Permanente make-up is een mooi voorbeeld van de veelzijdigheid van het vak schoonheidsverzorging. Met permanente make-up kan ik (verdwenen of nauwelijks zichtbare) wenkbrauwen aanbrengen of accentueren, maar ook een eyeliner of een liplijn. Meer specialistische behandelingen zijn tepelreconstructies en littekencamouflage. We spreken dan van medische tatoeages.

Al van oudsher willen mensen hun lichaam verfraaien: met tekeningen en versieringen, tatoeages en sieraden. Bij tatoeëren worden kleurpigmenten met een naald tot in het onderhuidse bindweefsel gebracht. Daar wordt de kleur ingekapseld om nooit meer vanzelf te verdwijnen. Met permanente make-up worden eveneens kleurpigmenten met een naald in de huid gebracht, maar minder diep: in de bovenste laag van de dermis. Het pigment verdwijnt in de loop der jaren langzaam uit de huid waardoor de kleur vervaagt.

 

Historie
De techniek voor permanente make-up is in de jaren zeventig ontwikkeld in Taiwan. Met dunne naaldjes, bevestigd aan een bamboestokje, bracht men kleurpigmenten in de huid aan. In de jaren tachtig kwam de techniek naar Europa, waar het verder werd verfijnd. De pmu-apparatuur werd in de loop der jaren steeds geavanceerder. Er zijn nu meerdere soorten naalden verkrijgbaar. Met elke naald zijn verschillende technieken mogelijk, die weer andere effecten geven. Er zijn naalden waarmee je een scherpe lijn kunt zetten, en naalden waarmee je schaduweffecten kunt creëren of heel natuurlijk haartjes kunt tekenen. Een goede opleiding is van groot belang om mooi resultaat te kunnen bereiken met permanente make-up. De specialisatie permanente make-up is een onafhankelijke opleiding van ANBOS. Er zijn echter slechts 65 gediplomeerde permanente make-up specialisten in Nederland. Gelukkig ben ik er een van. Leveranciers bieden vaak ook een kortere opleiding aan die afgestemd is op het apparaat waarmee gewerkt wordt.
De meest gevraagde behandelingen hebben betrekking op de wenkbrauwen. Deze bepalen voor een groot deel iemands gezichtsuitdrukking. Door veelvuldig epileren, een huidaandoening (alopecia areata) of littekens kunnen de wenkbrauwen nauwelijks zichtbaar meer zijn. Met permanente make-up kan ik heel natuurlijke wenkbrauwen creëren die niet van echt zijn te onderscheiden.

Kleur en vorm
Om een natuurlijk resultaat te bereiken is het noodzakelijk om gevoel te hebben of te ontwikkelen voor vorm en kleur. Ik moet zien welke vorm van bijvoorbeeld een wenkbrauw het beste past bij iemands gezicht. Zet ik een wenkbrauw te hoog of te laag of in een afwijkende vorm, dan verandert iemands gezichtsuitdrukking.
Ook het kiezen van de juiste kleur is van belang voor een naturel resultaat. Daarvoor is kennis van de kleurenleer noodzakelijk. Om de juiste kleur te kunnen bepalen moet ik niet alleen kijken naar iemands natuurlijke haarkleur, maar ook de ondertoon van de huid bepalen. Sommige mensen hebben een warme ondertoon in hun huid, andere mensen een koele ondertoon. Mensen met een warme ondertoon staan warme pigmentkleuren beter, mensen met een koele ondertoon staan koele pigmentkleuren beter. Goed kijken met een ‘schildersoog’ is dan ook noodzakelijk.

Behandeling
Goed en hygiënisch werken is een vereiste bij permanente make-up, omdat er altijd kans is op een infectie. In de Code van de Schoonheidsspecialist staat hoe ik op de juiste wijze moet werken en welke hygiënemaatregelen ik in acht moet nemen. Permanente make-up vereist meerdere behandelingen. De eerste behandeling neemt de meeste tijd in beslag. U krijgt een intakegesprek en de vorm en kleur worden gekozen. Ongeveer vier dagen na de behandeling is het pigment een stuk lichter geworden door de natuurlijke afschilfering van de hoornlaag. Het is heel belangrijk dat u in deze periode niet in de zon gaat zitten en niet naar de sauna gaat. Door de warmte kan de huid moeilijker genezen en kan de kleur beïnvloed worden. De tweede behandeling dient om de kleur bij te werken tot het gewenste resultaat. Permanente make-up blijft, afhankelijk van de kleur, ongeveer twee tot zes jaar zitten in de huid. Na één of twee jaar kan u terugkomen voor een touch up.

 

Specialistisch
Veel minder bekend is dat ik met permanente make-up ook specialistische behandelingen kan geven zoals het aanbrengen van tepelhoven na een borstcorrectie en het camoufleren van littekens of een schisis (hazenlip). Een andere toepassing is het opvullen van kale plekken bij haarimplantatie-operaties. Voor de behandelingen zijn speciale huidkleurige pigmenten verkrijgbaar zodat een natuurecht resultaat goed bereikt kan worden.

Risico’s
Permanente make-up is niet zonder risico’s. Goede hygiënemaatregelen zijn dan ook van groot belang. Het is belangrijk dat u tijdens het intakegesprek een informed consent of toestemmingsformulier ondertekent. Daarin staat wat u wil en dat u op de hoogte bent van de risico’s die de behandeling met zich kunnen meebrengen en de vereiste nazorg.

Nancy Peter

Nancy van Derma Clinic Vlodrop is schoonheidsspecialiste, permanente make-up specialist, visagiste en gewichtsconsulente. Nancy is dé Huidexpert van Limburg in innovatieve huidverbetering en huidverjonging. Met haar 3 pijlers van behandelingen, cosmetica en voeding maakt zij een speciaal op maat gemaakt plan op basis van jouw DNA.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Dit zijn mijn favoriete zonneproducten

Pure protection, all day, everyday Dit zijn mijn en binnenkort ook jouw nieuwe favoriete...

Lees meer

Derma Clinic Vlodrop geeft verwenmomenten aan vrouwen met kanker

Onderdeel van landelijke actie ‘Geef een glimlach cadeau’ van stichting Look Good Feel Better...

Lees meer

8 Misverstanden over vet

Jarenlang is er gepleit over dat we minder vet moeten eten, omdat te veel...

Lees meer