Wenkbrauwen zijn het meest gevraagde onderdeel binnen het aanbod van permanente make-up. Hier komt echter veel bij kijken. Zo moet er rekening worden gehouden met de huidstructuur, het verloop van de wenkbrauwspier, de gezichtsvorm en het type vrouw. Het bepaalt tenslotte ons uiterlijk. Zo zeg ik ook altijd: ’’Wenkbrauwen zijn niet zomaar stukjes haar boven onze ogen… ze zijn qua uitstraling het allerbelangrijkste deel van ons gezicht.’’

Niets is zo natuurlijk als echte haartjes in een wenkbrauw. Deze strokes moeten dus op echte haartjes lijken en niet op een aantal rechte streepjes, waardoor de wenkbrauw op een streepjescode gaat lijken! Maar hoe breng ik een natuurlijke wenkbrauw aan met hairstrokes? Ik geef je een tipje van de sluier.

Portrettekenen
Het creëren van een paar mooie wenkbrauwen in het gezicht heeft veel te maken met het tekenen van een portret. Het leren kijken naar een gezicht is de eerste vaardigheid die ik onder de knie moest krijgen. Er bestaan geen standaard wenkbrauwen voor standaard mensen. Ieder mens heeft een uniek gezicht en de behandeling moet hierop worden aangepast. Een goede oefening was de volgende. Ik ging met een velletje tekenpapier voor mijn model zitten. Ik keek haar aan en zonder op het papier te kijken tekende ik de wenkbrauwen van mijn model. Op papier lijkt het wellicht een warboel, maar de hersenen worden op deze manier getraind om zuiver waar te nemen.

Kleurstelling
Ik probeer nooit te vergeten een foto te nemen voordat ik enthousiast aan de behandeling begin. Bij het tekenen van de wenkbrauw is het gebruik van een potlood in de kleur van de nieuwe wenkbrauw een vereiste. Wanneer ik een volstrekt afwijkende kleur gebruik, krijg je een verkeerd beeld en kan je de nieuwe wenkbrauw niet goed beoordelen. Het is belangrijk dat ik de juiste pigmentkleur kiest. Hiertoe moet ik eerst de huidskleur analyseren en de ondertoon in jouw huid vaststellen. Wat betekent dit? De combinatie van de onderstaande drie elementen bepalen uiteindelijk de persoonlijke tint:
– caroteen (geel)
– hemoglobine (rood)
– melanine (bruin)
Bij een warme ondertoon in de huid overheerst vooral het geel. De huid heeft een goudachtige of perzikachtige romige kleur. Deze mensen hebben meestal rood pigment in hun haar, wat het haar een rode, roodbruine of goudblonde gloed geeft. Sproeten zijn bij dit huidtype doorgaans goudbruin. Bij een koele ondertoon overheerst het rood in de huid. (De grote valkuil is dat men rood vaak associeert met warmte). Soms treft men ook de kleuren blauw/violet aan. Deze mensen hebben totaal géén rood pigment in hun haar. Daardoor hebben zij asblond of bruin haar (zonder roodtinten). Bij dit type zijn sproeten redelijk donker of zelfs grijsbruin van kleur. Voor het kiezen van een pigmentkleur geldt de algehele stelregel: kies warme kleuren voor een warme huidskleur en kies koele kleuren voor een koele huidskleur. Kleuren veranderen door hun inkapseling in de huid. Vergelijk het maar met een knalrode bal die op het water drijft. Duw je de bal onder het wateroppervlak, dan zal deze van kleur veranderen. De pigmentatie kan in de loop der jaren van kleur veranderen. Oorzaken kunnen onder andere een chemokuur of diabetes zijn. Ook door de zon wordt het pigment afgebroken, vooral de gele kleur. Het is dus geen overbodige luxe om voor de verzorging en de houdbaarheid van permanente make-up een sunblock te gebruiken.

Uitvoering
De hairstroketechniek geeft het mooiste resultaat wanneer deze wordt uitgevoerd met een 4-puntsnaald of een 4-flat naald. De naaldjes van dit type staan naast elkaar. Ik zet de snelheid van mijn pigmenteerapparaat op een stand van 120- 130 pulsen / minuut. Het werken met een flatnaald vereist een bepaalde soepelheid van de vingers. De pen met de flatnaald wordt loodrecht op de huid geplaatst. De naald wordt nu als het ware naar boven af gerold en volgt de lijn van de haartjes. Dit geeft het meest natuurlijke resultaat. De vingers bewegen de pen, terwijl de hand in een rustige stand blijft staan. Op deze manier komt er ‘onderweg’ een bochtje in de behandeling en worden er geen vier streepjes pal naast elkaar gezet. Het begin van de wenkbrauw (bij de neusbrug) is voor de meeste specialisten het moeilijkste gedeelte. Het kan dan helpen om te beginnen met het middelste en eindgedeelte van de wenkbrauw, om vervolgens het beginstukje in te vullen. Zijn er geen haartjes meer aanwezig bij de aanzet van de wenkbrauw, dan teken ik eest een paar haartjes omhoog en maak dan een natuurlijke boog naar het midden. Het werken van onderen naar boven geeft het mooiste resultaat. Het natuurlijk draaien van de pen met de vingers is het geheim van mooie hairstrokes.’’

Mannen
Ik krijg ook veel mannelijke klanten voor hairstrokes in mijn salon. Tegenwoordig ondergaan veel mannen haartransplantaties, waarbij er een strook haartjes op het achterhoofd wordt verwijderd. Deze haartjes worden één voor één op het kale gedeelte geplaatst. Vaak zijn dat de inhammen of de voorkant van de schedel. De huidige mannelijke haarmode vraagt om een kort kapsel, waardoor deze smalle strook zonder haar toch opvalt. Hiervoor bieden hairstrokes een goede uitkomst. Het zetten van wenkbrauwen moet vooral ‘rommelig’ gebeuren. Door meerdere kleuren te gebruiken en geen strakke lijnen te maken, krijgt ook de man een natuurlijke wenkbrauw!

 

Heb jij interesse in permanente wenkbrauwen met de hairstroke techniek? Kijk dan hier.

Wil je zelf leren permanente make-up te zetten? Kijk dan hier voor de opleiding tot permanente make-up specialist.

 

Nancy Peter

Nancy van Derma Clinic Vlodrop is schoonheidsspecialiste, permanente make-up specialist, visagiste en gewichtsconsulente. Nancy is dé Huidexpert van Limburg in innovatieve huidverbetering en huidverjonging. Met haar 3 pijlers van behandelingen, cosmetica en voeding maakt zij een speciaal op maat gemaakt plan op basis van jouw DNA.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Nieuwe GGD-vergunning voor permanente make-up behaald

Vanochtend heb ik weer een keuring gehad van de GGD regio Limburg Noord. Zij...

Lees meer

Permanente make-up bij schisis

Naast tepelreconstructie zijn er ook minder bekende gebieden waar met permanente make-up mooie resultaten...

Lees meer

Nieuwe vergunning PMU binnen

Op 16 augustus j.l. is mijn salon opnieuw gekeurd door de GGD Midden Limburg....

Lees meer