Graag ga ik nader in op de samenstelling van pigmenten, want het eindresultaat van een aangebrachte permanente make-up is niet alleen afhankelijk van de juiste apparatuur of vakmanschap. De keuze van pigmenten is net zo belangrijk. Een goede kennis van de samenstelling van pigmenten is dan ook onontbeerlijk.

Pigmenten zijn opgebouwd uit kleurstoffen en toegevoegde bestanddelen. Tegenwoordig zijn er vele kleuren om mee te pigmenteren beschikbaar. Dat was een tiental jaren geleden – toen de permanente make-up in opkomst was – zeker niet het geval. Destijds was het maken van de juiste kleur een kwestie van mengen. Dat was een lastige taak, omdat een druppeltje toegevoegd pigment nooit iedere keer hetzelfde kon zijn. Gelukkig is dat nu verleden tijd en zijn er voor ieder onderdeel van permanente make-up mooie kleuren kant-en-klaar te verkrijgen.

Eisen
Sinds september 2004 moeten pigmenten voorzien zijn van een:

 • ingrediëntenvermelding
 • houdbaarheidsdatum
 • batchcode

Er zijn nog maar een aantal grondstoffen voor pigment toegestaan. Vanaf 1 januari 2006 mag alleen nog maar gepigmenteerd worden met een machine waarin modules gebruikt worden.

 

Kleurstof
Een hoge concentratie van de poederachtige kleurstof in een pigment zorgt ervoor dat er een mooie kleur bereikt wordt. De intensiteit van de kleur van de permanente make-up wordt bepaald door het aantal pigmentdeeltjes per milligram vloeistof. Ook de korreldikte van de kleurstofdeeltjes draagt bij aan het eindresultaat.

 

Toevoegingen
Naast de kleurstof wordt er een aantal bestanddelen aan de poederdeeltjes toegevoegd om deze oplosbaar te maken. De pigmenten moeten immers vloeibaar blijven en niet uitdrogen. Glycerine, alcohol, gedestilleerd water etc. worden toegevoegd om het pigment gebruiksklaar te maken. Om de pigmenten steriel te houden, wordt een toevoeging van zuivere alcohol gebruikt. Het verwerken van hyaluronzuur in het pigment zorgt voor een genezende werking van de huid. Glycerine is toegevoegd om verdamping te voorkomen en de kleur stabiel te houden. Tevens wordt door deze toevoeging de viscositeit verhoogd, waardoor het pigment niet spat als er mee gewerkt wordt en krijgen we door deze verkregen homogene massa een mooiere verdeling van het pigment in de huid. De toegevoegde bestanddelen hebben allen een lage zuurgraad om de samentrekking van de huid te bevorderen. Tijdens de pigmentatie zal de huid de kleurstof inbedden. Hiermee wordt voorkomen dat de pigmentdeeltjes door de lymfe worden afgevoerd. De combinatie van kleurstoffen en toevoegingen vormt uiteindelijk het pigment. De kleurstof kan in poedervorm nooit gelijkmatig in de huid worden aangebracht. Hiervoor heeft men een vloeibare substantie nodig. Zodra het pigment in de huid is aangebracht, wordt de vloeibare substantie afgevoerd door het lymfewater, waarna het wordt afgescheiden. De minieme pigmentdeeltjes blijven achter in het bovenste gedeelte van de lederhuid. Dit is goed te zien wanneer je kijkt naar een pigmentflesje met een transparante kleur. De kleurstoffen zijn naar de bodem gezakt omdat ze zwaarder zijn dan de toevoegingen. De flesjes dienen dus voor gebruikt goed geschud te worden. Maar er zijn ook dikkere pigmenten met meer kleurstof. Deze zijn vaak intensiever van kleur en blijven door hun dikkere samenstelling goed vermengd.

 

Kleuren Waaiers

Kleursystemen
Zelf hoef je niet naar de kleur te gissen. Ik als permanente make-up specialist weet met behulp van het kleursysteem precies welke kleur jij nodig hebt. Voor iedere kleur is er een uitgebreide beschrijving beschikbaar. Zo hoeft er niet met de kleuren geëxperimenteerd te worden om de juiste kleurencombinaties te verkrijgen. Bij de selectie van de pigmenten is rekening gehouden met de koele of warme ondertonen in de verschillende huidtypes. De kleuren worden geselecteerd op basis van huidtype. Ook staat er onder andere vermeld hoe een kleur lichter of donkerder gemaakt kan worden en een kleurenstrook laat zien hoe de kleur van de pigmenten na verloop van een aantal jaren vervaagt. Het belangrijkste is om eerst jouw huidtype te bepalen.

 

 

Koele en warme tinten
Om een pigmentkleur goed uit te kiezen heb ik als permanente make-up specialist enige kleurkennis opgedaan. De huid is nooit wit van kleur, maar heeft een bepaalde ondertoon. Deze kan een warme of een koele uitstraling hebben. Jouw huid heeft een koele ondertoon wanneer je de volgende kenmerken kan waarnemen:

 • de huid is blauwroze van kleur
 • het wit van de ogen is lichtblauw getint
 • het haar is donker met een blauwachtige gloed of
 • het haar is grijs
 • je hebt de voorkeur voor het dragen van zilveren sieraden

Je hebt een warme ondertoon wanneer:

 • de huid een perzikroodachtige uitstraling heeft
 • het wit van de ogen een warme gele schijn heeft
 • er een warme gloed in het haar terugkomt
 • je een voorkeur hebt voor het dragen van gouden sieraden

Ik bepaal in overleg met jou de juiste kleur voor jouw huid.

 

Heb jij interesse in permanente make up? Kijk dan hier voor deze behandeling.

 

Heb je interesse om zelf permanente make-up te leren zetten? Kijk dan hier voor de opleiding tot permanente make-up specialist.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nancy Peter

Nancy Peter

Nancy van Derma Clinic Vlodrop is schoonheidsspecialiste, permanente make-up specialist, visagiste en gewichtsconsulente.Nancy is dé Huidexpert van Limburg in innovatieve huidverbetering en huidverjonging.Met haar 3 pijlers van behandelingen, cosmetica en voeding maakt zij een speciaal op maat gemaakt plan op basis van jouw DNA.

Gerelateerde berichten

Nieuwe GGD-vergunning voor permanente make-up behaald

Vanochtend heb ik weer een keuring gehad van de GGD regio Limburg Noord. Zij...

Lees meer

Permanente make-up bij schisis

Naast tepelreconstructie zijn er ook minder bekende gebieden waar met permanente make-up mooie resultaten...

Lees meer

Nieuwe vergunning PMU binnen

Op 16 augustus j.l. is mijn salon opnieuw gekeurd door de GGD Midden Limburg....

Lees meer
cenzaa-logo-wit
partner-logo01
huidproffecional
bemineral-logo-60
skin-vignet-diap