Sinds 2007 is de wet permanente make-up, tatoeage en piercing in werking getreden, schoonheidsspecialisten die met permanente make-up werken, moeten voldoen aan strenge hygiënevoorschriften en eisen ten aanzien van inrichting van de werkplek.

Het Engelse woord ‘tattoo’ is afkomstig van het Tahitiaanse woord ‘tatu’ dat merken betekent. Tatoeages kunnen op alle lichaamsdelen worden aangebracht. Door middel van een (elektrisch aangedreven) naald worden er inkt- en pigmentstoffen vlak onder de huid aangebracht. Van sommige inkt- en pigmentstoffen is bekend dat deze schadelijke gevolgen kunnen hebben voor de gezondheid. Daarom worden aan deze stoffen strenge eisen gesteld. De controle op het gebruik van inkt- en pigmentstoffen wordt uitgevoerd door Voedsel en Waren Autoriteit (VWA).

 

Complicaties
Cosmetische tatoeages zijn onder te verdelen in permanente make-up, zoals het aanbrengen van lipcontouren, eyeliner en wenkbrauwen en het camoufleren van huidaandoeningen zoals littekens en hypopigmentatie. Ook bij postoperatieve reconstructies speelt pigmenteren een steeds grotere rol. Het pigmenteren van een tepel na een borstoperatie is een bekende behandeling. Indien een cosmetische tatoeage of permanente make-up onder onhygiënische omstandigheden of op ondeskundige wijze wordt aangebracht, of als u de nazorginstructies niet nauwlettend in acht neemt, kunnen na het aanbrengen van een tatoeage of permanente make-up complicaties ontstaan.
Complicaties zijn o.a.:
– acute ontstekingsreacties
– allergische reacties als gevolg van inkt- en pigmentstoffen
– huidaandoeningen

Richtlijnen
Om de complicaties die kunnen optreden bij het aanbrengen van een cosmetische tatoeage of permanente make-up te minimaliseren, heeft het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport het Landelijk Centrum Hygiëne en Veiligheid gevraagd landelijke richtlijnen op te stellen voor het aanbrengen van cosmetische tatoeage of permanente make-up. In deze richtlijnen wordt aangegeven aan welke eisen minimaal moet worden voldaan. In deze richtlijn wordt uitgegaan van het aanbrengen van cosmetische tatoeages en permanente make-up op een vaste locatie. Op basis van het Warenwetbesluit tatoeëren en piercen heeft de ondernemer de plicht om tweejaarlijks (tegen betaling) een vergunning bij de GGD aan te vragen. Er wordt alleen een vergunning verstrekt indien aan alle minimale eisen wordt voldaan. Het niet in het bezit hebben van een vergunning kan tot een waarschuwing, boete of eventuele sluiting van de studio leiden indien er een inspectie van de Voedsel en Waren Autoriteit plaatsvindt.

Gezondheid
Cosmetisch tatoeëren wordt in de regel uitgevoerd door niet-medici en geschiedt niet onder medische verantwoordelijkheid. De techniek is niet altijd tijdens een opleiding geleerd, maar door collega’s of tijdens kortdurende leverancierstrainingen bijgebracht. Hygiënisch en aseptisch werken is een vereiste. Aseptisch werken wil zeggen dat voorkomen wordt dat ziektekiemen worden overgebracht. Tijdens het cosmetisch tatoeëren ontstaat een wond die tijd en zorg nodig heeft om te genezen. Met een goede verzorging is de wond na ongeveer een week genezen. Algemene gezondheid en persoonlijke hygiëne spreken hierbij een rol. Het is belangrijk vooraf bij u na te gaan of u allergisch bent voor bepaalde pigmentsoorten en of er andere redenen zijn om geen cosmetische tatoeage of permanente make-up aan te brengen.

