Momenteel staat in de medische wereld de invloed van de zon ter discussie. Enerzijds zou men de zon moeten mijden omdat het tot huidkanker kan leiden. Anderzijds verschijnen er steeds meer studierapporten over de positieve aspecten van blootstelling aan de zon, vooral over vitamine D die onder invloed van de zon in ons lichaam wordt aangemaakt.

 

 

Huidkanker is de meest voorkomende vorm van kanker voor mensen met een blanke huid en neemt nog steeds in frequentie toe. De laatste jaren is duidelijk geworden dat blootstelling aan ultraviolette straling inderdaad de belangrijkste exogene risicofactor is voor huidkanker.

Invloed van de zon
Natuurlijk is het ronduit slecht om urenlang in de zon te gaan bakken om een diepbruine kleur te krijgen. Toch is zonlicht niet alléén slecht voor ons. Zonder zonlicht verzwakken de botten en krijgen infecties vrij spel. Onze botten hebben vitamine D nodig en die wordt nu juist door de zon in ons lichaam aangemaakt. Het is ook een verkeerde gedachte om de zon helemaal te mijden wanneer iemand huidkanker heeft gehad. Wanneer iemand geen zonlicht meer toelaat, bestaat de kans op broze botten en het ontstaan van andere kankers in het lichaam. Dat leidt ons automatisch tot de vraag hoeveel zonlicht een mens nodig heeft. Tussen twaalf en drie uur ’s middags zijn de zonnestralen het felst aanwezig en loop je de meeste kans op een huidverbranding. Blijf gedurende deze uren liever uit de zon en gebruik de tijd om te lunchen.

UV-straling
Zowel uv-a als uv-b-stralen kunnen cellen en erfelijk materiaal beschadigen, waardoor huidkanker kan ontstaan. Uv-b vormt hierin het belangrijkste risico. Hoewel men vroeger dacht dat uv-a niet schadelijk was, blijkt het tot twintig procent bij te dragen aan het kankerrisico. Onder invloed van uv-b straling probeert de huid zich te verdikken om zich te beschermen tegen schade aan erfelijk materiaal. Pigmentcellen maken de stof melanine aan, waardoor de huid bruin kleurt. Wanneer de huid bruin kleurt, is er dus al schade opgetreden. Het aantal gevallen van huidkanker neemt toe doordat de ozonlaag door milieuvervuiling dunner wordt en er minder uv-straling wordt geabsorbeerd. In feite is uv-b-straling schadelijker voor ons. Maar de grote mate waarop de uv-a-straling op ons af komt, maakt dat deze tevens een boosdoener is voor onze huid.

Huidbescherming
De veroudering van onze huid heeft naast een interne ook een externe oorzaak. De belangrijkste externe oorzaak van veroudering vormt het licht. Gelukkig kunnen wij hier invloed op uitoefenen door de huid met crème tegen uv-a en uv-b-straling te beschermen. Iedereen weet dat een kinderhuidje zeer gevoelig is en altijd bescherming nodig heeft in de zon. Bij volwassenen bestaat een laag van de huid uit dode huidcellen die een barrière vormen tegen straling, uitdroging en het binnendringen van vreemde stoffen. Bij baby’s en kleuters tot ongeveer vier jaar is de hoornlaag onvoldoende ontwikkeld om als bescherming te dienen, zowel tegen uv-straling als tegen uitdroging. Kinderen zijn tot de leeftijd van vijftien jaar gevoelig voor uv-straling, waardoor er schade op de lange termijn teweeggebracht kan worden. Tussen het twintigste en dertigste levensjaar treedt de huidveroudering zichtbaar op en is een dagelijkse bescherming tegen de zon en licht noodzakelijk. Wel kunnen we onderscheid maken tussen blanke en donkere types. Mensen met een lichte huidskleur, zoals de Engelsen en Scandinaviërs, hebben een kwetsbare huid. Hoe donkerder de huid is, des te meer bescherming deze biedt. Nonnen in een klooster hebben doorgaans een zeer gave huid, net als mensen die vanwege culturele of religieuze redenen grote delen van hun huid bedekken. Weliswaar hebben we het dan alleen over de kwaliteit van de huid en niet over (het gebrek aan) de vitamine D- concentratie in het lichaam.

