Dit gehele besluit kunt u terug vinden op de website: www.ggdkennisnet.nl/lchv (zie wetgeving).

Wat houdt dit besluit in?
Ik moet beschikken over een geldige vergunning van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) en ik moet veilig werken. Personen die slechts gaatjes prikken in oorlellen, zoals juweliers, zijn vrijgesteld van de vergunningsplicht.

Hoe kom ik aan deze vergunning?
Toen ik ben begonnen met pmu, tatoeëren of piercen was ik wettelijk verplicht om eerst een aanvraag voor een vergunning bij mijn plaatselijke GGD in te dienen. Deze vergunning is twee jaar geldig. Wanneer ik controle krijg van de GGD en ik ben niet in bezit van een geldige vergunning, dan ben ik strafbaar en kan de Voedsel en Warenautoriteit (VWA) mij een waarschuwing geven of boete opleggen. De GGD’s en de VWA zijn hiervoor een samenwerkingsverband aangegaan.

 

Wie vraagt de vergunning aan ?
De vergunning is gebonden aan de ruimte waarin de activiteiten plaatsvinden. Dus iedereen die deze activiteit in zijn of haar salon ontplooit, dient in het bezit te zijn van een geldige vergunning. Ik kan zelf de behandelingen uitvoeren, maar ook wanneer ik een externe specialist hiervoor aantrek, zal op de naam van de locatie een vergunning aangevraagd moeten worden.

Kan er nog op een beurs of congres gedemonstreerd worden?
Er is een mogelijkheid om voor beurzen en congressen en dergelijke een ontheffing te krijgen. Wel zullen de veiligheidsvoorschriften van toepassing zijn. Voor beurzen waar door de deelnemers niet volgens de vereiste veiligheidsregels kan worden gewerkt, zal geen ontheffing worden verleend.

Wat betekent veilig werken ?
Ik voldoe aan de eis van veilig werken wanneer ik werk volgens de hygiënerichtlijnen. Deze kan ik aanvragen bij de plaatselijke GGD of downloaden van de website: www.ggdkennisnet.nl/lchv onder het kopje hygiënerichtlijnen voor cosmetische tatoeage en permanente make-up.

Volgen er nog controles wanneer ik een vergunning heb ontvangen ?
Ja, de controleurs en productdeskundigen van de VWA zullen het besluit handhaven en tatoeageshops, piercingstudio’s, schoonheidssalons en juweliers te inspecteren. Indien er overtredingen geconstateerd worden, kan dit resulteren in een boete van respectievelijk 450 euro voor bedrijven met 50 of minder medewerkers en 900 euro voor bedrijven met meer dan 50 medewerkers. Wanneer een overtreding geconstateerd is, volgt na enige tijd een herinspectie.

Ik heb een vergunning aangevraagd. Kan ik tot het tijdstip van de inspectie gewoon doorwerken?
Ja. Bij de inwerkingtreding van het besluit is er rekening meegehouden dat bestaande ondernemers die een aanvraag hebben ingediend, hun activiteiten kunnen voortzetten gedurende tijd dat de aanvraag in behandeling is.

Zijn er leeftijdsgrenzen voor de cliënt vastgesteld?
De cliënt moet minimaal 12 jaar oud zijn. Tussen de 12 en 16 moet deze persoon vergezelt zijn van een wettige vertegenwoordiger. Het is daarbij verboden om in deze leeftijdscategorie te pigmenteren op het hoofd, hals, polsen of handen. Vraag bij twijfel altijd een legitimatie. Ik houd echter voor de zekerheid een leeftijdsgrens aan van 18.

Verbeterlijst
Voordat ik ben overgegaan tot het aanvragen van mijn vergunning ben ik alle eisen die gesteld zijn kritisch nagelopen. Wanneer de GGD bij mij komt en ik niet voldoe aan de eisen dan krijg ik in plaats van een vergunning een ‘verbeterlijst’. Ik krijg dan twee maanden de tijd om de verbeteringen te realiseren. Hierna volgt een nieuwe inspectie of kunnen in sommige gevallen de verbeterpunten schriftelijk afgehandeld worden. Wanneer deze minpunten na twee maanden niet opgelost zijn, zal de GGD je de vergunning officieel weigeren.

Nancy’s BeautySalon beschikt over een geldige vergunning. Deze is ook te zien via www.veiligtatoeerenenpiercen.nl. Hier kan je alle salons met een vergunning terug vinden. Bekijk daarom ook echt van te voren of een salon een vergunning heeft. Veiligheid en hygiëne staat boven alles. Nog te vaak hoor ik van klanten dat ze in andere salons bijvoorbeeld het naaldje mee hebben gekregen naar huis voor de volgende behandeling. Dit is echt uit den boze.

Wil jij een permanente make-up behandeling ondergaan? Kijk dan hier.

Wil je zelf leren hoe je permanente make-up kunt zetten? Bekijk dan hier de opleiding tot permanente make-up specialist.

 

Nancy Peter

Nancy van Derma Clinic Vlodrop is schoonheidsspecialiste, permanente make-up specialist, visagiste en gewichtsconsulente. Nancy is dé Huidexpert van Limburg in innovatieve huidverbetering en huidverjonging. Met haar 3 pijlers van behandelingen, cosmetica en voeding maakt zij een speciaal op maat gemaakt plan op basis van jouw DNA.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Nieuwe GGD-vergunning voor permanente make-up behaald

Vanochtend heb ik weer een keuring gehad van de GGD regio Limburg Noord. Zij...

Lees meer

Permanente make-up bij schisis

Naast tepelreconstructie zijn er ook minder bekende gebieden waar met permanente make-up mooie resultaten...

Lees meer

Nieuwe vergunning PMU binnen

Op 16 augustus j.l. is mijn salon opnieuw gekeurd door de GGD Midden Limburg....

Lees meer