Bescherming
Tijdens het tatoeëren bestaat er een kans dat ik in contact kom met bloed van de cliënt. Daarom wordt de beroepsgroep geadviseerd zichzelf te beschermen tegen bloedoverdraagbare ziekten zoals o.a. Hepatitis B en C en HIV. HIV veroorzaakt aids, hepatitis B en C zijn infecties die een chronische leverontsteking kunnen veroorzaken. Ik ga altijd zorgvuldig te werk en draag onderzoekshandschoenen zodra de kans bestaat dat er contact is met bloed of wondvocht van de cliënt. Het dragen van onderzoekshandschoenen biedt overigens geen bescherming tegen het per ongeluk prikken aan een naald. Om de hygiëne en veiligheid voor, tijdens en na het cosmetisch tatoeëren zo veel mogelijk te kunnen waarborgen, is het van belang dat de behandelruimte op juiste wijze is ingericht en dat gebruik wordt gemaakt van deugdelijke apparatuur en de juiste middelen. Het is van wezenlijk belang dat de apparatuur en de materialen, die worden gehanteerd bij het cosmetisch tatoeëren, op de juiste wijze worden gebruikt en op correcte wijze zijn gesteriliseerd.

Apparatuur & Pigment
Pigmenteerapparatuur bestaat uit een stuurkast, een penhouder en een pigmenteerpen. De pigmenteerpen moet voorzien zijn van een naaldmodule waarin naald en naaldkap zijn geïntegreerd. De naaldmodule moet voorzien zijn van een membraam dat de terugvloei van pigment en lichaamsvloeistoffen in het handstuk volledig uitsluit. De naaldmodule moet steriel verpakt zijn en na iedere cliënt in z’n geheel worden weggegooid.

De inkt- en pigmentstoffen moeten volgens art. 3 en 4 van het Warenwetbesluit tatoeagekleurstoffen aan de volgende wettelijke eisen voldoen. Ze mogen:

  • Geen gevaar voor de gezondheid of veiligheid van de mens opleveren
  • Geen verboden aromatische amines kunnen vormen
  • Geen verboden kleurstoffen bevatten
  • Geen conserveermiddelen bevatten
  • Steriel zijn, d.w.z. kiemgetal is nul (uitgezonderd de gebruiksklare dagoplossing, de dagoplossing mag geen ziekmakende microorganismen bevatten)
  • Voorzien zijn van een volledig etiket

De voedsel en Waren Autoriteit is belast met het toezicht op deze wetgeving.

Allergie
Bepaalde pigmentkleuren kunnen allergische reacties veroorzaken. De permanente make-up kan dan vervormen en zelfs verdwijnen. Mensen kunnen ook latexallergie (latex zit soms in de materialen waarmee wordt gewerkt) hebben. Een allergie manifesteert zich nooit de eerste keer dat men in aanraking komt met een bepaalde stof. Pas na meerdere malen in contact te zijn geweest met een bepaalde stof, vertoont het lichaam een allergische reactie. Het is dus niet zo dat iemand die nog nooit een allergische reactie heeft gehad op een pigmentstof of op latex, risicoloos getatoeëerd kan worden. Met name een latexallergie kan zich binnen 15 minuten voordoen (verschijnselen: tong kan opzwellen, rillen, flauwvallen en soms in shock raken). Voordat men gaat tatoeëren moet een toestemmingsformulier worden ingevuld. Op het toestemmingsformulier wordt gevraagd of u bekend bent met mogelijke allergieën.

Op en top hygiënisch
Gelukkig kan ik melden dat ik en mijn salon aan alle bovenstaande eisen voldoe. Reeds 3 maal heb ik een keurig gehad van de GGD. En iedere keer bleek weer dat ik aan alle hygiënische eisen voldeed en kreeg ik de GGD vergunning toegekend. Zo werk ik met de beste apparatuur, zijn de pigmenten goed gekeurd, gebruik ik geen latex handschoenen, en werk ik volledig hygiënisch.

Nancy Peter

Nancy van Derma Clinic Vlodrop is schoonheidsspecialiste, permanente make-up specialist, visagiste en gewichtsconsulente. Nancy is dé Huidexpert van Limburg in innovatieve huidverbetering en huidverjonging. Met haar 3 pijlers van behandelingen, cosmetica en voeding maakt zij een speciaal op maat gemaakt plan op basis van jouw DNA.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Dit zijn mijn favoriete zonneproducten

Pure protection, all day, everyday Dit zijn mijn en binnenkort ook jouw nieuwe favoriete...

Lees meer

Derma Clinic Vlodrop geeft verwenmomenten aan vrouwen met kanker

Onderdeel van landelijke actie ‘Geef een glimlach cadeau’ van stichting Look Good Feel Better...

Lees meer

8 Misverstanden over vet

Jarenlang is er gepleit over dat we minder vet moeten eten, omdat te veel...

Lees meer