Vitamine D
De zon heeft een gunstige invloed op ons beenderstelsel. Het maakt vitamine D aan, waardoor de kans op het krijgen van osteoporose (afbraak van het beenweefsel) wordt verminderd. Maar zonlicht doet nog meer. Uit onderzoek onder vier miljoen Europeanen bleek dat vitamine D –wat onder invloed van zonlicht in de huid wordt geproduceerd– de huid specifiek beschermt tegen andere kankersoorten aan bijvoorbeeld de maag, darmen, lever, blaas, alvleesklier, longen, borst, prostaat en nieren. De onderzoekers zijn in dit geval wel uitgegaan van de blanke mens, vanwege hun hogere opname van vitamine D. Bij mensen met een donkere huid dringt minder uv-straling door in de huid, waardoor ze relatief veel zonlicht nodig hebben om vitamine D te produceren. De concentratie van vitamine D kan men ook aanvullen in de dagelijkse voeding en door middel van voedingssupplementen. Een gebrek aan vitamine D veroorzaakt moeheid en spierpijn. Door een bloedtest kan achterhaald worden of het lichaam daadwerkelijk een gebrek heeft aan vitamine D. Een te hoge dosis wordt vanzelf door het lichaam afgescheiden.

Anti-oxidanten
Over de bestrijding van vrije radicalen kan ik nog het volgende zeggen: Anti-oxidanten zitten in veel voedingsmiddelen. Zo ook in tempé, tahoe en andere sojaproducten. In Aziatische culturen wordt dit veel gegeten. Dit kan een verklaring zijn voor de mooie huid die de Aziaten tot op hoge leeftijd hebben. Hun huid oogt vaak jong en fris. Er is mogelijk een verband met anti-oxidanten in sojaproducten. Cacao heeft dankzij de flavonoïden ook een anti-oxidatieve werking. Bij uitwendig gebruik – bijvoorbeeld bij een chocoladepakking of masker – mogen de moleculen echter niet te groot zijn (moleculair gewicht moet relatief laag zijn) om door de opperhuid heen te dringen. In dat geval kunnen de stoffen histamine en serotonine (dit is een neurotransmitter: een stof die boodschappen overbrengt van de ene naar de andere cel) doordringen tot in de lederhuid, waar ze een positieve uitwerking hebben op de bloedvaten in de lederhuid.’’

Psoriasis
Tot slot vertel ik je nog graag over het effect van zoutkristallen in zeewater op mensen met psoriasis. Zout bestaat uit onregelmatige kristallen. Door eerst in de zee te baden en daarna op te drogen in de zon bereik je het effect dat het licht dankzij de kristallen naar alle kanten verspreid wordt. Het licht wordt zodoende optimaal verdeeld en het effect wordt zeer uitgebalanceerd. De huidcellen worden van alle kanten gedempt belicht, zonder dat er verbranding ontstaat. Het is een heel natuurlijke therapie voor de behandeling van psoriasis.

Wil je een persoonlijk zonadvies? Kom dan eens langs voor een gratis Sun Skincheck.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nancy Peter

Nancy Peter

Nancy van Derma Clinic Vlodrop is schoonheidsspecialiste, permanente make-up specialist, visagiste en gewichtsconsulente. Nancy is dé Huidexpert van Limburg in innovatieve huidverbetering en huidverjonging. Met haar 3 pijlers van behandelingen, cosmetica en voeding maakt zij een speciaal op maat gemaakt plan op basis van jouw DNA.

Gerelateerde berichten

De 4 gevaren van zonschade aan je huid

Een mooi gebruind huidje straalt gezondheid uit. Maar wist je dat bruin worden het...

Lees meer

Dit zijn mijn favoriete zonneproducten

Pure protection, all day, everyday Dit zijn mijn en binnenkort ook jouw nieuwe favoriete...

Lees meer

6 Tips voor een Sunproof Skin in elk seizoen

Warmte, UV-straling, wind, vochtigheid, sneeuw. Dit zijn de weersinvloeden waar je huid door het...

Lees meer
cenzaa-logo-wit
partner-logo01
huidproffecional
bemineral-logo-60
skin-vignet-diap