Dat de donkere huid verschilt van de blanke huid , is inmiddels bij de meeste bekend. Toch is de kennis van de donkere huid nog altijd beperkt voor de meeste mensen, terwijl dit een belangrijke en groeiende doelgroep is in mijn salon. Daarom heb ik mij in de donkere huid gespecialiseerd.

Verschillen in structuur, functie en eigenschappen van de huid dragen bij aan verschillen in voorkomen en klinische presentatie van ziektebeelden bij mensen met een donkere huid. Speciaal daarom heb ik mij door dermatologen laten bijscholen in dermatologie.

Inzicht

Het begrijpen van de verschillen tussen de donkere en de lichte huid is de basis van de behandeling van huidaandoeningen bij de donkere huid. Zo moet ik inzicht hebben in normale en abnormale pigmentatie van de donkere huid en moet ik inzicht hebben in de aan- of afwezigheid van kleur bij de patiënt. Daarnaast komen bepaalde reacties in de donkere huid vaker voor dan in de blanke huid, en zijn bijvoorbeeld schilferingen bij de gepigmenteerde huid veel prominenter dan bij de blanke huid. De donkere huid neigt over het algemeen vaker tot pigmentverschuivingen, folliculaire en papuleuze aandoeningen, en keloïdvorming.

(Ab) normaal

De gepigmenteerde huid kent een aantal normale (fysiologische) varianten die de blanke huid niet kent, zoals de lijnen van Voight, de mongolenvlek, pigmentatie van de nagels en pigmentatie van tong en mondslijmvlies. Ik moet deze verschijnselen kunnen herkennen in de donkere huid, omdat deze huidvariaties nogal eens als ziektebeelden worden beschouwd, terwijl er niks aan de hand is.

Onderscheid

Ik maak, wanneer ik spreek over de gepigmenteerde huid, onderscheid tussen de Oost-Aziatische huid (chinees), de Zuid-Aziatische huid pmud(Hindoestaans), de Negroïde huid en de Latijns-Amerikaanse huid. De kenmerken van deze huidtypen verschillen onderling ook weer. Veel mensen denken dat de donkere huid dikker is dan de blanke huid. Dat is niet zo, de dikte van de blanke huid en de donkere huid is hetzelfde. Wel heeft de hoornlaag van de donkere huid, de belangrijkste barrière om vochtverlies te voorkomen en de belangrijkste bescherming tegen mechanische bescherming , meer cellagen (20 tot 22 lagen) dan de blanke huid (16 tot 17 lagen). De donkere huid is dus compacter dan de blanke huid en heeft meer collageen. Ook is de celcohesie van de donkere huid groter. De doorlaatbaarheid en bijgevolg de huidabsorptie voor organische stoffen, verschilt bij de huidtypes. De Oost-Aziatische huid is het meest doorlaatbaar, gevolgd door de Zuid- Aziatische huid, de Kaukasische huid en tot slot de Negroïde huid (minst doorlaatbaar). De donkere huid heeft over het algemeen minder last van contacteczeem en reageert later op een Patch-test. Ook hiermee moet rekening worden gehouden . Ik wil benadrukken; gebruik in ons klimaat nooit paraffine, vaseline of afsluitende zalven bij een donkere huid. Dit kan namelijk veel problemen opleveren.

Klimaat

Zoals gezegd speelt het klimaat een belangrijke rol bij de donkere huid. Deze is toegerust op een veel warmer klimaat met meer zon. De donkere huid heeft een grotere doorlaatbaarheid en verliest in ons koude en vochtige klimaat veel vocht via de opperhuid, waardoor de huid zeer droog wordt. Daardoor gaan mensen vaak flink smeren met vaseline, maar dit maakt het probleem alleen maar erger omdat de huid afgesloten wordt en dan helemaal geen vocht meer kan opnemen. Beter is het om een crème te gebruiken waardoor de huid kan blijven ademen.

Water

De ceramide concentratie in de huid is direct gekoppeld aan het watergehalte (TEWL) of verdamping in de huid. De laagst concentratie aan ceramide komt voor bij de donkerste huid , oplopend in concentratie bij de blankste huid en vervolgens bij de Latijn-Amerikaanse en tot slot de Aziatische huid (meeste vocht).

De donkere huid bevat, vergeleken met de blanke huid, minder ceramiden . De concentratie ceramiden is laag in de bovenste huidlagen en daardoor schilfert de Negroïde huid veel meer en sneller dan de blanke huid. Dit komt ook mede door de hoge talgproductie van de donkere huid. De talg droogt in en zorgt voor schilfers. Mensen gebruiken veel vaseline om de huid vet te houden, maar dit maakt het probleem alleen maar erger. Een emulgerende crème kan het probleem verhelpen.

