Rosacea is een veel voorkomende huidaandoening die de kwaliteit van leven behoorlijk kan beïnvloeden. Bijna driekwart van de mensen met rosacea heeft minder zelfvertrouwen en voelt zich minder gelukkig dan voordat ze met de aandoening werden geconfronteerd. Meer dan de helft heeft zelfs geen plezier meer in het leven… Na behandeling verbeteren deze cijfers aanzienlijk, zo blijkt uit Amerikaans onderzoek. Ik ben bij uitstek de deskundige om rosacea al in een vroeg stadium te diagnosticeren om zo erger te voorkomen.

Rosacea kenmerkt zich door roodheid in het gezicht, waarbij zich in de loop van de tijd couperose (teleangiëctasieën) – rode bultjes en puistjes – vormen. In Amerika lijden ruim 14 miljoen van de bijna 300 miljoen mensen eraan; in Engeland ligt dat met 6 van de 60 miljoen zelfs nog hoger. De oorzaak van rosacea is niet bekend. Wel dat het vaker voorkomt bij mensen met een lichte huid en dan meestal vanaf het dertigste levensjaar. Er zijn verschillende factoren die rosacea kunnen oproepen en verergeren. Weet jij welke factoren dat zijn, dan kan vermijding daarvan verergering voorkomen.

Verschillende stadia
Rosacea is een chronische aandoening, die meer bij vrouwen dan bij mannen voorkomt. Ook de plaats van roodheid kan verschillen. Verder hebben mannen vaak ernstigere symptomen, misschien doordat ze pas later de hulp van een arts inschakelen. In het eerste stadium van de huidaandoening worden de wangen, neus, voorhoofd en/of kin rood (erythemateuze teleangiëctatische rosacea). Deze roodheid kan enkele uren aanhouden. Kleine bloedvaatjes kunnen in deze gebieden zichtbaar worden, de zogenaamde teleangiëctasieën. In sommige gevallen raken de ogen ook aangedaan (oculaire rosacea). In eerste instantie zijn ze geïrriteerd, het voelt net alsof er een zandkorrel in het oog zit, zonder dat er iets aan het oog te zien is. Het tweede stadium (papulopustulaire rosacea) kenmerkt zich doordat de roodheid in het gezicht in een of meerdere gebieden meer continu aanhoudt. Verder ontstaan er pukkels en puistjes en kunnen de teleangiëctasieën zich uitbreiden en/of nog beter zichtbaar worden. De ogen kunnen bloeddoorlopen raken. In het laatste stadium verergert de roodheid van de huid verder. De huid wordt ruwer; waarbij de contouren van het gezicht kunnen veranderen. Ook de neus kan rood, bobbelig en dikker worden, waarbij de neus zelfs misvormd kan raken (rhinofymateuze rosacea). In sommige gevallen kunnen de ogen ontsteken, waarbij er in zeer uitzonderlijke gevallen zelfs vermindering van het zicht kan optreden. Ook kunnen de oogleden opzwellen en kunnen zweertjes (strontjes) ontstaan.

Triggers
De oorzaak van rosacea is tot op heden onbekend. Wat de deskundigen wel weten, is dat er veel factoren zijn die rosacea kunnen verergeren. Teleangiëctasieën ontstaan doordat de bloedvaten van de huid beschadigd zijn geraakt, omdat de wanden van de bloedvaten tijdelijk zwakker waren en het omliggende weefsel tijdelijk minder steun gaf. Aanleidingen kunnen bijvoorbeeld zijn het verouderen van de huid door opeenstapelende zonschade of door regelmatige vaatverwijding door warmte of alcohol. Alcohol, zon en/of andere factoren zijn géén oorzaak van rosacea, ze verergeren het alleen. Wat rosacea verergert, verschilt per persoon. Onderzoek onder ruim duizend Amerikaanse rosacea patiënten bracht aan het licht dat de zon voor meer dan tachtig procent een trigger is. Emotionele stress komt vlak daarna, net als warm weer. Meer dan de helft heeft last van de wind, en tijdens en na het sporten. Rond de vijftig procent ervaart de symptomen door het drinken van alcohol en na een warm bad. Iets minder dan de helft heeft last door gekruid eten. Meer dan veertig procent zegt dat rosacea verergert door gebruik van cosmetica. Het gaat hierbij dan met name om producten waarin onder meer alcohol en/of parfum zit. Ook bepaalde zeep, aftershave of shampoo kan de huidaandoening verergeren. In een ander onderzoek van de Amerikaanse Nationale Rosacea Vereniging blijkt dat vermijding van de triggers leidt tot vermindering van klachten bij bijna alle patiënten (96%). Vandaar dat het zo belangrijk is om samen met jou uit te vinden wat bij jou het proces verergert en te bekijken wat daaraan te doen is.

