Een veel gevraagde behandeling in schoonheidssalons en klinieken is het aanbrengen van permanente make-up (PMU). Wat houdt permanente make-up precies in? En wat is het verschil met tatoeëren?

Permanente make-up (PMU) is een behandeling waarmee make-up, zoals eyeliners, lipcontouren of wenkbrauwen wordt aangebracht, die enkele jaren standhoudt. Bij het aanbrengen van PMU worden pigmenten met behulp van een dunne naald vlak onder de opperhuid ingebracht. Deze behandeling wordt ook wel micropigmentatie genoemd. Er zijn twee essentiële verschillen tussen PMU en tatoeage. Het eerste verschil heeft te maken met de diepte van injecteren. Bij tatoeages wordt het pigment dieper dan 3 mm in het onderhuids bindweefsel aangebracht. In deze laag worden de pigmenten ingekapseld en dit proces is niet meer terug te draaien. Ieder gezet stipje zal zichtbaar blijven en bovendien kan er in de loop van de jaren kleurverandering optreden. Bij PMU breng ik de pigmenten 1,5 – 2,0 mm in de lederhuid aan. Een deel van de pigmenten wordt door het lichaam ‘opgeruimd’ door de macrofagen en vervolgens door het lymfesysteem afgevoerd. Maar het pigment wordt ook in en tussen de collagene vezels geïnjecteerd, waardoor er een littekenvorming ontstaat. Samen met het pigment wordt er een gekleurd vezelachtig bindweefsel gevormd. Door in deze huidlaag te injecteren zullen de pigmenten tijdelijk in de huid aanwezig blijven. We gaan uit van drie tot vijf jaar, maar deze periode is onder meer afhankelijk van het huidtype en de aard van de behandeling. Als voor de wenkbrauwen een blonde tint is gekozen, zal deze eerder vervagen dan een zwart pigment dat gebruikt wordt voor een eyeliner.

 

Lederhuid
Bewust wordt gekozen om in de lederhuid te werken, omdat je dan niet je hele leven moet doen met een zelfde make-up. Haren, ogen en huid worden lichter van kleur naarmate we ouder worden. Het zou niet verantwoord zijn om op je twintigste te kiezen voor zwarte wenkbrauwen, die vervolgens qua vorm en kleur een heel leven lang toonaangevend zullen zijn. De invloed van zon, licht, peelings, behandelingen met fruitzuren en het gebruik van retinol kan de permanente make-up nog verder doen vervagen. Er moet echter rekening worden gehouden dat er altijd een spoor van pigmenten aanwezig blijft, omdat deze in de collagene vezels verweven zijn.

 

Pigmenten
Het tweede verschil tussen PMU en tatoeage betreft de samenstelling van de pigmenten. PMU-pigment is een vrij transparant pigment en is gemaakt om natuurlijke lijnen te vormen. Het moet in meerdere lagen over elkaar heen worden aangebracht om een mooi resultaat te verkrijgen. De pigmenten zijn zodanig samengesteld dat de deeltjes bij elkaar worden gehouden, zodat het pigment onderhuids niet uitloopt. Dit is nodig op de zachtere huidstructuur van het gezicht. Het tatoeage-pigment is gemaakt om mooie strakke lijnen te krijgen en grote oppervlaktes in korte tijd te kleuren. Het pigment is niet transparant en veel vloeibaarder dan het PMU-pigment. Het heeft een hogere pigmentdichtheid, zodat men minder vaak een bepaalde plaats hoeft te bewerken om een intens effect te creëren. Het is dus heel geschikt om op het lichaam te gebruiken, maar in het gezicht en met name rond de ogen – waar de huid zachter en dunner is – kan het bizarre gevolgen hebben. Het heeft voor mij dan ook geen enkele zin om te kiezen voor de goedkopere, sneller pakkende tatoeage-pigmenten. De kans dat de behandeling letterlijk uitloopt in blauwgrijze vlekken aan de buitenhoekjes van de ogen, is niet ondenkbaar.

