Een bewuste keuze voor voeding kan het verschil maken. Zie het als een manier van leven, een onderdeel van de leefstijl. Geef aandacht aan voeding, maak er tijd voor vrij en allicht ook meer geld om te zorgen voor voeding met (meer) kwaliteit.

Een voedingspatroon wijzigen gaat niet van de ene op de andere dag. Niet bij volwassenen en ook niet bij kinderen. Ideaal voor kinderen is als de aanstaande ouders hun hele leefstijl al vóór de conceptie veranderen. Daarbij past celopbouwende voeding, ofwel orthomoleculaire voeding: één ons preventie heeft de waarde van een kilo genezing.

Omdat deze voedingsleer pas de laatste jaren in opkomst is, komt het vaker voor dat ik met ouders te maken krijg met een wijziging van het voedingspatroon. In plaats van dat dit vanaf de geboorte van hun kinderen een gewoonte is. Met mijn stappenplan is het mogelijk om stapsgewijs de voeding van en met de kinderen te wijzigen.

Leefstijl

Behalve voeding zijn beweging, buiten zijn, voldoende slapen, bewust omgaan met elektrosmog en schone lucht opzoeken belangrijke aandachtspunten zijn bij een bewuste leefstijl. Het is duidelijk dat buiten spelen voor kinderen onder meer goed is voor de motoriek. Daarnaast komt het samen spelen met andere kinderen ten goede aan hun ontwikkeling en is dit zeer gunstig voor de fysieke gezondheid van het kind.

De algehele weerstand kan men met vitamine D goed opvijzelen. En de beste manier om vitamine D te krijgen, is door naar buiten te gaan. Laat kinderen dus buiten spelen. De lichaamseigen vorm van vitamine D is D3 (cholecalciferol). Deze vitamine is strikt genomen geen vitamine, want we kunnen die immers zelf aanmaken bij voldoende (zon)licht via de huid.

Energie

Groeien kost energie. Er zijn nog veel meer oorzaken die ervoor zorgen dat de energie kan afnemen. Door een goede leefstijl, waaronder gezonde voeding, is er voldoende energie om te kunnen groeien.

Slechte invloeden

Een blikje cola met een inhoud van 330 ml bevat al 25 gram suiker. Bij een volwassen persoon verlaagt de weerstand bij 40 gram suiker per dag, daaronder vallen ook de natuurlijke (fruit)suikers. Met één glas frisdrank zetten kinderen hun weerstand al onder druk. Cola met kunstmatige suikervervangers heeft weliswaar vaak minder invloed op de bloedsuikerspiegel en de kcal, maar de meeste toevoegingen zijn ongezonde stoffen.

Ons voedsel wordt opzettelijk doorspekt met chemisch vergif. Bijvoorbeeld om het er mooi rood te laten uitzien, zoals vlees met natriumnitriet. Of het wordt bewerkt, waardoor het langer op de plank kan blijven liggen (chemische conserveringsmiddelen), of om het intenser te laten smaken met behulp van bijvoorbeeld MSG. MSG staat voor mononatriumglutamaat, ook wel bekend als ve-tsin: de smaakversterker E621, die wordt toegepast in veel hartige voedingsmiddelen en bijwerkingen heeft.

Ons drinkwater, hoe gezond het in Nederland ook volgens de richtlijnen is, zit vol medicatie die wij op die manier binnenkrijgen.

Door de huidige manier van het produceren van onnatuurlijk grote hoeveelheden melk ontstaan ontstekingen aan de melkklieren van de koe. De behandeling hiervan bestaat in de praktijk uit antibiotica toedienen. Hiervan zijn later sporen terug te vinden in melk en melkproducten. Zo krijgt met dus ook ongevraagd antibiotica binnen.

Fluoroverdosis

Drogisterijartikelen om huid en haar te verzorgen bevatten veel chemische stoffen. Het lichaam moet hard werken om deze weer te ontgiften. En tandpasta’s zijn met fluor aangelengd, die de hersencellen negatief beïnvloedt. Ook kan fluor één of meer enzymen, die onze maag gebruikt om maagzuur te maken, verstoren. Gebruik daarom geen tandpasta met een fluortoevoeging. Met ons leidingwater krijgen wij namelijk ook al fluor binnen.

De volgende symptomen van een fluoroverdosis komen vaker voor dan men denkt:

 

 

  • Chronische vermoeidheid, die niet verbetert ondanks extra slaap of rust.
  • Regelmatig hoofdpijn.
  • Droge keel.
  • Overmatige drang tot het drinken van water.
  • Frequente noodzaak tot urineren.
  • Pijn en stijfheid in de spieren en benen.
  • Diarree of juist constipatie (obstipatie, verstopping, moeilijke stoelgang).
  • Roze- of blauwachtige vlekken op de huid, die na een week weer verdwijnen.
  • Huiduitslag of jeuk na het baden.
  • Duizeligheid of gezichtsstoornissen.

Bovendien verstoort fluor de werking van de schildklier. Fluor kan namelijk jodium vervangen, daarmee wordt het transport van jodium geremd.

Medicijnen

Een kind met hoofdpijn geven we paracetamol. Een onrustig, hyperactief kind krijgt algauw de medicatie Ritalin. En een kind met concentratiestoornissen krijgt snel het stempel ‘lastig’. Wij zijn dit soort behandelingen en gedrag normaal gaan vinden. Zo zijn ook junkfood en fastfood in onze maatschappij geslopen, waarvan we inmiddels heel grote hoeveelheden eten.

De natuurgeneeskunde ziet een duidelijke link tussen de klachten en problemen van kinderen en de wijze van leven en voeden. Tenslotte is voeding de bouwstof van ons gestel, van onze cellen. Een van de belangrijkste gevolgen van bewerkte voeding is een tekort aan vitaminen en mineralen. Juist deze micro-nutriënten zorgen voor een goed functionerend systeem.

Een tekort aan omega 3 onverzadigde vetten is een ander belangrijk gevolg van het huidige voedingspatroon. De link met hyperactief gedrag en het tekort aan omega-3-visolie is inmiddels duidelijk gebleken.

De zichtbare symptomen komen niet voort uit een gebrek aan kcal, maar uit een gebrek aan juiste bouwstoffen. Hoeveel heeft een kind van alles nodig? Dat is nog steeds een zeer moeilijk te beantwoorden vraag. Wetenschappelijke onderzoeken naar de minimale noodzaak van micro-nutriënten, zoals vitaminen en mineralen voor kinderen, zijn er mondjesmaat en de meningen hierover zijn zeer divers. Een algemene richtlijn is, naast een gezond leef- en eetpatroon, om minimaal een kindermultivitamine en visolie van een gerenommeerde firma te geven. Zelf raad ik Orthica aan.

Nancy Peter

Nancy van Derma Clinic Vlodrop is schoonheidsspecialiste, permanente make-up specialist, visagiste en gewichtsconsulente. Nancy is dé Huidexpert van Limburg in innovatieve huidverbetering en huidverjonging. Met haar 3 pijlers van behandelingen, cosmetica en voeding maakt zij een speciaal op maat gemaakt plan op basis van jouw DNA.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Dit zijn mijn favoriete zonneproducten

Pure protection, all day, everyday Dit zijn mijn en binnenkort ook jouw nieuwe favoriete...

Lees meer

Derma Clinic Vlodrop geeft verwenmomenten aan vrouwen met kanker

Onderdeel van landelijke actie ‘Geef een glimlach cadeau’ van stichting Look Good Feel Better...

Lees meer

8 Misverstanden over vet

Jarenlang is er gepleit over dat we minder vet moeten eten, omdat te veel...

Lees meer