Onjuiste informatie over cosmetica kan je op het verkeerde been zetten. Het is goed om je te realiseren dat de Nederlandse Cosmetica Vereniging garant staat voor veiligheid van alle producten. Cosmetische producten moeten voldoen aan tal van vastgestelde eisen en regels. Als je vragen hebt, stel die dan aan mij, ik kan je vertellen over de veiligheid van cosmetica.

Elke leverancier van elk product is verantwoordelijk voor de veiligheid ervan. De Keuringsdienst van Waren controleert en treedt zo nodig op. Er zijn controleurs, die jaarlijks regelmatig bedrijven en producten onderzoeken. Voor cosmetica is een speciale regelgeving: het Warenwetbesluit Cosmetische Producten verplicht fabrikanten ervoor te zorgen dat de producten veilig zijn. Elk product wordt gevolgd vanaf de start van het idee totdat het in de winkel ligt.

Er is ook controle tijdens de verschillende productiefases: zijn de juiste ingrediënten bij elkaar gevoegd, voldoet het eindproduct aan de kwaliteitsnorm en heeft er onderweg geen besmetting plaatsgevonden? Stoffen die worden gebruikt voor geneesmiddelen en stoffen die schadelijk zijn voor de mens, mogen niet in cosmetica worden toegepast.

Bestanddelen die wel mogen, staan in de Cosmetica Wetgeving. Elke fabrikant of importeur is verplicht de ingrediënten (INCI-namen) op het etiket te vermelden en informatie in huis te hebben, zodat kan worden gecontroleerd of de geclaimde werking klopt. Als de informatie niet op het etiket past, moet er een handje op het product zijn afgedrukt, dat verwijst naar een aparte kaart of folder. Het etiket is dus voor jou een goede informatiebron.

Door wettelijke regels, strenge controle en veilige productie van cosmetica worden risico’s tot een minimum beperkt. Natuurlijk is verstandig gebruik van een product je eigen verantwoordelijkheid. Wetenschappers beoordelen de veiligheid van een product aan de hand van de samenstelling en gebruiken ingrediënten pas na een zorgvuldige selectie. Als over een stof twijfel bestaat, wordt deze extra nauwkeurig onder de loupe genomen. Er wordt voortdurend aandacht besteed aan verbetering van de veiligheid; daarom worden klachten van de consument zeer serieus genomen.

Naar werkstoffen die al in cosmetica worden toegepast, wordt telkens onderzoek gedaan om te zien of ze door nog betere kunnen worden vervangen.

Elke Nederlander gebruikt minstens vijf cosmetische producten per dag: deodorant, tandpasta, douchegel en zeep, shampoo, parfum, gezichtscrème, zonnecrèmes. Door gebruik van cosmetica kom je in aanraking met kleine hoeveelheden stoffen, die ook in combinatie met andere stoffen geen schadelijke effecten hebben; ze zijn niet kankerverwekkend en verstoren niet de hormoonbalans. Het aantal allergieën door cosmetica is nihil: slechts 1 allergie per 10 miljoen verkochte producten. Over dit onderwerp kun je meer lezen op www.cosmetica.nl

Nancy Peter

Nancy van Derma Clinic Vlodrop is schoonheidsspecialiste, permanente make-up specialist, visagiste en gewichtsconsulente. Nancy is dé Huidexpert van Limburg in innovatieve huidverbetering en huidverjonging. Met haar 3 pijlers van behandelingen, cosmetica en voeding maakt zij een speciaal op maat gemaakt plan op basis van jouw DNA.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Nieuw Cenzaa Award-winning Skinceutical Cocktail Box en producten

Award-winning huidverjongingsprogramma op maat voor thuis. De Skinceutical Cocktail Box is het natuurlijke én...

Lees meer

Nieuw Cenzaa 360° Skincode SKIN Boost Ampoule Therapy Custommade

360° Skin Boost Ampoule Therapy doet wonderen voor de huid. De exclusieve hoge concentratie van werkstoffen...

Lees meer

Nieuw Cenzaa 360° Skincode Mandelico Glow Peel

Het 360° Skincode Personal Peel Program is een fantastische doorbraak op het gebied van...

Lees meer