Het zetten van een lijntje rondom de lippen toont de ware kunstenaar. Bij het aanbrengen van wenkbrauwen en eyeliners moet er weliswaar ook uiterst secuur gewerkt worden, maar niets luistert zo precies als de contourlijn rondom de lippen. Een paar millimeter te hoog of te laag aangebracht pigment bezorgt je het uiterlijk van een clown. Of geeft de indruk dat er nog een kloddertje rode jam aan de mondhoek kleeft. Tijd dus om de perfecte liplijn onder de loep te nemen.

 

Voordat ik begin aan een pigmentatie van een liplijn, is het van het allergrootste belang dat ik naga of je het herpes simplex virus (koortslip) met je meedraagt. Wanneer er sprake is van een regelmatige uitbarsting van dit virus, is het verstandig om niet aan deze behandeling te beginnen. In dit geval moet ik nee zeggen, ook al heb je ontzettend graag een liplijn. Het pigmenteren kan alleen maar leiden tot veel last voor beide partijen (zie contra-indicaties). Wanneer je te kennen hebt gegeven nog nooit eerder een herpes simplex te hebben gehad, is het toch goed mogelijk dat dit virus sluimerd aanwezig is. Uit onderzoek blijkt dat meer dan 70 procent van de Nederlandse bevolking drager is van het herpesvirus. Anders dan vaak gedacht wordt, zijn de aandoeningen die veroorzaakt worden door herpesvirussen geen huidziektes, maar zenuwaandoeningen. Dit verklaart waarom herpesvirussen juist de kop opsteken wanneer het afweersysteem door ziekte, spanning, stress, verkoudheid of koorts wat zwakker is.

 

Voorzorgsmaatregelen
Als voorzorg bij lipcorrecties is het dus preventief altijd verstandig om drie dagen voor de behandeling te beginnen met Zovirax tabletten (verkrijgbaar op recept). Ook kan Zovirax crème of L-lysine – een aminozuur dat als voedingssupplement verkrijgbaar is bij apotheek of reformhuizen – een week voor en een week na de behandeling worden gebruikt. Het aminozuur L-lysine komt ook voor in bijvoorbeeld melk, kaas, vlees, vis en avocado, en heeft een remmende werking op de groei van het herpesvirus. Het aminozuur is dus geen echt geneesmiddel, maar bij regelmatig gebruik vermindert het de kans op koortslip-aanvallen. Ook na de behandeling moeten deze producten nog zeven dagen gebruikt worden. Op deze manier kan een eventuele uitbraak van het virus tot een minimum beperkt worden. Tip: Arginine is een aminozuur dat het herpesvirus juist stimuleert! Het zit vooral in chocolade, noten, zaden, tarwekiemen, havervlokken, gelatine, uien en champignons. Argininerijke voedingsstoffen kunnen altijd beter vermeden worden indien men last heeft van herpes simplex (koortslip) of herpes zoster (gordelroos).

 

Verhoorning
Een ander punt van aandacht is de verhoorning van de lippenhuid. Vooral bij mensen die veel onder de zonnebank of in de zon liggen, kan de huid hard, droog en schilferig aanvoelen. Het is dan aan te bevelen om thuis enkele malen een peeling op de lippen toe te passen voorafgaand aan de geplande behandeling. Of met een tandenborstel de lippen mee borstelen. De dode huidcellen worden hiermee verwijderd en de pigmentatie pakt beslist beter. Voordat ik met de pigmentatie begin, kan ik eventueel nog een soft peeling bij je toepassen.

Contra-indicaties

  • Herpes Simplex (koortslip). Wanneer er iemand bij me komt die ooit koortsuitslag op de lippen heeft gehad, dan kan ik ervan uitgaan dat je drager bent van het herpes simplex virus. Dit virus is uit zich eerst in een prikkelend gevoel, gevolgd door een uitbarsting van blaasjes. Ze komen meestal op de mond voor, maar ook wel in de neus of oren. Indien ik permanente make-up zou aanbrengen bij mensen die dit virus bij zich dragen, kan dit door de pigmentatie weer geactiveerd worden. Er ontstaat dan een dikke lip met een pijnlijke zwelling. Het pigment zal zeer moeilijk (of helemaal niet) hechten. Het gevolg is een onderbroken liplijn, die er zeker niet fraai uitziet. Bovendien kan het ingebrachte pigment door het virus van kleur veranderen. Een rode lipliner kan hierdoor zwart gaan opkleuren.
  • Herpes Zoster (gordelroos). Het is niet alleen belangrijk om te weten of je geplaagd wordt door een koortslip, ook is het goed om te weten of je wel eens gordelroos hebt gehad. Gordelroos is een virale huidziekte – vergelijkbaar met waterpokken – die gepaard gaat met roodheid en met vocht gevulde blaasjes. Na jaren in een slaaptoestand te hebben verkeerd, kan het virus weer actief worden. Herpes zoster zit meestal in de zenuwen rond het oog, vooral de zenuwen die het gevoel van het voorhoofd en de neuspunt verzorgen. Infectie kan leiden tot ernstige problemen en blijvende schade aan het gezichtsvermogen. Als je te maken hebt gehad met deze infectie, dan kan er helemaal geen PMU aangebracht worden. Dit geldt zowel voor wenkbrauwen, eyeliners als lippen. Ook al zijn de oorspronkelijke klachten inmiddels allang weer verdwenen.

 

Tekenen
Het tekenen van de nieuwe lipcontour moet altijd plaatsvinden wanneer je staat of zit. Wanneer je ligt, wijkt de mondvorm af en ontstaan er letterlijk scheve verhoudingen. Ik verdoof de lippen ook nooit vóór het tekenen. Door de anethesie zwellen de lippen op, waardoor de juiste lipcontour niet meer onder controle te krijgen is. De kans is groot dat de liplijn dan scheef gepigmenteerd wordt. Ik wijk ook nooit af van de voorgetekende lijn. Deze was perfect voor ik aan de behandeling begon. Ik laat me dus niet verleiden door een andere weg te nemen dan die ik letterlijk uitgestippeld heb.

 

Heb jij interesse in een permanente lipliner, geschaduwde lippen of full lips? Kijk dan hier voor deze behandeling.

 

Heb je interesse om zelf permanente make-up te leren zetten? Kijk dan hier voor de opleiding tot permanente make-up specialist.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nancy Peter

Nancy Peter

Nancy van Derma Clinic Vlodrop is schoonheidsspecialiste, permanente make-up specialist, visagiste en gewichtsconsulente.Nancy is dé Huidexpert van Limburg in innovatieve huidverbetering en huidverjonging.Met haar 3 pijlers van behandelingen, cosmetica en voeding maakt zij een speciaal op maat gemaakt plan op basis van jouw DNA.

Gerelateerde berichten

Nieuwe GGD-vergunning voor permanente make-up behaald

Vanochtend heb ik weer een keuring gehad van de GGD regio Limburg Noord. Zij...

Lees meer

Permanente make-up bij schisis

Naast tepelreconstructie zijn er ook minder bekende gebieden waar met permanente make-up mooie resultaten...

Lees meer

Nieuwe vergunning PMU binnen

Op 16 augustus j.l. is mijn salon opnieuw gekeurd door de GGD Midden Limburg....

Lees meer
cenzaa-logo-wit
partner-logo01
huidproffecional
bemineral-logo-60
skin-vignet-diap