In mijn vorige blog heb ik aandacht besteed aan de voorzorgsmaatregelen en het tekenen van de lipcontour, voordat ik een lipliner kan aanbrengen. Voor ik aan de eigenlijke pigmentatie kan beginnen, moet eerst de kleur (pigment) worden uitgezocht.

Voor de lippen kies ik bij een koele ondertoon in de huid violettinten en koelroze; bij een warme ondertoon in de huid schakeringen van oranje of warmrood. Bedenk dat een te lichte kleur altijd donkerder gemaakt kan worden. Een donkere kleur kan echter slechts moeizaam of niet worden hersteld. Ook is het ooit mode geweest om een donkerbruine of zelfs zwartblauwe lipliner te dragen. Gelukkig is deze trend voorbij en is de vraag naar een natuurlijk gekleurde lipliner weer terug.

Vormgeving van de lippen
Bij de lipcontouren kan met permanente make-up een natuurlijke aanvulling of extra accent worden bereikt. Ook het

PMU Lipliner

corrigeren van lippen – zodat deze een symmetrisch aanzicht krijgen – is een belangrijke toepassing van permanente make-up. Niet alleen kan voor een lipliner worden gekozen, maar ook is het mogelijk om een lipliner in schaduweffect te laten verlopen. ‘Full lips’ worden bereikt door de lippen eerst te omlijnen in een natuurlijke tint en daarna in te schaduwen in een bijpassende (iets donkerder) tint. Het gebruik van lipstick is dan niet meer nodig. Een door jou aangebrachte lipgloss maakt het geheel compleet. De kleur van permanente make-up zal nog beter tot zijn recht komen. Van nature is de bovenlip al iets smaller dan de onderlip. Het ‘witte’ randje op de bovenlip mag nooit gepigmenteerd worden. Dit geeft een onnatuurlijk resultaat. Dit witte randje heeft iedereen in meer of mindere mate rondom de lippen en is een lichtelijke verheffing van de huid. Doordat dit randje licht reflecteert, zien we het als wit. Als we hier pigment in zouden aanbrengen, zal je dit bij bepaalde lichtinval niet zien; de vorm van de lippen verandert dan bij verschillende belichtingen. Met potlood is dat anders omdat het niet in, maar op de huid ligt. Het licht wordt nu gedeeltelijk geabsorbeerd door het potloodpoeder en de kleur en vorm blijven zichtbaar. Er mag nooit een open randje tussen mondlijn en permanente make-up ontstaan. Dit geeft een onnatuurlijk resultaat en ziet eruit alsof je van de jam gesnoept hebt. Er zijn enkele oorzaken aan te wijzen waardoor deze fout gemaakt kan worden:

Door verdoving wordt de huidskleur lichter waardoor de natuurlijke liplijn vaak moeilijk te zien is. Houd ik me niet aan de voorgetekende lijn, dan kan dit fout gaan.

Ook het tekenen van de liplijn met een potlood waarvan de punt te dik is, kan een oorzaak zijn dat een lijn te hoog aangebracht wordt. Een semi-permanente stift met een scherpe punt is meer geschikt om een liplijn voor te tekenen. Het is mooi om precies op de rand van de bovenlip in de huid te pigmenteren. Zo ontstaat er een optisch vergrotend effect van de bovenlip. Het pigment pakt op dit gedeelte van de huid goed. Dit in tegenstelling tot de onderlip. Hier wordt vaak net binnen de liprand gewerkt. Door de grote bloedtoevoer op dit gedeelte is het pigment moeilijker in de huid te krijgen.

