Klanten die lijden aan alopecia zijn zeer geschikte kandidaten voor permanente make-up. Dit is een immuunziekte die jongeren en ouderen, mannen en vrouwen overkomen, en volledig of gedeeltelijke kaalheid tot gevolg kan hebben.

Door een stoornis in het afweermechanisme richt de afweer zich niet tegen infecties van buitenaf, maar tegen het eigen lichaam, in dit geval tegen de haarwortels. Alopecia areata hoeft niet samen te gaan met andere auto-immuunziektes zoals eczeem of een allergie, maar dit kan wel voorkomen. Vaak zijn er meerdere personen in de familie met deze aandoening, alopecia is geen levensbedreigende ziekte, men kan er heel oud mee worden! Maar de ziekte heeft meestal wel veel invloed op het dagelijkse functioneren omdat het plaatselijk of gehele kaalheid tot gevolg kan hebben. Ik wil dit keer wat dieper ingaan op de oorsprong van de ziekte en op de problematiek die mensen met alopecia in hun dagelijkse leven tegenkomen.

Alopecia areata
Alopecia is afgeleid van het Griekse woord: aloopeké wat (muts van) vossenvel betekent. Het lichaam zelf veroorzaakt de ontsteking, die rond de haarwortels ontstaat, waardoor deze niet meer gevoed kunnen worden. De haren komen nu in en katagene (rust) fase en vallen daarna uit (telogene fase). De groei van een nieuwe haar wordt nu echter door de ontsteking rondom de haarwortel belemmerd. De haarwortel gaat daarbij niet verloren, zodat veel patiënten de hoop blijft bestaan dat het haar weer gaat groeien. Ongeveer 0,1% van de bevolking heeft alopecia areata. In ongeveer 80% van de gevallen verdwijnen kale plekken spontaan binnen een jaar. Er zijn verschillende vormen van alopecia, onder andere:

    • alopecia areata localis: kaalheid op bepaalde plekken;
    • alopecia areata totalis: de hoofdharen zijn verdwenen;
    • alopecia areata universalis: haarverlies over het gehele lichaam
    • alopecia areata congenita: aangeboren vorm van kaalheid

Het verloop alopecia areata is erg grillig en bij iedereen anders. Het is moeilijk te voorspellen wanneer het haar terugkomt en of het daarna misschien wel weer opnieuw zal uitvallen. Ook komt het voor dat de haargroei zich op de kale plekken herstelt, maar dat er elders weer nieuwe plekken ontstaan. Helaas zijn er altijd gevallen waarbij geen genezing optreedt

Alopecia androgenetica
Naast de vormen van alopecia areata kennen we ook alopecia androgenetica, kaalheid volgens een mannelijk patroon. Dit is een veel voorkomende erfelijke vorm van haaruitval. Het is bij mannen volstrekt normaal, maar komt ook bij sommige vrouwen voor. Ongeveer 60% van de Nederlandse mannen krijgt op een bepaald moment in zijn leven te maken met plaatselijke kaalheid. Dit kan zelfs al starten in de puberteit. Alopecia androgenetica bij vrouwen komt meestal rond de menopauze voor. Gebeurt dit op een eerder tijdstip, dan is er reden om een endocrinologisch (hormoon) onderzoek te laten uitvoeren. Vaak is er in dit geval ook spraken van acné of hirsutisme (overbeharing)

Permanente make-up
Wanneer iemand met een bovenstaande vormen van alopecia mij bezoekt voor een permanente make-up behandeling, dan betekent dit dat deze persoon de ziekte aanvaard heeft. Vaak heeft diegene lange tijd gehoopt op een spontane terugkomst van de haren. Permanente make-up is een oplossing om het gezicht meer uitdrukking te geven. Het kost bovendien veel tijd om iedere dag de wenkbrauwen eyeliners te tekenen en te zorgen dat deze de hele dag op de juiste plaats blijven zitten! Wat is er dan mooier dan deze permanent aan te laten brengen en hier geen zorgen meer over te hebben ? Het geeft veel voldoening voor mij om deze mensen door middel van permanente make-up weer een onbezorgder leven te laten leiden. Mijn ervaring is wel dat mensen met alopecia het een echte handicap vinden en zich schamen voor het feit dat ze geen haar hebben. Ze zijn er ‘obsessief’ mee bezig. Het geven van vertrouwen is een essentieel onderdeel van het permanente make-upwerk. Ik vind het soms moeilijk in te schatten waar bijvoorbeeld precies de bovenlijn loopt bij wenkbrauwen. Je hebt geen referentie van de haartjes. Door de zwelling tijdens de behandeling moet je goed afgaan op het getekende voorbeeld. Ik werk met een éénpuntsnaald, maar ook met een vierpuntsnaald. Met deze laatste kan ik de haartjes mooier accentueren en een schaduw aanbrengen om een natuurlijk resultaat te krijgen. De werkwijze bij vrouwen met of zonder alopecia verschilt verder weinig.

Mannen
Het aanbrengen van permanente make-up bij mannen vereist een andere werkwijze. Bij het zetten van wenkbrauwen is bij vrouwen het resultaat gericht op een mooie vorm, waar haartjes zelden wild rondspringen. Bij mannen moet het effect juist wat “rommelig” en natuurlijk zijn. Ook kunnen er meerdere kleuren gebruikt worden om het geheel zo natuurlijke mogelijk te maken. Het is handig om een foto van vóór de situatie van haaruitval (indien deze aanwezig) mee te laten brengen. Het is namelijk vaak moeilijk om een inschatting te maken van de situatie voor de haaruitval. Een oude foto kan dan verhelderend werken om te bepalen hoe nadrukkelijk de wenkbrauwen aanwezig mag zijn. Naast vakkennis zijn mensenkennis en empathie onmisbare ingrediënten om jou een mooi uiterlijk en een goed gevoel mee te geven!

Vergoeding

Bij alopecia is het mogelijk dat je permanente make-up behandeling vergoed wordt door je zorgverzekeraar. Informeer hier naar bij jouw zorgverzekeraar.

Heb jij alopecia en wil je graag een permanente make-up behandeling ondergaan? Kijk dan hier.

Wil je zelf permanente make-up leren zetten bij alopecia? Bekijk dan hier de opleiding tot permanente make-up specialist.

Nancy Peter

Nancy van Derma Clinic Vlodrop is schoonheidsspecialiste, permanente make-up specialist, visagiste en gewichtsconsulente. Nancy is dé Huidexpert van Limburg in innovatieve huidverbetering en huidverjonging. Met haar 3 pijlers van behandelingen, cosmetica en voeding maakt zij een speciaal op maat gemaakt plan op basis van jouw DNA.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Nieuwe GGD-vergunning voor permanente make-up behaald

Vanochtend heb ik weer een keuring gehad van de GGD regio Limburg Noord. Zij...

Lees meer

Permanente make-up bij schisis

Naast tepelreconstructie zijn er ook minder bekende gebieden waar met permanente make-up mooie resultaten...

Lees meer

Nieuwe vergunning PMU binnen

Op 16 augustus j.l. is mijn salon opnieuw gekeurd door de GGD Midden Limburg....

Lees meer