Wie houdt er niet van de zon op zijn huid? Lekker op een terrasje of op het strand met de benen en armen bloot. Mooi meegenomen dat je er ook een kleurtje van krijgt. Een beetje maar, want diepbruin willen we niet meer worden omdat dat slecht is voor de huid. Deze zomer gaan we voor een ‘sunkissed look’.

Op het gebied van zonnecosmetica hebben de afgelopen tijd verschillende innovaties hun intrede gedaan, waardoor we ons beter tegen de zon kunnen beschermen. Consumenten zijn zich meer bewust van de gevaren van de zon dus neemt de vraag naar zonbeschermende producten toe. Toch blijkt veertig procent van de vakantiegangers zich onvoldoende in te smeren. Een goed zonbeschermingsadvies van mij is dus geen overbodige luxe!

Straling
Zonlicht bestaat uit UVA-, UVB- en UVC-straling. UVC-straling wordt tegengehouden door de ozonlaag. UVB-straling (spectrum 290-320 nanometer) zorgt voor bruining en/of verbranding van de huid. De schadelijkste straling van de zon is echter UVA-straling (spectrum 320-400nm). Niet alleen is er veel meer UVA- dan UVB-straling, UVA-straling dringt door bewolking en glas heen en komt diep in de huid terecht. UVA-straling is verantwoordelijk voor huidveroudering als gevolg van beschadiging door vrije radicalen aan het DNA. Tevens veroorzaakt UVA-straling zonneallergie en verzwakt het het immuunsysteem van de huid. In de jaren negentig werden de effecten van UV-straling bekend en vanaf toen probeerde men zich met anti-zonnebrandmiddelen te beschermen tegen de zon. De effectiviteit van een zonbescherming hangt vooral af van de ingrediënten die de nadelige blootstelling van UV-straling moeten voorkomen.

Zonbescherming
Zonbeschermende producten absorberen of reflecteren de straling van een groter of kleiner deel van het lichtspectrum, waardoor de straling van een groter of kleiner deel van het lichtspectrum, waardoor de straling zo min mogelijk in de huid terechtkomt. Er zijn verschillende soorten filters. De meest voorkomende filters in zonbeschermende producten zijn organische chemische filters. Deze filters zijn synthetisch ontwikkeld. De stoffen in deze filters absorberen de UV-straling in de epidermis en kunnen daarom soms allergische reacties veroorzaken. Sommige producten absorberen alleen UVB-, andere zowel UVA- als UVB-straling. UVA-straling wordt door de huidige chemische filters slechts ten dele geabsorbeerd. Daarnaast zijn er mineraalfilters of pigmenten die verkregen zijn uit mineralen, zoals bijvoorbeeld titaniumdioxide en zinkoxide. Deze anorganische chemische filters liggen op de huid en reflecteren de straling zoals spiegels dat doen. Ze zijn veel effectiever dan synthetische filters, maar hebben ook een nadeel. Ze laten een zichtbaar laagje op de huid achter wat veel mensen niet prettig vinden.

Ingrediënten
Een goed zonnebrandmiddel beschermt zowel tegen UVA- als UVB-straling. Helaas is het nog altijd niet mogelijk om bescherming te bieden tegen het hele UVA- en UVB-spectrum. Vandaar dat de naam ‘sunblock’ ook niet meer wordt gebruikt omdat dat een verkeerde voorstelling van zaken geeft. Veelgebruikte UVB-filters zijn octyl methoxycinnamate (OMC), octyl salictate (OCS) en octocrylene. Veelgebruikte UBA-filters zijn oxybenzone en titaandioxide. Voor een goede bescherming is dus een combinatie van filters noodzakelijk. Er is maar één filter dat zowel tegen UVA- als tegen UVB-straling bescherming biedt: zinkoxide. Dit biedt bijna over het hele UVB- en UVA-spectrum bescherming. Omdat het op de huid ligt veroorzaakt het ook bij langdurig gebruik bijna geen allergische reacties.

Onderzoek
Anti-zonnebrandmiddelen zijn beschikbaar in emulsies (crèmes en melkachtige producten), transparante gels, oliën en sticks. Nieuw is een zonbeschermingsproduct op oliebasis, dat dankzij een speciaal polymeer toch een hoge beschermingsfactor biedt tot SPF 40. Voorheen kon dat niet. Op dit moment doen veel producenten van zonbeschermende producten onderzoek naar betere UVA-filters. Tot nu toe geeft de SPF-aanduiding op het product alleen de bescherming tegen UVB-straling aan. Staat er UVA bij vermeld (zonder factor), dan moet je uitgaan dat de beschermingsfactor tegen UVA-straling ongeveer eenderde is van de SPF-factor op het product, tenzij anders is vermeld. Naast een filter bevatten veel zonbeschermingsproducten ook vochtinbrengende ingrediënten om het uitdrogen van de huid tegen te gaan en vetten die de barrièrefunctie van de hoornlaag versterken. Ook worden anti-oxidanten toegevoegd om eventuele schade veroorzaakt door vrije radicalen tegen te gaan.