Pigmentatie 
Goed spannen van de lip is een eerste vereiste bij het aanbrengen van een liplijn. Bij het inzetten van het pigment in de mondhoeken is het makkelijk om een katoenen rolletje als ondersteuning aan de binnenkant van de lip te houden. De huid zakt nu niet naar binnen en zo kan de lijn strak ingezet worden. De beste controle om te zien of de lipcontour symmetrisch is, is om over jouw hoofd mee te kijken in de spiegel. Door met jouw ogen ‘mee’ te kijken is de symmetrie veel beter te controleren. Nu kunnen de stippeltjes – die met een semi-permanente stift is aangebracht – met elkaar verbonden worden door te gaan pigmenteren. Ik verdeel de lippen in vier delen en werk ieder gedeelte afzonderlijk af. Aan de boven- en onderkant werk ik vanaf het midden naar de buitenkant van de lippen. De huid neemt de meeste pigmentvloeistof op als ik langzaam werk. De naald moet tijd hebben om het pigment in te brengen. Ook moeten er in verhouding meer laagjes over elkaar aangebracht worden, omdat rood een transparante kleur is. Dit vergt geduld van zowel jou als van mij. De ontwikkeling staat niet stil wat betreft permanente make-up. Er zijn nu verschillende lotions die met het pigment vermengd worden. Het resultaat is dat het pigment sneller pakt en de afstoot minder is. In kortere tijd en met minder nabehandelingen bereik ik een beter resultaat.

Technieken
Er zijn een aantal technieken mogelijk om het pigment in de huid te krijgen. Het hangt er van af welke lijn gewenst is. Voor een strakke lijn bijvoorbeeld wordt een stukje van enkele millimeters lang in een horizontale beweging – in de lengterichting van de lippen – gepigmenteerd. De richting is altijd één kant op en is dus geen heen-en-weergaande beweging. Bij deze methode wordt meestal gewerkt met een 3-punts of 5-punts naald. Om schaduweffecten te creëren ga ik vaak over op cirkeltechnieken. Door kleine ronddraaiende bewegingen te maken wordt een mooi schaduweffect bereikt. Bij een opleiding tot permanente make-upspecialiste komen diverse technieken uitvoerig aan de orde.

 

Na de behandeling
Een nabehandelingscrème is het sluitstuk van de pigmentatie. De crème bedekt het gedeelte waar gewerkt is als een vloeibare pleister. Deze crème zorgt ervoor dat:

  • de pigmentatievloeistof in de huid verzegeld wordt
  • lymfevocht opgenomen wordt, zonder het pigment aan te tasten
  • er minder korstvorming optreedt
  • de lippen zacht blijven en dat deze niet trekkerig aanvoelen

Je zal de crème thuis gedurende zeven dagen vijf keer per dag moeten aanbrengen. In de eerste week na de behandeling bellen klanten soms verschrikt op dat er helemaal niets meer van de pigmentatie te zien is. Ik kan je geruststellen door te vertellen dat het uiteindelijke resultaat pas over enkele weken te zien zal zijn. Hoe meer de celdeling vordert, hoe meer het pigment zal ‘opkomen’.

Heb jij interesse in een permanente lipliner, geschaduwde lippen of full lips? Kijk dan hier voor deze behandeling.

 

Heb je interesse om zelf permanente make-up te leren zetten? Kijk dan hier voor de opleiding tot permanente make-up specialist.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nancy Peter

Nancy Peter

Nancy van Derma Clinic Vlodrop is schoonheidsspecialiste, permanente make-up specialist, visagiste en gewichtsconsulente.Nancy is dé Huidexpert van Limburg in innovatieve huidverbetering en huidverjonging.Met haar 3 pijlers van behandelingen, cosmetica en voeding maakt zij een speciaal op maat gemaakt plan op basis van jouw DNA.

Gerelateerde berichten

Nieuwe GGD-vergunning voor permanente make-up behaald

Vanochtend heb ik weer een keuring gehad van de GGD regio Limburg Noord. Zij...

Lees meer

Permanente make-up bij schisis

Naast tepelreconstructie zijn er ook minder bekende gebieden waar met permanente make-up mooie resultaten...

Lees meer

Nieuwe vergunning PMU binnen

Op 16 augustus j.l. is mijn salon opnieuw gekeurd door de GGD Midden Limburg....

Lees meer
cenzaa-logo-wit
partner-logo01
huidproffecional
bemineral-logo-60
skin-vignet-diap