Permanente make-up (PMU) is een behandeling waarbij eyeliners, lipliners of wenkbrauwen kunnen worden aangebracht. Door middel van een ultradunne naald die met een hoge frequentie op en neer gaat, wordt een huidvriendelijke pigmentatievloeistof vlak onder het huidoppervlak – in de lederhuid – gebracht. Om permanente make-up nauwkeurig aan te brengen, is vakmanschap en betrouwbare apparatuur een vereiste.

 

Permanente make-up is geschikt voor mannen en vrouwen. Het biedt de mogelijkheid om er op ieder moment van de dag perfect uit te zien. Geen gedoe meer met potloodjes om de wenkbrauwen of eyeliners bij te werken die altijd op de meest ongunstige momenten uitlopen. Het is ook geschikt voor mensen die weinig of helemaal geen haartjes meer hebben op de wenkbrauwen en/of oogleden. Permanente make-up is dan een uitkomst. Naast de cosmetische toepassingen wordt PMU veelvuldig toegepast in de medische wereld. Zo kan bijvoorbeeld na een borstreconstructie of een borstbesparende operatie met deze methode een geheel nieuwe tepelhof worden aangebracht (ingekleurd). Ook kan na een hazelipcorrectie met behulp van PMU een nieuwe liplijn worden gecreëerd.

Houdbaarheid
Het effect van PMU zal gemiddeld na 2 tot 6 jaar vervagen. Dit is sterk afhankelijk van de plaats en de kleuren die gebruikt zijn. Blonde wenkbrauwen die subtiel en transparant zijn aangebracht, zullen na twee jaar verdwenen zijn. Ook intensieve peelingen of veel in de zon zitten, hebben invloed op de houdbaarheid. Het is mogelijk om een keer per jaar de PMU door mij te laten bijwerken.

 

Apparatuur
Om permanente make-upbehandelingen uit te voeren heb ik goed gereedschap nodig. Op het ‘basisstation’ is een duidelijke trillingsfrequentie af te lezen. Deze – handmatig in te stellen – frequentie geeft aan hoeveel instekingen er in een bepaalde tijd kunnen plaatsvinden. Dit kan variëren van 0 tot 200 instekingen per seconde. Dit kan aangepast worden aan het soort behandeling dat ik op dat moment wil uitvoeren. De naaldfrequentie kan in stappen door middel van pijltjestoesten ingesteld worden. Aan het apparaat kunnen een of twee pigmenteerpennen aangesloten worden, van welke er echter altijd maar één bedrijfsklaar is. De pennen kunnen beurtelings in werking worden gesteld door het bedienen van een toest op het apparaat. In de pigmenteerpen wordt een naaldmodule geklikt. Hierin is een naald geïntegreerd. Doordat de naald veilig in het kapje zit, is het gevaar om in mijn eigen vingers te prikken verdwenen. De naald komt pas tevoorschijn wanneer het apparaat in werking wordt gesteld en de behandeling kan beginnen. Tussentijds kan ik de pen even wegzetten in een speciale houder naast het apparaat. De pigmenteerpen is voorzien van een schaalverdeling, die een exacte instelling van de insteekdiepte mogelijk maakt. Ieder streepje aan het einde van de pigmenteerpen staat voor 0,1 mm insteekdiepte. Het is ook mogelijk het apparaat met de voetpedaal te bedienen.

 

Naalden
Er is tegenwoordig een ruim aanbod aan naalden. Het hangt van de techniek en het te bereiken effect af, welke naaldkeuze ik maak. Voor het tekenen van haartjes in de wenkbrauwen gebruik ik een éénpuntsnaald. Voor een liplijn of voor een eyeliner kan ik kiezen voor een 3-, 5- of een 7-punts naald. De naaldjes staan als een groepje bij elkaar. Bij de 3-punts outliner staan de drie naaldjes nog dichter bij elkaar en kan ik nog scherper werken. Denk hierbij aan een strakke eyeliner. Het pigment pakt heel snel doordat de naald makkelijk de huid inglijdt en dus ook minder beschadigingen veroorzaakt. Bij een vier- of negenpuntsnaald staan de naaldjes op een rijtje. Deze gebruik ik veelal voor het inkleuren van de lippen of bij het maken van een tepelhof.

 

Verplichte keuring
Per 1 februari 2006 is de nieuwe Hygiënewet van kracht. Iedereen die PMU uitvoert, kan rekenen op controle. Alle salons waar PMU werkzaamheden worden verricht, zijn verplicht om elk jaar een GGD-keuring te laten verrichten. Bij controle van de Keuringsdienst van Waren, moet er een rapport van goedkeuring in de salon aanwezig zijn. Voor jou is dit certificaat een teken dat ik aan de nodige hygiëne eisen voldoe. Is dit rapport niet aanwezig, dan volgt er een boete en een nieuwe controle. Ik moet me bovendien beschermen tegen het hiv-virus of andere bloedinfecties. Het dragen van wegwerphandschoenen is een vereiste. Voor alle verdere hygiëne eisen voor het werken met permanente make-up hanteer ik de Code van de Schoonheidsspecialist.

 

Contra-indicaties
PMU mag niet worden aangebracht bij de aanwezigheid van infectieziekten. Pas op! Klanten met diabetes kunnen wel behandeld worden, maar ik moet hier extra alert zijn op eventuele veranderingen in jouw gedrag. Door de spanning kan bijvoorbeeld een hypoglykemie (zweten, hoofdpijn, duizeligheid) optreden. Door iets te eten of te drinken kunnen deze klachten weer afnemen. Ook is de kans op infecties groter. Een lipliner is daarom bij deze groep mensen af te raden. Heb je last van oogaandoeningen (staar en glaucoom), dan is dit een contra-indicatie voor een eyeliner. De erfelijke aandoening hemofilie (bloederziekte) hoort ook in dit rijtje van contra-indicaties thuis.

 

Onderhoud
Het apparaat wordt na iedere behandeling gereinigd met een zachte vochtige doek met een mild ontsmettingsmiddel. De beschermhuls en de casing (afschroefbaar gedeelte) van de pen.

 

Heb jij interesse in een permanente make-up behandeling? Kijk dan hier.

Wil je zelf leren permanente make-up te zetten? Kijk dan hier voor de opleiding tot permanente make-up specialist.

Nancy Peter

Nancy van Derma Clinic Vlodrop is schoonheidsspecialiste, permanente make-up specialist, visagiste en gewichtsconsulente. Nancy is dé Huidexpert van Limburg in innovatieve huidverbetering en huidverjonging. Met haar 3 pijlers van behandelingen, cosmetica en voeding maakt zij een speciaal op maat gemaakt plan op basis van jouw DNA.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Nieuwe GGD-vergunning voor permanente make-up behaald

Vanochtend heb ik weer een keuring gehad van de GGD regio Limburg Noord. Zij...

Lees meer

Permanente make-up bij schisis

Naast tepelreconstructie zijn er ook minder bekende gebieden waar met permanente make-up mooie resultaten...

Lees meer

Nieuwe vergunning PMU binnen

Op 16 augustus j.l. is mijn salon opnieuw gekeurd door de GGD Midden Limburg....

Lees meer