Bij Aziaten bevatten de diepere lagen van de huid veel ceramiden. Aan de ceramiden is water gebonden. Dus de Aziatische huid bevat relatief veel water. In ons klimaat komt het water in de huid vrij met als resultaat dat ook deze huid zeer droog kan worden.

Zon

Om de huid tegen de zon te beschermen bevatten de diepere huidlagen van de donkere huid meer (pakketjes pigmentcellen) dan de blanke huid. In de blanke huid liggen meer melanosomen in de bovenste huidlagen. Het filteren van de UV-stralen gebeurt bij de blanke huid dus meer in de hoornlaag en bij de donkere huid in de diepere cellagen van de opperhuid. Dit laatste geldt ook overigens voor de donkere Kaukasische huid.

Huidafwijkingen

Aandoeningen die vaak voorkomen bij de donkere huid zijn onder meer Xerosis vulgaris (extreem uitgedroogde huid, craqulé effect), keratosis pilaris, acne pommade (geïndiceerd door paraffine /vaseline, vooral bij kinderen), pityrosporon infectie in het gelaat. Dit is geen acne maar een gist/schimmel die veel voorkomt in ons klimaat bij de donkere huid. Deze aandoening moet behandeld worden met medicijnen. De donkere huid heeft vaak een vitamine D tekort doordat de huid zo goed beschermd is tegen UV-straling. Huidkanker komt minder voor dan bij de lichte huid , maar het kan wel voorkomen bij de donkere huid vooral aan handen en voeten.

Hormonen hebben veel invloed op het lichaam, en dus ook op de huid. Heel bekend is melasma, het zogenoemde zwangerschapsmasker . Factoren die hierbij een rol kunnen spelen zijn zwangerschap, pilgebruik, hormonale veranderingen en cosmetica. Melasma is heel moelijk te behandelen en duurt zeer lang, ongeveer anderhalf jaar voordat het pigment is uitgegroeid. De kans dat het melasma terugkomt is zeer groot.

Vitiligo bij de donkere huid is niet te behandelen met tatoeages of medische pigmentatie, zoals sommige denken. De donkere huid bevat namelijk veel macrofagen die het pigment afbreken.

Tinea capitit is een schimmelinfectie en wordt ook wel ringworm genoemd vanwege de ronde, uitgebreide vorm van de plek. Deze aandoening wordt vaak verward met lepra. Een simpele test kan uitsluitsel geven. Ik test of de patiënt met zijn ogen dicht een prikje voelt in het midden van de plek. Is dat niet zo, dan is er sprake van lepra en moet direct een arts ingeschakeld worden.

De donkere huid is zeer gevoelig voor post-inflammatoire hyperpigmentatie. Trauma en ontstekingen kunnen al snel hyperpigmentaties veroorzaken, zoals bij verbranding door een stijltang (pigmentatie bij de haargrens) en acne.

Ook is de donkere huid gevoeliger voor keloïdvorming (overwoekerende littekengroei). Daarin mag nooit gesneden worden omdat de keloïd alleen maar verergert.

Bij mannen met een donkere huid die zich scheren, zie je soms dat ze last krijgen van pseudofolliculitis barae en acne keloidalis nuchae, een ontsteking of schimmelinfectie van het haarzakje. Ik adviseer deze mannen om een driekopig scheerapparaat te gebruiken. Dit zorgt ervoor dat de haarzakjes afgesloten blijven voor de haar en niet geïnfecteerd kunnen raken .

Er zijn over de donkere huid veel tegenstrijdigheden te vinden op het internet. Kort samengevat speelt vitamine D een belangrijke rol bij veel huidaandoeningen van de donkere huid. Het gebruik van vaseline kan de donkere huid juist droger maken. Ik waarschuw vooral geen tretinoïne in combinatie met hydrochinon te gebruiken op de donkere huid, omdat dit juist pigmentatievorming kan veroorzaken .

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nancy Peter

Nancy Peter

Nancy van Derma Clinic Vlodrop is schoonheidsspecialiste, permanente make-up specialist, visagiste en gewichtsconsulente.Nancy is dé Huidexpert van Limburg in innovatieve huidverbetering en huidverjonging.Met haar 3 pijlers van behandelingen, cosmetica en voeding maakt zij een speciaal op maat gemaakt plan op basis van jouw DNA.

Gerelateerde berichten

Dit zijn mijn favoriete zonneproducten

Pure protection, all day, everyday Dit zijn mijn en binnenkort ook jouw nieuwe favoriete...

Lees meer

Derma Clinic Vlodrop geeft verwenmomenten aan vrouwen met kanker

Onderdeel van landelijke actie ‘Geef een glimlach cadeau’ van stichting Look Good Feel Better...

Lees meer

8 Misverstanden over vet

Jarenlang is er gepleit over dat we minder vet moeten eten, omdat te veel...

Lees meer
cenzaa-logo-wit
partner-logo01
huidproffecional
bemineral-logo-60
skin-vignet-diap