Steeds meer mensen hebben last van huidproblemen of allergieën. Een deel van de oorzaak is toe te schrijven aan toenemende luchtvervuiling, teveel hygiëne of slechte leefgewoontes. Maar ook bepaalde ingrediënten in cosmetica kunnen – soms pas na jaren – huidklachten en allergieën veroorzaken. Maar welke ingredienten in cosmetica zijn dan goed voor huidverjonging?

In toenemende mate stellen klanten vragen over ingrediënten in cosmetica. Vergeleken met twintig jaar geleden hebben meer mensen last van een reactieve huid . De roep om hoogwaardige ingrediënten, die aansluiten bij de fysiologie van de huid, wordt daarom groter. Desondanks worden er nog steeds ingrediënten in cosmetica gebruikt waarvan bekend is dat ze een allergische huidreactie kunnen veroorzaken.

PH-waarde

Cosmeticaproducten moeten aansluiten op de huid en mogen niet de gezondheid ervan aantasten. Dat lijkt een open deur , maar is het zeker niet. Wie alleen al naar de pH–waarde van cosmetica kijkt, ziet dat veel producten de zuurmantel van de huid aantasten . De pH- waarde van de huid ligt tussen de 4,5 en 5,5. Daarmee is de huid zuur en niet pH- neutraal (waarde 7) of alkalisch (boven 7). Deze zuurmantel beschermt de huid tegen bacteriën, schimmels, uitdroging en pigmentatie. Producten die een andere pH-waarde hebben dan tussen 4,5 en 5,5 zullen de zuurmantel aantasten en de huid kwetsbaar maken. Het duurt ongeveer 8 uur voordat de huid de eigen zuurmantel heeft hersteld. In die tijd kan veel schade worden aangericht .

Vroegtijdige huidveroudering

De meest voorkomende huidproblemen die ik in de salon tegenkom zijn acne, allergieën en vroegtijdige veroudering. Vandaag wil ik het hebben over vroegtijdige veroudering. Voor het artikel over acne, klik hier. Om het artikel van allergieën terug te lezen, klik hier.

Huidveroudering is een zeer actueel thema binnen de huidverzorging. Factoren die het normale huidverouderingsproces versnellen zijn vrije radicalen. Alles, onze lichaamscellen, ons voedsel, is opgebouwd uit atomen. Atomen bestaan uit protonen en hun bijbehorende elektroden. Een vrije radicaal is een atoom dat een of meer elektroden mist. Daardoor is het atoom onstabiel. Het onstabiele atoom valt andere antomen aan om een elektron af te pakken en terug te keren naar zijn oorspronkelijke stabiele staat. Deze kettingsactie kan zich overal in het lichaam afspelen en veel schade aanrichten, ook en misschien vooral in de huid. Wanneer namelijk vrije radicalen de collageencellen aanvallen, wordt collageen op die plek minder rekbaar en zal er sneller een rimpel ontstaan. Ernstiger is het wanneer vrije radicalen de celkern aantasten. In al onze lichaamcellen zit een celkern (nucleus) waarin al ons erfelijk materiaal zit opgeslagen, het DNA. Dit DNA wordt constant gelezen en gedupliceerd door het zogenaamde RNA. Wanneer een lichaamscel zich deelt, zorgt het RNA ervoor dat in de nucleus van de nieuwe cel precies hetzelfde erfelijk materiaal is opgeslagen. Wanneer echter het DNA door vrije radicalen is beschadigd, wordt het beschadigde DNA gekopieerd. Deze nieuwe inferieure cellen kunnen daardoor hun functie niet goed uitvoeren. Het resultaat is slecht functionerende organen, vroegtijdige veroudering of het ontstaan van tumoren. Welke ingredienten in cosmetica kunnen dit tegen gaan?

Inflammatie

Vroegtijdige veroudering kan ook ontstaan door een infalmmatoir proces op de huid (ontsteking). In de dermis(lederhuid) zijn drie proteïnen actief: collageen, elastine en hyaluronzuur. Deze proteïnen geven kracht, elasticiteit en vocht aan de huid. De proteïne worden constant geproduceerd in de huid. Om overproductie te voorkomen worden de proteïnen afgebroken door collegenase, elastase en hyaluronase. Wanneer er sprake is van een langdurig inflammatoir proces in de huid, zal het lichaam vanuit de dermis witte bloedlichaampjes (lanocyten) naar die plek toesturen om de infectie te genezen. Lanocyten zijn echter verantwoordelijk voor de productie van collagenase, elastase en hyularonase, waardoor het collageen in de dermis wordt afgebroken. Dit leidt tot vroegtijdige rimpelvorming en uitdroging van de huid.