 

Doelgroepen
Permanente make-up is geschikt voor vrouwen en mannen van elke leeftijd. Er kunnen praktische en cosmetische redenen zijn om permanente make-up aan te laten brengen. Een grote groep klanten wordt gevormd door degenen die een leesbril nodig hebben. Voor deze mensen – die altijd zelf hun make-up hebben kunnen aanbrengen – ontstaat er een probleem wanneer ze met bril een eyeliner moeten aanbrengen. Voor mensen die geen of gedeeltelijk wenkbrauwen hebben geeft het een zekerheid, dat de aangebrachte wenkbrauwen altijd op hun plaats zitten. Geen angst meer voor de met potlood getekende wenkbrauwen, die tijdens een warme zomerdag of bij een bezoek aan de kapper ineens half op de wang blijken te zitten! Voor het corrigeren en/of benadrukken van de mond is een lipliner een oplossing. Wanneer men van nature geen mooie liplijn heeft, kan permanente make-up een oplossing bieden. Kleine correcties kunnen zowel cosmetisch als ook na operaties (zoals schizis: lip, kaak- en gehemeltesplitsing, in de volksmond ook hazelip genoemd) aangebracht worden. Wanneer er verticale rimpeltjes rondom de mond verschijnen, is het vaak lastig om de lipstick mooi op te brengen en op zijn plaats te houden. Ook hier helpt een pigmentlijntje om een mooiere contourlijn rondom de mond te krijgen. Mensen die een chemokuur moeten ondergaan, kunnen van te voren al hun maatregelen nemen om permanente make-up te laten aanbrengen. Maar de belangrijkste reden is voor veel mensen toch het gemak om er in allerlei situaties mooi en verzorgd uit te blijven zien.

 

Alopecia areata
De letterlijke vertaling van de term alopecia areata is: haaruitval op bepaalde plekken. Het lichaam zelf veroorzaakt deze ontsteking, die rond de haarwortels ontstaat en waardoor deze niet meer gevoed kunnen worden. Ze komen in een rustfase en vallen daarna uit. De haarwortel gaat echter niet verloren, zodat bij veel patiënten de hoop blijft bestaan dat het haar weer gaat groeien. In ongeveer 80 procent van de gevallen verdwijnen kale plekken spontaan binnen een jaar. In de salon hebben we te maken met klanten met de volgende vormen van deze auto-immuunziekte:

  • alopecia areata localis: kaalheid op bepaalde plekken
  • alopecia areata totalis: de hoofdharen zijn verdwenen
  • alopecia areata universalis: haarverlies over het gehele lichaam

Wanneer deze groep klanten kiest voor permanente make-up, dan betekent dat dat zij deze auto-immuunziekte geaccepteerd hebben. Het loslaten van de hoop op het terugkomen van haren en het accepteren van deze ziekte is vaak een grote overwinning. Zij komen dan bij mij in de salon voor een blijvende oplossing. In plaats van het dagelijks tekenen van wenkbrauwen en eyeliners wil men graag een PMU-behandeling. Het geeft mij veel voldoening om deze mensen door middel van PMU weer een onbezorgder leven te laten leiden.

Bij bepaalde aandoeningen als kanker, schizis en alopecia is het mogelijk dat je permanente make-up behandeling vergoed wordt door je zorgverzekeraar. Je kan hiervoor het beste informeren bij je zorgverzekeraar.

 

Heb jij interesse in een permanente make-up behandeling? Kijk dan hier.

Wil je zelf leren permanente make-up te zetten? Kijk dan hier voor de opleiding tot permanente make-up specialist.

 

Afspraak maken

Contact opnemen

Naar de webshop

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nancy Peter

Nancy Peter

Nancy van Derma Clinic Vlodrop is schoonheidsspecialiste, permanente make-up specialist, visagiste en gewichtsconsulente. Nancy is dé Huidexpert van Limburg in innovatieve huidverbetering en huidverjonging. Met haar 3 pijlers van behandelingen, cosmetica en voeding maakt zij een speciaal op maat gemaakt plan op basis van jouw DNA.

Gerelateerde berichten

Nieuwe GGD-vergunning voor permanente make-up behaald

Vanochtend heb ik weer een keuring gehad van de GGD regio Limburg Noord. Zij...

Lees meer

Permanente make-up bij schisis

Naast tepelreconstructie zijn er ook minder bekende gebieden waar met permanente make-up mooie resultaten...

Lees meer

Nieuwe vergunning PMU binnen

Op 16 augustus j.l. is mijn salon opnieuw gekeurd door de GGD Midden Limburg....

Lees meer
cenzaa-logo-wit
partner-logo01
huidproffecional
bemineral-logo-60
skin-vignet-diap