Collageen inductie therapie Metatherapy is een techniek die de huid zelf aanzet tot celdeling en de aanmaak van nieuwe collageen- en elastinevezels. De techniek wordt uitgevoerd met een pen, met 18 naaldjes die minuscule gaatjes in de huid maken. Metatherapy wordt daarom ook wel collageen inductie therapie genoemd. Mooie resultaten zijn te behalen bij onder meer acnelittekens en striae.

Non-ablatief
Metatherapy is een non-ablatieve behandeling die de celgeneratie in de huid stimuleert. Door zeer kleine gaatjes in de huid te prikken, wordt het zelfhelend vermogen van de huid aangesproken, zonder dat er littekenweefsel ontstaat in de huid. Dat laatste is belangrijk omdat littekenweefsel onomkeerbaar is en dat is het laatste dat je wilt bereiken. De naaldjes moeten een diameter (dikte) hebben tussen de 0,07 mm en de 0,1 mm. Grotere diameters en/of niet rechte naaldjes kunnen littekentjes achterlaten in de huid en dat moet voorkomen worden. Gelukkig wordt dit bij metatherapy allemaal elektrisch Treatment-7aangestuurd en kunnen er dus geen littekens gevormd worden.

Werking
Alle cellen in ons lichaam communiceren via elektrosignalen. Huidcellen zijn in rusttoestand intern negatief geladen, de extracellulaire matrix is licht positief geladen. De celmembranen zijn niet of nauwelijks doorlaatbaar. Bij een verwonding van de huid worden de omliggende cellen via een sensorische impuls geactiveerd om allerlei processen in gang te zetten die tot sluiting van de wond moeten leiden. De celmembranen worden doorlaatbaar (dit gebeurt binnen enkele milliseconden), waardoor ionen uit de cel vrijkomen en er een elektrische lading vrijkomt. De cel is dan positief geladen. Dit reflecteert zich op de huid: het geleidingsvermogen van de huid neemt toe, de elektrische weerstand van de huid vermindert. Na het loslaten van de elektrische lading keren de ionen terug in de huidcel en wordt deze weer negatief geladen. Zolang de sensorische impuls als gevolg van de wond aanwezig is, blijft dit proces zich steeds herhalen met intervallen van milliseconden. Dit noemen we de ionenpomp.

Celvermeerdering
De permanente verandering van polariteit stimuleert de huidcellen om groeifactoren vrij te geven. Deze worden door de huidstamcellen in de epidermis ontvangen, wat leidt tot celproliferatie/celvermeerdering. Deze nieuwe cellen zijn nodig om de wond te repareren. Stamcellen kunnen uitgroeien tot allerlei celtypen, zoals endotheelcellen die verantwoordelijk zijn voor de vorming van nieuwe bloedvaatjes. (angiogenese). Fibroblasten zorgen bij de wond voor aanmaak van extra collageen- een elastinevezels. Hoe sterker de elektrosignalen van de huidcellen, hoe sterker het regeneratieproces op gang komt. Gebleken is dat de naaldjes van metatherapy een eigen elektrische lading hebben, daardoor kunnen zij zonder de huid ernstig te beschadigen het regeneratieproces van de huidcellen extra stimuleren. Deze naaldjes zijn maximaal 1,5 mm lang omdat dit de dikte is van de epidermis en dermis samen. Dieper is niet nodig omdat je dan in het spierweefsel zit en daar wordt geen collageen aangemaakt. Ook met kortere naaldjes worden goede resultaten bereikt omdat vitale processen zich in de basaalcellenlaag afspelen. De vijf lagen van de epidermis zijn samen 0,1 tot 0,12 mm dik.

Indicaties
Metatherapy kan bij verschillende indicaties worden toegepast. Heel mooie resultaten kunnen behaald worden bij diepe acnelittekens en striae.Treatment-12 Doordat ook de aanmaak van nieuwe bloedvaatjes worden gestimuleerd, kan (oud) littekenweefsel zich door metatherapy flink herstellen. Andere indicaties zijn rimpels, verouderde huid, pigmentproblemen, grove poriën en overmatige talgproductie. Actieve acne mag nooit behandeld worden. Ook mensen met een ziekte (vooral immuunziektes) kunnen de behandeling niet ondergaan. Met metatherapy kunnen werkstoffen makkelijker de huid binnendringen, waadoor ze effectiever zijn. Gemiddeld worden zes tot acht behandelingen geadviseerd, met tussenpozen van een tot twee weken omdat onder meer het nieuwe collageen de tijd moet krijgen om uit te groeien van type ׀׀׀ naar type ׀. Eerst vindt een uitgebreide intake plaats en de klant dient een gezondheidsverklaring te ondertekenen. Na de behandeling dient de klant altijd een goede zonbescherming te gebruiken.

Nancy Peter

Nancy van Derma Clinic Vlodrop is schoonheidsspecialiste, permanente make-up specialist, visagiste en gewichtsconsulente. Nancy is dé Huidexpert van Limburg in innovatieve huidverbetering en huidverjonging. Met haar 3 pijlers van behandelingen, cosmetica en voeding maakt zij een speciaal op maat gemaakt plan op basis van jouw DNA.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Dit zijn mijn favoriete zonneproducten

Pure protection, all day, everyday Dit zijn mijn en binnenkort ook jouw nieuwe favoriete...

Lees meer

Derma Clinic Vlodrop geeft verwenmomenten aan vrouwen met kanker

Onderdeel van landelijke actie ‘Geef een glimlach cadeau’ van stichting Look Good Feel Better...

Lees meer

8 Misverstanden over vet

Jarenlang is er gepleit over dat we minder vet moeten eten, omdat te veel...

Lees meer