De huid veroudert ongeveer vanaf het 25ste levensjaar. Anti-aging behandelingen en crèmes zijn enorm populair, want: wie wil er nu rimpels? Helaas is het verouderingsproces van de huid onomkeerbaar en worden rimpels en lijntjes vroeg of laat toch zichtbaar. Naast het enorme aanbod aan crèmes zijn er ook tal van behandelingen en (huideigen) stoffen die hierop inspelen en ervoor zorgen dat je (nagenoeg) rimpelloos door het leven kunt. Graag vertel ik deze keer over het lichaamseigen hyaluronzuur.

Bekend is dat vanaf midden 20 de celvernieuwing vertraagt en het hyaluronzuur in de huid daalt. De huid verliest dus vocht en het bindweefsel wordt zwakker. De productie van het collageen en elastine vermindert, waardoor de huid verslapt en het volume en de elasticiteit afnemen. Ook de opname van zuurstof door de cellen vermindert. Dit alles leidt tot vorming van rimpels. Andere factoren zoals voeding, zon, stress, zwaartekracht, alcohol, roken, genen, het gebruik van zonnebanken en medicijnen spelen hierbij ook een rol. Het anti-aging behandelingsaanbod loopt uiteen van ingrijpende chemische peelings tot natuurlijke behandelingen waarbij gebruikt wordt gemaakt van huideigen stoffen om rimpels te voorkomen of te verminderen. Een van die stoffen is hyaluronzuur.

Een stukje scheikunde

Hyaluronzuur, ook bekend als hyaluronaat of hyaluronan, komt van het Griekse woord voor glas: hyalos. In het glasvocht van je oog zit een hoog gehalte aan uronzaat. Het glasvocht of glasachtig lichaam is de gelei dat het grootste gedeelte van je oog opvult, dit bevindt zich net achter je ooglens, Hyaluronzuur is een polysaccharide (suiker) en bestaat uit twee suikers: acetylglucosamine en glucoronic acid. Het is een van de GAG’s ( glycosamineglycanen) en een natuurlijke vochtspons en het komt overeen met de mucopolysacchariden (meervoudige suikers). Het heeft een sterk hygroscopische werking. De GAG’s worden gebonden aan eiwitten en vormen daarmee veel grotere proteglycanen. Dit zijn moleculen in de extracellulaire matrix van ons bindweefsel, epitheel- en zenuwweefsel. Waar hyaluronzuur bekend om staat, is de binding met grote hoeveelheden water. Zo bestaat het glasvocht uit 98% water dat aan 2% hylaron gebonden is. Proteglycanen komen van nature voor in het gewrichtsweefsel en de gewrichtsvloeistof en door de binding met water werken deze moleculen als schokdempers tussen de gewrichten. In de geneeskunde wordt bij mensen met atrose daarom regelmatig geïnjecteerd met hyaluronzuur.

De huid

De vochtbinder hyaluronzuur is dus een huideigen stof die bijna overal in het lichaam voorkomt. De jonge huid heeft er het hoogste percentage van 65% hyaluronzuur. Door het vasthouden van al dat vocht ziet de huid er dik, vol en egaal uit. Denk aan baby’s en kleine kinderen met hun ronde gezichtjes, zij hebben een hoog gehalte aan hyaluronzuur in de huid. Naarmate je ouder wordt, daalt het aanwezige hyaluronzuurgehalte. Op de leeftijd van 40 jaar, kan dit al met 50% zijn afgenomen. De fibroblasten, verantwoordelijk voor de structuur in de lederhuid, produceren hyaluronzuur, elastine en collagene vezels. Vrije radicalen houden van suikers en dus ook van hyaluronzuur. Zij brengen schade toe en daardoor treedt de huidveroudering in werking. De huid wordt vochtarmer, verliest haar elasticiteit en volume en fijne lijntjes en rimpels ontstaan.

Botox mania

In Hollywood is het gebruik van botox al niet meer weg te denken en ook steeds meer ‘gewone’ mensen wenden zich tot dit ‘wondermiddel’. In de strijd tegen lijntjes en rimpeltjes in het gezicht. Botox (botumlinum-toxine) blokkeert de prikkeloverdracht tussen zenuwen en spieren en verlamt de spiertjes die rimpels veroorzaken. Het is dus geen opvulmiddel. Botox is vooral efficiënt bij voorhoofdsrimpels, fronsrimpels en kraaienpootjes. Botulinum wordt met een naald in de spiertjes onder de huid gespoten en na een aantal dagen is het effect zichtbaar. Na gemiddeld vier maanden dien je de behandeling te herhalen. Omdat de spiertjes steeds dunner en slapper worden, houdt de verlamming langer aan bij herhaalbehandelingen met de injecties. Botox kan ook preventief worden gebruikt. Maar, pas op met botox! Door een teveel aan botulinum in te spuiten raakt de huid verlamt en toont het gezicht geen expressie meer. Je kunt botox daarom beter niet gebruiken rondom de ogen, de wangen en de mond om een natuurlijke gezichtsuitdrukking te behouden.

