Niet iedereen is levenslang tevreden met de aangebrachte permanente make-up of tatoeage. Gelukkig zijn er tegenwoordig een aantal technieken voor verwijdering.

Om met de tatoeage te beginnen: veel mensen laten zich op jonge leeftijd tatoeëren omdat dat ze op dat moment een bepaald afbeelding mooi en stoer vinden. Maar als de identiteit van de persoon in de loop van de jaren verandert, wil men vaak af van de tatoeage die nog bij hun oude ‘ik’ hoorde. Ook tatoeages die in buien van overmoed en verliefdheid werden geplaatst, verliezen op een bepaald moment hun glans.

Permanente make-up
De wens om permanente make-up te verwijderen heeft in de meeste gevallen een andere achtergrond. Is de permanente make-up goed geplaatst, dan is de klant in de regel tevreden en houdt zij deze mooi en sprekend door middel van de (eventuele jaarlijkse) nabehandeling. Is de permanente make-up echter niet naar wens, dan komt inderdaad de vraag: hoe kan ik deze verwijderen of aanpassen? Dit kan te maken hebben met de plaats van de wenkbrauwen – te hoog of te laag – op het voorhoofd, een liplijn die niet mooi aansluit of een eyeliner die zwarte vlekjes of uitlopers vertoont. Ook een slecht gekozen kleur kan een reden zijn om de permanente make-up te willen verwijderen. Sommige bruine pigmenten die ijzeroxide bevatten, kunnen in de loop van de tijd onder invloed van de zon of zonnebank verkleuren naar paars of oranje.

PMU Pigment Removal

Laser
Een van de mogelijkheden om gedane pigmentaties te verwijderen is laseren. Door de komst van de laser – ongeveer twaalf jaar geleden – is het mogelijk om pigmentaties pijnloos en zonder littekens te verwijderen. Ook is het mogelijk om een bestaande tatoeage te vervagen zodat er eventueel weer een andere overheen kan worden gezet. De yag- en robijnlaser zijn voorbeelden van lasers die voor het verwijderen van kleurstoffen gebruikt worden. De lasers werken volgens het principe van de selectieve fotothermolyse. De laser produceert een zeer smalle lichtbundel, die precies op de pigmentatie gericht kan worden. De pigmentvloeistof is ingekapseld in de dermis (lederhuid) op ongeveer 1,5 tot 2 mm diepte. De lichtbundel van de laser gaat door de epidermis ( bovenste huidlaag) heen en zal de inkt verwarmen. Het licht van de laser wordt zeer goed geabsorbeerd door alle denkbare kleuren die bij een pigmentatie kunnen voorkomen. De kleuren zwart, rood, donkerblauw en donkeroranje zij vrijwel snel verdwenen. Bij groen,paars, wit en lichtblauw zijn er vaak meerdere behandelingen nodig. Door een zeer korte laserimpuls (enkele milliseconden; dit is per type apparaat verschillend), veroorzaakt het laserlicht een explosie van energie in de inkt van de tatoeage. De laserimpuls duurt zo kort dat alleen de inkt opgewarmd zal worden. Door het ‘lasershot’ wordt de inkapseling van de inktdeeltjes opengebroken en de inkt word steeds verder vergruist in nog kleinere deeltjes. Deze deeltjes worden tenslotte in de weken na de behandeling door de macrofagen (opruimcellen) afgevoerd. Gemiddeld zijn er vijf tot negen behandelingen nodig om een tatoeage volledig te verwijderen. Onmiddellijk na de behandeling zal er tijdelijk een witte verkleuring van de huid optreden. Dit tijdelijke onschuldige neveneffect heet ‘laser snow’. Deze witte verkleuring is een half uur na de behandeling verdwenen. De roodheid en zwelling van de huid is het beste te koelen met een ijskompres. Laseren is een veilige behandelingsmethode die echter enkele mogelijke bijwerkingen met zich mee kan brengen: op het behandelde gebied kan roodheid en een branderig gevoel ontstaan gedurende 24 tot 48 uur. Naast deze bijwerkingen geeft dit ‘nadeel’ echter ook aan dat de behandeling effectief is verlopen. Soms is er sprake van over of onderpigmentatie, vooral bij blootstelling aan uv-stralen. De eerste twee weken is het daarom aan te raden de huid goed t beschermen met een sunblock. Tussen de behandelingen moet de huid vier tot zes weken de tijd krijgen om te herstellen.

Laserbehandelingen zijn momenteel heel erg in opspraak. Omdat deze toch nogal wat risico’s met zich meebrengen. Denk aan verbrandingen. Mede door slechte apparatuur die bijvoorbeeld vanuit China geïmporteerd worden. En door ondeskundigheid van de behandelaar. Bij de aankoop van een laser krijgen ze bijvoorbeeld in slechts een halve dag uitleg over het gebruik van het apparaat. De kans bestaat daarom dat in de toekomst het gebruik van laser alleen nog voorbehouden wordt aan artsen of big-geregistreerden. Ik maak daarom ook geen gebruik van deze laser techniek.

Removal

PMU Pigment Removal

Een andere mogelijkheid om pigmentatie te verwijderen is het gebruik van removal. Voor het herstellen en verwijderen van mislukte permanente make-up heeft Nouveau Contour een speciale naaldtechniek ontwikkeld. Met behulp van een removal kunnen verkeerd opgekleurde wenkbrauwen, lippen of eyeliners hiermee gecorrigeerd en weer op goede kleur gebracht worden. De removal bleekt het pigment niet, maar haalt het pigment zichtbaar uit de huid en laat geen littekens achter. Door middel van een speciaal aangeleerde naaldtechniek wordt de remover in de huid aangebracht. Het is bedoeld om kleine deeltjes van permanente make-up te corrigeren en om een verkeerd gezet ‘puntje’ tijdens het behandelen direct te kunnen verwijderen.
Ook bij langer geleden gezette permanente make-up is deze techniek te gebruiken. Het is wel hoe korter geleden het gezet is, hoe beter het resultaat. Dit is wel een veilige methode om te gebruiken. Contra-indicatie: het removalproduct kan niet bij de ogen worden gebruikt.

 

Wil jij af van slecht gezette permanente make-up? Kijk dan hier.

Wil je zelf leren hoe je permanente make-up kunt zetten of leren om deze weer te verwijderen? Kijk dan hier voor de opleiding tot permanente make-up specialist.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nancy Peter

Nancy Peter

Nancy van Derma Clinic Vlodrop is schoonheidsspecialiste, permanente make-up specialist, visagiste en gewichtsconsulente.Nancy is dé Huidexpert van Limburg in innovatieve huidverbetering en huidverjonging.Met haar 3 pijlers van behandelingen, cosmetica en voeding maakt zij een speciaal op maat gemaakt plan op basis van jouw DNA.

Gerelateerde berichten

Nieuwe GGD-vergunning voor permanente make-up behaald

Vanochtend heb ik weer een keuring gehad van de GGD regio Limburg Noord. Zij...

Lees meer

Permanente make-up bij schisis

Naast tepelreconstructie zijn er ook minder bekende gebieden waar met permanente make-up mooie resultaten...

Lees meer

Nieuwe vergunning PMU binnen

Op 16 augustus j.l. is mijn salon opnieuw gekeurd door de GGD Midden Limburg....

Lees meer
cenzaa-logo-wit
partner-logo01
huidproffecional
bemineral-logo-60
skin-vignet-diap