De darm is een belangrijk orgaan in je lichaam waar de voedingsstoffen worden opgenomen. Hoe beter de darm werkt in het opnemen van de voeding,hoe beter je dat kunt zien aan de huid,maar bijvoorbeeld ook aan de ogen. De andere functie van de darm is ervoor te zorgen dat stoffen juist niet worden opgenomen en dat specifieke stoffen netjes worden verwijderd.

Aan de ontlasting is veel te zien, te merken en te ruiken… ik kan me voorstellen dat dit niet het eerste is waar je aan denkt als je bij mij komt voor huidverbetering of om even lekker te ontspannen. Toch kan ik best al veel merken aan de darmwerking van mijn klant als ik hem of haar ga behandelen.

Darmwerking

In rust worden de darmen van mensen in gang gezet. Gewoon even ontspannen liggen zorgt al voor darmwerking, ook in mijn stoel. Als ik de klant dan ook nog een massage geef of een kopje rustgevende thee, zal ik de darmwerking opmerken. Geborrel in de buik is geen probleem. Soms gaan mensen windjes laten, dat vinden ze meestal zelf vervelend. Het laten van windjes kan een aanwijzing zijn dat mensen of koolhydraten niet goed verteren of er gewoon teveel van eten. Vaak vinden mensen suiker gewoon lekker.  Het gaat trouwens niet alleen om suiker maar vooral alles wat wordt omgezet in suiker. Mocht ik ervaren dat de windjes onaangenaam ruiken, dan heb ik een aanwijzing dat de eiwitten niet goed worden opgenomen in de darm. Vaak komt dat doordat mensen veel te weinig groenten eten. Als ik een klant heb die veel groente eet en toch veel ruikende windjes laat, dan heb je een grote kans dat er iets heel anders aan de hand is. Dan is er nog de situatie van de plakkende ontlasting. Ik kan het merken aan de huid die dan vaak droog is. Het vet dat eigenlijk moet worden opgenomen in de darm, wordt er elke dag weer uitgespoeld. Dat levert op den duur een droge huid. Ook bij mensen die te weinig goede vetten eten, zie ik vaak een droge en schilferige huid. Dit bespreek ik dan met mijn klanten.

De juiste zuurgraad

Voor de goede darmbacteriën is de juiste zuurgraad van groot belang. De maag heeft een lage zuurgraad, ongeveer een ph -waarde van 2 en kan daardoor dus voedingsstoffen voor verteren en schadelijke stoffen afbreken. Om direct na de maag de zuurgraad snel omhoog te krijgen zijn drie organen actief: de gal, de lever en de alvleesklier. Deze drie organen zijn heel belangrijk om de opname van voedingsstoffen in de dunne darm te reguleren. Vooral de gal heeft daar een belangrijke functie in. Als de gal niet goed functioneert of is verwijderd, dan krijg je vaker plakkende en ook sterker geurende ontlasting. Dat is voor de persoon best lastig, daardoor worden zowel de eiwitten als de vetten niet goed in het lichaam opgenomen, wat je op den duur aan de huid kan zien. Klanten waarbij de gal is verwijderd kunnen helaas niet meer drie maaltijden per dag eten, ze zullen altijd vier tot zes eetmomenten per dag moet gaan organiseren.  Ook als mensen aangeven dat ze misselijk worden of een opgeblazen gevoel krijgen van vet eten, dan heb je een grote kans dat de gal het zwaar heeft. In die situatie kan ik nog zorgen dat je met voedingsaanpassingen de gal meer met rust laat en de lever en de alvleesklier meer laat werken. De huisarts gaat in dit stadium nog geen actie ondernemen. Ik zorg er liever voor dat ik mensen met voeding help, dan kan vaak de gal gespaard blijven. De drie genoemde  organen zijn dus essentieel voor een goed pH-waarde in de darm. De pH in de dunne darm wisselt niet heel veel meer,een waarde tussen de 6,2 en 6,8 is vrij normaal. De marge van een optimale pH waarde is dus niet heelgroot. Het beïnvloeden van de pH waarde in de darm doe je vooral door het eten van veel groenten en kruiden.  De ervaring leert ook dat goede aloë vera dranken kunnen helpen, omdat alleen groente en kruiden vaak niet genoeg zijn.

Darmaanvallers

Vaak gebeurt het dat mensen winderig worden van het eten van paprika, tomaat, aubergine of aardappels. Dat komt omdat er stoffen in deze zogenaamde nachtschade familie zitten die de tight-junctions in de darm aanvallen. Deze tight-junctions zijn eigenlijk de douanebeambten in de darm die tussen de darmcellen zitten. Ze zorgen ervoor dat voeding wordt doorgelaten en vulling in de darm blijft zodat het er als ontlasting uit kan komen. Aloë vera-dranken die niet zijn verhit en middels het juiste productieproces zijn verkregen, kunnen deze tight-junctions weer dichtmaken. Zo kan aloë vera helpen een goed immuunsysteem  te ondersteunen. Andere darmaanvallen zijn nog de gluten uit granen en de caseïne uit melk en kaas, maar ook peulvruchten kunnende darmwand aanvallen. Niet iedere persoon heeft evenveel last van alle potentiële triggers voor de darm. Mijn ervaring is  wel dat je deze stoffen ongeveer twee weken uit  je voeding verwijdert en ze dan een voor een weer toevoegt, je een goed beeld krijgt over het functioneren van jouw lijf.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nancy Peter

Nancy Peter

Nancy van Derma Clinic Vlodrop is schoonheidsspecialiste, permanente make-up specialist, visagiste en gewichtsconsulente.Nancy is dé Huidexpert van Limburg in innovatieve huidverbetering en huidverjonging.Met haar 3 pijlers van behandelingen, cosmetica en voeding maakt zij een speciaal op maat gemaakt plan op basis van jouw DNA.

Gerelateerde berichten

Dit zijn mijn favoriete zonneproducten

Pure protection, all day, everyday Dit zijn mijn en binnenkort ook jouw nieuwe favoriete...

Lees meer

Derma Clinic Vlodrop geeft verwenmomenten aan vrouwen met kanker

Onderdeel van landelijke actie ‘Geef een glimlach cadeau’ van stichting Look Good Feel Better...

Lees meer

8 Misverstanden over vet

Jarenlang is er gepleit over dat we minder vet moeten eten, omdat te veel...

Lees meer
cenzaa-logo-wit
partner-logo01
huidproffecional
bemineral-logo-60
skin-vignet-diap