Toepassingen

Hyaluronzuur heeft verschillennde toepassingsmogelijkheden en wordt gebruikt in:

  • Cosmetische producten
  • Voeding
  • Voedingssupplementen
  • Mesotherapie
  • Injecties en fillers

Daarnaast kun je de huid ook zelf prikkelen tot aanmaak van hyaluronzuur door middel van een bindweefselmassage. Diepe masserende bewegingen in het bindweefsel prikkelen de mestcellen, welke GAG’s vrij laten komen. Hierdoor wordt het huideigen hyaluronzuurniveau verhoogd en dit zorgt voor toename van het volume van de huid, zeker wanneer de massage in kuurverband word opgezet is de huidverbetering duurzaam en vooral veilig.

Cosmetica producten

Het gebruik van hyaluronzuur in cosmeticaproducten als crèmes, serums, maskers, ampullen, enzovoorts is erg populair vanwege de hechting aan water en het positieve gevolg op de huid; een gladdere, vollere huid zonder diepe rimpels. Vochtgebrek in de huid leidt tot droogtelijntjes en rimpels op het gezicht, hals en decolleté. Hydraterende producten met hyaluronzuur beloven de huideigen vochtdepots aan te vullen en werken als het ware als microsponsjes in de huid. Deze sponsjes nemen vocht op en vullen zich waardoor de huid volume toeneemt en dus gladder wordt. Omdat vocht snel verdampt dient de concentratie in een crème met hyaluronzuur optimaal te zijn om zodoende de openingen tussen de collageenvezels op te vullen. Hyaluronzuur werd eerst van de haan gebruikt maar dat is sinds 1977 verboden. Het komt nu van onder andere biotechnologie. Er zijn verschillende vormen van hyaluronzuur, variërend van een hoog moleculair gewicht tot en laag moleculair gewicht. Een hyaluronzuur met een hoog moleculair gewicht werkt filmvormend op de huid. Het vult de vochtrimpeltjes op en houdt het water vast. Het werkt op de bovenste lagen van de opperhuid. Een hyaluronzuur met een laag moleculair gewicht werkt dieper in de huid en houdt het vocht vast in de opperhuid en lederhuid. Het verbetert de werking onderling en voorkomt TEWL (trans epidermal water loss).

Voeding

Om een tekort aan hyaluronzuur in het lichaam aan te vullen is het verstandig om regelmatig vlees te eten. Toch nemen we uit vlees maar relatief weinig hyaluronzuur op. Ook bij dieren komt deze stof namelijk vooral voor in het bindweefsel en de huid; de gedeelten waar we meestal geen grote hoeveelheden van binnen krijgen. Sojaproducten zijn daarom goede alternatieven. Soja verhoogt de oestrogeenaanmaak in het lichaam, dat op zijn beurt weer het hyaluronzuurniveau verhoogt.

Populaire sojaproducten zijn:

Tofu, tahoe, sojamelk, soja-ijs, soja yoghurt, miso en tempeh. Soja is rijk aan magnesium en magnesium bevordert de hyaluronzuursynthese van binnenuit.

Groenten rijk aan magnesium:

Spinazie, groene bonen, broccoli, bloemkool, asperges, aardappelen, sla en wortelen

Fruit rijk aan magnesium:

Appels, bananen, aardbeien, tomaten, avocado’s, ananas, sinaasappelen, papaja’s, meloenen, perziken en peren.

Overige magnesiumrijke producten:

Ook peulvruchten zoals bruine bonen, erwten en linzen bevatten een hoog gehalte aan magnesium, net als pinda’s en amandelen.

Mensen met een laag zinkniveau hebben vaak ook een laag niveau aan hyaluronzuur. Zink zit in voedingsmiddelen die rijk aan eiwitten, zoals rundvlees, lamsvlees en varkensvlees of kip. Een plantaardige bron voor zink is pompoenpitten. Ook aardappelen, gist, pinda’s, bonen, volle granen en bruine rijst bevatten zink.

