In Egypte zijn archeologische bewijzen van ruim 4000 jaar voor christus gevonden voor het gebruik van cosmetica. Het lijkt erop dat rijke vrouwen destijds een heldere groene pasta van kopermineralen op hun gezichten aanbrachten om kleur en scherpte van gezichtskenmerken te benadrukken. Met een mengsel van schapenvet, lood en roet werd een pasta gemaakt om hun wenkbrauwen te verven. Gelukkig hebben wij tegenwoordig permanente make-up.

De stokjes met metalen ‘spijkertjes’ waar in China de eerste permanente make-up mee werd aangebracht, bestaan gelukkig allang niet meer. Mooie apparatuur, hoogwaardige producten zoals onder andere pigmenten en geavanceerde technieken hebben hun intrede gedaan. Naast deze positieve ontwikkelingen blijft de basis van een tatoeage het werken met naalden in de huid. Onhygiënisch werken kan leiden tot besmetting met het hepatitis b en/of c virus en hiv. De overheid heeft ook besloten dat hygiënisch werken met het zetten van een tatoeage, piercings en permanente make-up word vastgelegd in de warenwet. Hier een overzicht van de veranderingen c.q. controles die de laatste jaren al hebben plaatsgevonden.

Controle
In 2001 constateerde de keuringsdienst van de waren wet dat veel pigmenten ziektekiemen zoals gisten, schimmels en bacteriën bevatten. De eisen werden destijds scherp bijgesteld. De leveranciers moesten de pigmenten voorzien van een houdbaarheidsdatum. Een kleur die slechts een maal per jaar wordt gebruikt, kan dus niet meer eindeloos bewaard blijven, omdat hij nog niet ‘op’ is. De meeste kleuren worden geleverd in flesjes van 10ml. Tevens moet op het etiket van de flesjes ook de ingrediënten vermeld staan die in het product verwerkt zijn.

Modules
Naast de controles op de pigmenten werden de losse naalden vervangen door modules. Ofschoon al veel schoonheidsspecialistes met deze modules werken, wordt deze werkwijze per 1 mei verplicht. Losse (steriele verpakte) naalden met een apart naaldkapje mogen dan niet meer gebruikt worden. Bij de nieuwe modules is de naald in het houdertje samen verpakt en kost het de specialist slechts één handeling om de naald in de pigmenteerpen te zetten. Het is vrijwel onmogelijk om op deze manier alsnog de naald te kunnen aanraken. De naald ligt verzonken in het plastic naaldkapje en komt pas tevoorschijn wanneer het apparaat in werking word gesteld.

Hygiëne en veiligheidseisen
Sinds 1 mei 2007 kunnen we de scherpe richtlijnen omtrent het werken met PMU tegemoet zien. De richtlijnen zijn een uitwerking van de regels in de code van de schoonheidsspecialiste (ham-code), maar zijn bij de nieuwe wetgeving ook toegespitst op de piercing en tatoeagebranche. Aan deze richtlijnen werd vanuit de PMU-branche meegewerkt. Mevrouw Joan Worp van GGD Amsterdam vertelde mij het volgende: “op 2 april 2007 werden de wettekst en de nieuwe richtlijnen officieel bij de anbos uitgereikt. De laatste versie hiervan kan je vinden op www.hba.nl. De controlecommissie zal toezien op het naleven van de regels. Is alles in orde na het bezoek van de GGD, dan krijg ik een vergunning.. De vergunning moet altijd aangevraagd worden door de salon waar permanente make-up toegepast wordt. Samen met mij kan een bezoek van de GGD, en de daaruit voortvloeiende vergunnig, geregeld worden.

Praktijk
Ik heb al meer dan 4 jaar ervaring met permanente make-up. Ik vind het een voorwaarde dat er hygiënisch gewerkt wordt. Ik vind het een goede zaak dat de overheid het vak controleert. Ik blijf het nieuws omtrent de nieuwe richtlijnen volgen.

 

Wil jij een permanente make-up behandeling ondergaan? Kijk dan hier.

Wil je zelf leren hoe je permanente make-up kan zetten? Bekijk dan hier de opleiding tot permanente make-up specialist.

Afspraak maken

Contact opnemen

Naar de webshop

Nancy Peter

Nancy Peter

Nancy van Derma Clinic Vlodrop is schoonheidsspecialiste, permanente make-up specialist, visagiste en gewichtsconsulente.
cenzaa-logo-wit
partner-logo01
huidproffecional
bemineral-logo-60