Pigmentvlekken zijn een belangrijk kenmerk van een photo-aged huid. Hoe ouder de huid, hoe meer hyperpigmentatie er ontstaat als gevolg van blootstelling aan de zon. Pigmentbehandelingen horen daarom thuis in het complete anti-agingpakket. Er zijn verschillende technieken om pigmentvlekken te bestrijden.

Pigmentvorming is een natuurlijk beschermingsmechanisme van de huid. Melanine beschemt het DNA in de celkernen van de huidcellen tegen schadelijke UV-straling. Bij het behandelen van pigmentvlekken is het van belang om eerst de oorzaak van de pigmentatie te achterhalen omdat dat bepalend is voor het mogelijke resultaat.

Melanine
De vorming van melanine is bedoeld om de huid te beschermen tegen schadelijke UV-straling. Melanine wordt onder invloed van UV-straling geproduceerd in de melanocyten, dat zijn dendrietvormige cellen in de basaalcellenlaag van de epidermis. Sommige melanocyten hebben lange uitlopers tot diep in de dermis. Deze cellen produceren melanosomen, kleine pakketjes melanine die aan omliggende cellen worden afgegeven. Het melanine moet het DNA in de celkernen beschermen tegen schadelijke UV-straling. Het pigment absorbeert de straling en voorkomt zo dat de straling de celkern bereikt.
Photo-aged skin wordt gekenmerkt door bepaalde veranderingen in de epidermis, veroorzaakt door onder meer schade aan de keratinocyten en melanocyten. Dit leidt tot een verstoorde melanineproductie waardoor hyperpigmentatie kan ontstaan. Pigmentvlekken kunnen ook ontstaan door hormonen, chemicaliën, medicijngebruik en ontstekingsreacties van de huid. Alleen sproeten, zonbeschadigingen (solar lentiges) en hormoongerelateerd pigment mogen door mij behandeld worden. Pigment veroorzaakt door UV-straling is vaak goed te behandelen, hormoon gerelateerd pigment zeer moeilijk. De resultaten van een behandeling hangen sterk af van de diepte van het pigment. Hoe dieper het pigment, hoe moeilijker te behandelen.

Microdermabrasie
Microdermabrasie is het gecontroleerd afslijpen van het bovenste laagje van het stratum corneum door middel van microkristallen die op de huid worden gespoten. Het is een effectieve methode om de huidstructuur te verbeteren en pigmentvlekken te vervagen. De huid heeft gemiddeld 45 dagen nodig om pigment in de huid af te breken. Door middel van exfoliatie kan dit proces versneld worden. Microdermabrasie bevordert de celfuncties en stimuleert de aanmaak van nieuw collageen en elastine. Door regelmatig een dun laagje van het stratum corneum af te slijpen, verminderen pigment- en ouderdomsvlekken. Na een microdermabrasiebehandeling kan de huid bovendien veel beter werkstoffen opnemen zodat het effect van bijvoorbeeld oplichtende crèmes of een peeling groter is.

Peeling
Een succesvolle methode om pigmentvlekken te laten vervagen is een peeling. Er zijn verschillende (fruitzuur)peelings die de huid exfoliëren. Deze peelings bevatten stoffen als glycolic acids, phytic acid, salicylzuur of lactic acid (melkzuur). Vaak wordt een combinatie van verschillende werkstoffen gebruikt. Deze stoffen bespoedigen het exfoliatieproces en verminderen daarmee hyperpigmentaties. Soms helpen deze peelings ook bij hormoon-gerelateerd pigment, maar daar zijn de resultaten veel moeilijker voorspelbaar.

Naast cosmetische peelings zijn er ook sterkere peelings, zoals de TCA-peeling. Deze chemische peeling verwijdert, afhankelijk van de sterkte, een deel van de opperhuid zodat nieuwe huid versneld wordt aangemaakt en oneffenheden verdwijnen. Werkzame stof is trichloorazijnzuur (TCA). Een TCA-peeling kan in verschillende concentraties gebruikt worden. Het nadeel van TCA-peelings is dat de dieptewerking van de peeling lastig te regelen is.