Deze twee processen die vroegtijdige veroudering veroorzaken, hangen nauw met elkaar samen. Wanneer vrije radicalen een huidcel aanvallen en het beschermende celmembraan doordringen, zal de huidcel gaan lekken. Ook dan stuurt het lichaam lanocyten naar die plek om de schade te herstellen, wat weer tot vroegtijdige huidveroudering kan leiden.

Welke ingredienten in cosmetica voor huidverjonging zijn goed

Hoe kunnen we dit voorkomen? Vrije radicalen (onstabiele atomen) zijn het gevolg van onder meer vervuiling, roken, alcohol, uitlaatgassen en uiteraard blootstelling aan UV-licht. Ongeveer 80 % van de vroegtijdige huidveroudering wordt veroorzaakt door zonlicht. Zoveel mogelijk zon vermijden is dus een belangrijke boodschap. Evenals matig alcoholgebruik en stoppen met roken. Om op celniveau vrije radicalen te stoppen moeten de instabiele atomen in balans worden gebracht. Dat kan met antioxidanten. Deze stoffen zijn in staan om vrije radicale te neutraliseren. Antioxidanten krijgen we binnen via onze voeding, maar kunnen ook topicaal (op de huid) worden toegediend. Antioxidanten die vroegtijdige huidveroudering kunnen voorkomen zijn:

Vitamine A, C en E Deze vitamine zijn enkele van de meest krachtige antioxidanten en versterken elkaar. Ze neutraliseren vrije radicalen, corrigeren aangebrachte schade (ontstekingsremmend) en beschermen celmembranen . Ook bevorderen zij de collageenaanmaak.

Ginkgo Biloba (levensboom) Dit is een zeer sterke antioxidant. Ginkgo Biloba werkt ontstekingsremmend, beschermt tegen UV-licht en remt daardoor het verouderingsproces. Het wordt vooral aangeraden tijdens de menopauze omdat Ginkgo Biloba het perifere bloedvatenstelsel versterkt.

Groene thee is een veelbelovend wapen in de strijd tegen de huidveroudering. Deze sterke antioxidant werkt ontstekingsremmend en wordt vooral in Japan intensief gebruikt, vooral als consumptie maar sinds enige jaren ook in cosmetica.

Avobenzone Deze stof wordt gebruikt ter bescherming tegen schadelijke zonlicht. De chemische stof absorbeert UVA – en UVB-straling. Het wordt in cosmetica gebruikt ter verkoming van lichtabsorptie door de huid en biedt bescherming.

Titanium Dioxide is een reflecterend zonnefilter. Het absorbeert en reflecteert UVA- en UVB stralen. Ook deze stof biedt bescherming tegen zonbeschadiginge

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nancy Peter

Nancy Peter

Nancy van Derma Clinic Vlodrop is schoonheidsspecialiste, permanente make-up specialist, visagiste en gewichtsconsulente. Nancy is dé Huidexpert van Limburg in innovatieve huidverbetering en huidverjonging. Met haar 3 pijlers van behandelingen, cosmetica en voeding maakt zij een speciaal op maat gemaakt plan op basis van jouw DNA.

Gerelateerde berichten

Dit zijn mijn favoriete zonneproducten

Pure protection, all day, everyday Dit zijn mijn en binnenkort ook jouw nieuwe favoriete...

Lees meer

Derma Clinic Vlodrop geeft verwenmomenten aan vrouwen met kanker

Onderdeel van landelijke actie ‘Geef een glimlach cadeau’ van stichting Look Good Feel Better...

Lees meer

8 Misverstanden over vet

Jarenlang is er gepleit over dat we minder vet moeten eten, omdat te veel...

Lees meer
cenzaa-logo-wit
partner-logo01
huidproffecional
bemineral-logo-60
skin-vignet-diap