Behandeling
Rosacea is een aandoening waarnaar veel onderzoek plaatsvindt. Tijdens het congres voor dermatologen in Florence, eind 2004, vertelde dr. H. Zelenková uit Slowakije over het onderzoek dat zij heeft gedaan naar het effect van isotretinoine (Roaccutane). Ook stond er op de bijbehorende beurs een stand die verschillende crèmes heeft die rosacea kunnen verminderen. Het is heel belangrijk om je huid goed te verzorgen. Dat begint natuurlijk met de reiniging, zowel ’s ochtends als ’s avonds. Dat moet met een heel zacht product gebeuren, dat uiteraard zeep- en parfumvrij moet zijn. Hierbij mag de cleansing milk niet met een washandje met water worden verwijderd, maar moet dat – heel voorzichtig – met een vochtig watje gebeuren. Ook mag de huid alleen droog gedept worden en niet drooggewreven.

Dermatoloog
Een milde rosacea wordt in Nederland door de specialist vaak behandeld met metronidazol gel of crème. Dit is een antibioticum dat twee maal per dag moet worden aangebracht. Ik adviseer je dat na het reinigen van de huid te doen, ongeveer tien minuten voor de verdere huidverzorging met de eigen cosmetische producten. Bij ernstiger rosacea zal de dermatoloog vaak antibiotica pillen voorschrijven. Het gaat dan meestal om tetracycline, doxycycline of minocyclinen. Een combinatie van metronidazol met genoemde pillen blijkt vaak nog effectiever te zijn. In een zeer ernstig stadium zal antibiotica vaak geen effect meer hebben. Isotretinoine (met de merknaam Roaccutane) biedt dan nog wel uitkomst, alleen heeft dat middel nog al eens een vervelende bijwerkingen, zoals een droge huid, lippen, slijmvliezen van neus en keel en droge ogen. Toch deed dokter Zelenková uit Slowakije onderzoek naar het effect van Roaccutane bij zeer ernstige vormen van rosacea. Bij dertig patiënten schreef ze Roaccutane voor. In Florence vertelde ze dat het middel goed hielp, maar dat goede samenwerking met de patiënt daarvoor wel een voorwaarde was. Bovendien moesten haar patiënten in de zomermaanden zich goed tegen de zon beschermen. Niet alleen met een pet of hoed, maar ook met een goed anti-zonnebrandmiddel. Een goede begeleiding en behandeling in mijn salon bij mensen met rosacea, in welk stadium dan ook, is van groot belang om verergering ervan te voorkomen. De vapozone zal bij deze groep niet gebruikt worden, omdat warmte de aandoening eerder kan verergeren. Verder is niet allen het benadrukken van de gezichtsverzorging belangrijk. Ook leer ik jou de teleangiëctasieën te camoufleren. Om deze definitief te verwijderen biedt de laser bij de dermatoloog uitkomst, net als coaguleren. Dit laatste kan ik voor je doen. Zie hier hoe.

Ik heb me gespecialiseerd in rosacea en heb hier een speciale behandeling voor. Bekijk deze hier.

Ook met de Dermapen is een optimaal resultaat te behalen bij rosacea. Bekijk deze behandeling hier.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nancy Peter

Nancy Peter

Nancy van Derma Clinic Vlodrop is schoonheidsspecialiste, permanente make-up specialist, visagiste en gewichtsconsulente.Nancy is dé Huidexpert van Limburg in innovatieve huidverbetering en huidverjonging.Met haar 3 pijlers van behandelingen, cosmetica en voeding maakt zij een speciaal op maat gemaakt plan op basis van jouw DNA.

Gerelateerde berichten

Zonbeschadiging

Iedereen weet tegenwoordig wel dat de zon heel schadelijk kan zijn voor de huid....

Lees meer

Wallen

Wallen of kringen onder je ogen geven vaak een vermoeide uitstraling. Veel mensen storen...

Lees meer

Volle lippen

Mooie volle lippen, zoals Angelina Jolie, zouden we allemaal wel willen. Maar dan wel...

Lees meer
cenzaa-logo-wit
partner-logo01
huidproffecional
bemineral-logo-60
skin-vignet-diap