Nanotechnologie
Belangrijkste innovatie op het gebied van zonnecosmetica is het gebruik van nanotechnologie. Door de deeltjes titaandioxide en/of zinkoxide in producten zo klein te maken, zijn de producten beter smeerbaar en laten ze nauwelijks een witte laag op de huid achter. Volgens de Nederlandse Cosmetica Vereniging (NCV) beschermen deze nanodeeltjes de huid bovendien beter tegen straling, omdat kleine deeltjes meer oppervlakte hebben om UV-licht te reflecteren. Het toegepaste gehalte nanotitaandioxide in een product is lager dan wanneer er grotere deeltjes titaandioxide worden gebruikt. De NCV benadrukt dat het gebruik van nanodeeltjes in zonnecosmetica veilig is voor de gezondheid. Vanaf 11 juli 2013, wanneer de nieuwe cosmeticawetgeving van kracht wordt, zal op de ingrediëntendeclaratie vermeld staan of een zonbeschermingsproduct nanodeeltjes bevat.

Zelfbruiners
Zelfbruinende producten nemen in populariteit toe nu men zich bewuster is van de schadelijke en huidverouderende effecten van de zon. Zelfbruinende ingrediënten zijn dihydroxyaceton (DHA) en erythrulose. Beide zijn ketose-suikermoleculen. DHA is het meest gebruikte zelfbruin-ingrediënt. Veel minder bekend en vaak gebruikt in de wat duurdere zelfbruiners, is erythrulose. Deze ingrediënten reageren op de aminozuren in de dode huidcellen van de hoornlaag. Door een chemische reactie ontstaat binnen korte tijd het polymeer melanoidine dat een bruine kleur op de huid geeft. DHA geeft een oranjebruine kleur, erythrulose zorgt voor een roodbruine kleur. De chemische reactie waarbij DHA en erythrulose de huid bruin kleuren is niet giftig. Er wordt beweerd dat DHA de huid gevoeliger zou maken voor vrije radicalen en UV-stralen. Erythrulose kan een alternatief zijn bij overgevoeligheid voor DHA. Vaak worden de ingrediënten samen in een product gebruikt. Net als bij cosmetica is op het gebied van after sun-producten en zelfbruiners de trend om zoveel mogelijk natuurlijke ingrediënten toe te passen. Opvallend is ook dat steeds meer producten meerdere effecten combineren. Zo zijn er aftersun-producten die het bruiningsresultaat optimaliseren, huidveroudering tegengaan en de huid strakker maken.

Vitamine D
We mogen niet vergeten dat de zon ook gezond is! Onder invloed van zonlicht verdikt de huid zich en bouwt een natuurlijke bescherming tegen UV-straling op. Ook maakt de huid onder invloed van zonlicht vitamine D aan. Vitamine D is belangrijk voor sterke botten en tanden en speelt een rol bij de werking van het immuunsysteem. Vitamine D zou bovendien de kans op bepaalde vormen van kanker verkleinen. Hoeveel vitamine D er wordt aangemaakt hangt af van de leeftijd, de hoeveelheid pigment in de huid en de tijdsduur dat de huid is blootgesteld aan zonlicht. Volgens het platform Verstandig Zonnen is twee tot drie keer per week een kwartiertje in de zon met gezicht en handen voldoende om aan de gewenste hoeveelheid vitamine D te komen.

 

Wil jij een gratis Sun Skincheck? Kijk dan hier.

Op zoek naar goede zonproducten? Kijk dan hier.

We hebben er ook nog een paar in de opruiming. Ook de zelfbruiners zijn nu in de opruiming.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nancy Peter

Nancy Peter

Nancy van Derma Clinic Vlodrop is schoonheidsspecialiste, permanente make-up specialist, visagiste en gewichtsconsulente.Nancy is dé Huidexpert van Limburg in innovatieve huidverbetering en huidverjonging.Met haar 3 pijlers van behandelingen, cosmetica en voeding maakt zij een speciaal op maat gemaakt plan op basis van jouw DNA.

Gerelateerde berichten

De 4 gevaren van zonschade aan je huid

Een mooi gebruind huidje straalt gezondheid uit. Maar wist je dat bruin worden het...

Lees meer

Dit zijn mijn favoriete zonneproducten

Pure protection, all day, everyday Dit zijn mijn en binnenkort ook jouw nieuwe favoriete...

Lees meer

6 Tips voor een Sunproof Skin in elk seizoen

Warmte, UV-straling, wind, vochtigheid, sneeuw. Dit zijn de weersinvloeden waar je huid door het...

Lees meer
cenzaa-logo-wit
partner-logo01
huidproffecional
bemineral-logo-60
skin-vignet-diap