Werkstoffen
Er zijn verschillende werkstoffen die ingrijpen op de melanine-productie in de huid. Vaak betreft het een melanineremmend ingrediënt in combinatie met een sunblock. Deze producten verminderen de aanmaak van het enzym tyrosinase, dat als katalysator op de melanineproductie werkt. Voorbeelden van ingrediënten die de tyrosinase-activiteit afremmen of blokkeren zijn zoethoutwortelextract en bètacaroteen. Het effect van deze werkstoffen neemt toe wanneer de huid wordt voorbehandeld met microdermabrasie of een peeling. De huid is dan beter doorlaatbaar waardoor de werkstoffen beter en dieper in de huid worden opgenomen.
Bekende werkstof tegen pigmentvlekken is hydroquinone, dat alleen op doktersrecept verkrijgbaar is. Andere stoffen zijn vitamine A-zuur (ook op doktersrecept), vitamine C, arbutine, niacinamide, kojic acid en fruitzuren.

Microneedling
De microneedling roller bevat tal van kleine naaldjes van chirurgisch staal, die over de huid gerold worden. Per vierkante centimeter maak ik zo’n tweehonderd gaatjes in de huid. Vervolgens kan ik werkstoffen in de huid sluizen met behulp van een serum. De behandeling verbetert de doorbloeding, verfijnt de poriën, stabiliseert de melanineproductie en stimuleert de aanmaak van collageen, waardoor de huid dikker wordt en fijne rimpels vervagen. Gemiddeld zijn twee tot zes behandelingen nodig.
De behandeling heeft geen down time (hersteltijd). De roodheid neemt na ongeveer een dag af.

Licht
Pigmentvlekken kunnen ook met laser of IPL worden verwijderd. Licht van een bepaalde golflengte wordt door het pigment in de huid (haren en melanine) geabsorbeerd. Door de hitte worden de pigmentcellen vernietigd. Niet alle pigmentvlekken kunnen goed behandeld worden. Zonbeschadigingen zijn over het algemeen goed te behandelen, hormoon gerelateerd pigment (melasma) is moeilijker. Moedervlekken worden bij voorkeur niet behandeld met licht. Bij mensen met een donkere huid is er meer oppervlakkig pigment en daardoor meer kans op bijwerkingen.

Preventie
Belangrijkste middel in de strijd tegen pigmentvlekken is natuurlijke preventie. Een goede bescherming tegen zon, bedekkende kleding en zonnebrandcrème met een hoge beschermingsfactor, zijn de beste manieren om zonbeschadigingen en op de lange termijn huidkanker, te voorkomen.

Meer informatie
Wil jij meer weten over hoe ik jouw pigmentvlekken kan behandelen, maak dan geheel vrijblijvend hieronder een afspraak voor een gratis informatie en advies gesprek.

Wil jij je pigmentvlekken verminderen door middel van fruitzuren? Kijk dan hier.

Wil jij je pigmentvlekken verminderen door middel van microneedling? Kijk dan hier.

Wil je pigmentvlekken voorkomen? Kom dan eens langs voor een gratis Sun Skincheck.

Nancy Peter

Nancy van Derma Clinic Vlodrop is schoonheidsspecialiste, permanente make-up specialist, visagiste en gewichtsconsulente. Nancy is dé Huidexpert van Limburg in innovatieve huidverbetering en huidverjonging. Met haar 3 pijlers van behandelingen, cosmetica en voeding maakt zij een speciaal op maat gemaakt plan op basis van jouw DNA.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Zonbeschadiging

Iedereen weet tegenwoordig wel dat de zon heel schadelijk kan zijn voor de huid....

Lees meer

Wallen

Wallen of kringen onder je ogen geven vaak een vermoeide uitstraling. Veel mensen storen...

Lees meer

Volle lippen

Mooie volle lippen, zoals Angelina Jolie, zouden we allemaal wel willen. Maar dan wel...

Lees meer