Voedingssupplementen

Er bestaat voor (bijna) elk gebrek of tekort wel een supplement. Zo ook voor een tekort aan hyaluronzuur. Sommige supplementen met hyaluronzuur worden gecombineerd met collageen en anti-oxidanten, maar er zijn ook pure hyaluronvormen die je kunt innemen. Een andere optie zijn supplementen met glucosamine die de aanmaak van hyaluronzuur stimuleren. Deze supplementen zijn niet schadelijk voor het lichaam en zijn bij mij verkrijgbaar.

Mesotherapie

Deze behandelingsvorm is vooral geschikt voor het reduceren van fijne lijntjes en rimpels of ter preventie ervan. Bij mesotherapie wordt met behulp van kleine naaldjes een cocktail aan hyaluronzuur, vitamine, mineralen, aminozuren, nucleïnezuren, co-enzymen en anti oxidanten de huid ingeluisd. De fijne naaldjes zorgen voor een microperforatie van het huidoppervlak waardoor de werkstoffen dieper in de huid kunnen penetreren en de celvernieuwing stimuleert, mesotherapie heeft een versteviging van de huid tot gevolg, een vermindering van grove poriën, een verbetering van de bloedcirculatie en een gladdere egale huid.

Injecties en fillers

Om diepe(re) rimpels op te vullen kun je de huid injecteren met diverse stoffen. We maken onderscheid tussen twee soorten fillers: afbreekbaar en niet-afbreekbaar ofwel tijdelijk permanent. Bij de afbreekbare variant komt de stof die je injecteert voor in het lichaam. Je kunt bijvoorbeeld collageen, caliumhydroxylapinaat of hyaluronzuur injecteren. Het effect van de afbreekbare fillers verdwijnt geleidelijk uit het lichaam. Niet-afbreekbare fillers zijn silliconen die door het weefsel worden ingekapseld en een permanent effect hebben. Permanente fillers worden door artsen tegenwoordig sterk afgeraden. Wanneer je huid vocht verliest bij het ouder worden, kunnen fillers namelijk zichtbaar worden. Biologisch afbreekbare gels op basis van hyaluronzuur of wel hyaluronzuurpreparaten, zijn onder andere restylane en perlane, hylaform (van hanenkammen), surgiderm, hydrafill, juvederm (verschillende merken van een fabrikant, dus hier gaat het om een en hetzelfde hyaluronzuur) en puragen. Al deze hyaluronzuurpreparaten zijn van niet-dierlijke oorsprong, behalve de hylaform. De fillers worden gebruikt voor gezichtsplooicorrecties, het aanscherpen van contouren, het opvullen van (diepe) rimpels, het opvullen van holtes in het gezicht (bijv. ingevallen wangen) en het opspuiten van lippen. Deze fillers stimuleren de aanmaak van collageen en elastine en hydrateren de huid. Injecties met hyaluronzuur leiden tot weinig of geen complicaties, omdat het hier om een huideigen stof gaat.

Naast het gebruik van hyaluronzuur in de strijd tegen rimpels zijn er uiteraard nog tal van behandelingen en stoffen die hierop inspelen.

Gevaren op internet

Chemische peelings kunnen uiteraard ook worden ingezet voor een anti-aging effect op de huid. Naar aanleiding van gesprekken en discussies in de branche, wil ik je graag waarschuwen voor een bepaalde ontwikkeling. Het gaat om TCA-peelings die je tegenwoordig zelf via internet kan aanschaffen tegen lage prijzen zonder dat er kennis van het product of de huid wordt gevraagd. Ben jij je rimpels beu? Zorg er dan voor dat je niet zelf aan het werk gaat met een chemische peeling. Ik adviseer je graag over een goed alternatief.

 

Wil jij geen droge huid en rimpels meer? Dan adviseer ik je een bindweefselkuur.

Nog meer resultaat krijg je met een Microneedling behandeling.

 

Nancy Peter

Nancy van Derma Clinic Vlodrop is schoonheidsspecialiste, permanente make-up specialist, visagiste en gewichtsconsulente. Nancy is dé Huidexpert van Limburg in innovatieve huidverbetering en huidverjonging. Met haar 3 pijlers van behandelingen, cosmetica en voeding maakt zij een speciaal op maat gemaakt plan op basis van jouw DNA.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Mijn missie is om echte huidverbetering te bereiken

‘Mijn missie is om echte huidverbetering te bereiken’ Nancy Peter werkt sinds 2004 met...

Lees meer

Roken versnelt het verouderingsproces van de huid

Dat roken ongezond is, is geen nieuws. Alle organen, inclusief het grootste orgaan de...

Lees meer

Van slapen wordt je mooi oud

Voldoend slaap is belangrijk voor het lichaam en voor een mooie huid. Veel belangrijker...

Lees meer