De huid bestaat uit meerdere lagen, maar we concentreren ons het meest op het zichtbare gedeelte ervan. Dat moet er zo strak en egaal mogelijk uitzien. Toch is het heel belangrijk om ook te denken aan de lagen onder de opperhuid. Daar spelen vele belangrijke processen zich af, zoals het opslaan van vetten en het vervaardigen van nieuwe huidcellen. En wanneer de conditie van de onderste huidlagen niet zo goed is, dan zie je dat uiteraard aan de opperhuid.

Verwarring
Een veelvoorkomend probleem bij vrouwen is de sinaasappelhuid, ofwel cellulite. Deze cosmetische onvolkomenheid wordt vaak ten onrechte cellulitis genoemd. Bij de medische term ‘cellulitis’ gaat het echter om een ontsteking van de huid en daarvan is geen sprake van bij een sinaasappelhuid of cellulite. De verwarring is ontstaan doordat de ontstoken cellulitishuid ook iets weg heeft van een sinaasappel. Er zijn echter belangrijke verschillen: bij cellulitis is de huid behalve bobbelig ook rood en pijnlijk en dat is bij een gewone sinaasappelhuid niet het geval. Vroeger dacht men dat het om een en dezelfde aandoening ging. Dermatologen en schoonheidspecialisten in Nederland gebruiken daarom liever de term cellulite dan sinaasappelhuid.

Onderhuids
Cellulite komt voor bij 90% van de volwassen vrouwen. Mannen hebben er bijna geen last van, omdat ze minder onderhuids bindweefsel hebben dan vrouwen. Dit wil echter niet zeggen dat het bij hen helemaal niet voorkomt. Cellulite kan ontstaan in de bovenste van de drie onderhuidse vetlagen, de zogenaamde hypodermis. Anders dan in de andere lagen is het vet in de hypodermis gevangen in kamertjes waarvan de wanden uit bindweefsel bestaan. De stofwisseling in de hypodermis wordt gereguleerd door hormonen. De twee vetlagen onder de hypodermis bevatten ‘ los ‘ vet en de stofwisseling wordt hier bepaald door levensstijl. Deze twee lagen zijn niet direct betrokken bij de vorming van cellulite.

Sinaasappeltje
Wanneer de vetcellen in de hypodermis zich ophopen en verkleven in de kamertjes ontstaat er bobbels en deukjes in deze huidlaag. In combinatie met een verslechterde bloedcirculatie en de afvoer van vocht verharden deze clusters zich. Afvalstoffen, vet en vocht hopen zich op en het bindweefsel komt onder spanning te staan. Hierdoor wordt er ook aan de bovenste huidlagen getrokken en zo zijn de bobbels en putjes zichtbaar. De huid ziet er dan uit als een sinaasappel schil.

Oorzaken
Er zijn verschillende oorzaken voor het ontstaan van cellulite.

Hormonen
Meestal wordt cellulite gevormd wanneer er een hormonale verandering plaatsvindt in het lichaam. Denk hierbij bijvoorbeeld aan puberteit, zwangerschap, overgang, premenstrueel sydroom en de eerste maanden dat de pil wordt genomen. Hormonen zijn onder andere verantwoordelijk voor veranderingen in de bloedcirculatie en de lymfatische afvoer. Maar ook voor het vet en bindweefsel.

Levensstijl
Wat drinken, bewegen, fruit en groente eten en een goed gewicht helpen cellulite voorkomen of bestrijden. Wanneer men er een minder gezonde levensstijl op nahoudt, werkt dat de vorming van cellulite in de hand.

Leeftijd
Met het ouder worden, nemen de dikte en de elasticiteit van het bindweefsel af, waardoor eventuele cellulite beter zichtbaar wordt.

Erfelijkheid
En dan zijn er nog erfelijke factoren die ervoor kunnen zorgen dat cellulite zich eenvoudiger kan voordoen.

Dijenkletser
Cellulite komt niet alleen voor bij mensen met overgewicht, ook slanke mensen kunnen het krijgen. Bij overgewicht kan cellulite wel sterker aan de Marketing voor Schoonheidssalons 0337 (2)oppervlakte treden. De billen, dijen en onderbuik zijn plaatsen waar sinaasappelhuid het meest voorkomt, maar het kan ook op andere delen van het lichaam verschijnen.

Doen
Sport, water drinken, afvallen en het gebruik van anti-cellulite producten, helpen de onderhuid mee zichzelf te herstellen, waardoor er aan de oppervlakte niets meer te zien is.

Nancy Peter

Nancy van Derma Clinic Vlodrop is schoonheidsspecialiste, permanente make-up specialist, visagiste en gewichtsconsulente. Nancy is dé Huidexpert van Limburg in innovatieve huidverbetering en huidverjonging. Met haar 3 pijlers van behandelingen, cosmetica en voeding maakt zij een speciaal op maat gemaakt plan op basis van jouw DNA.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Dit zijn mijn favoriete zonneproducten

Pure protection, all day, everyday Dit zijn mijn en binnenkort ook jouw nieuwe favoriete...

Lees meer

Derma Clinic Vlodrop geeft verwenmomenten aan vrouwen met kanker

Onderdeel van landelijke actie ‘Geef een glimlach cadeau’ van stichting Look Good Feel Better...

Lees meer

8 Misverstanden over vet

Jarenlang is er gepleit over dat we minder vet moeten eten, omdat te veel...

Lees meer