Vaak krijg ik deze vraag. Daarom heb ik geprobeerd dit hier zo beknopt mogelijk uit te leggen.

Naarmate de mens ouder wordt, verandert ook de huid. De huid wordt slapper, gaat rimpels en plooien vertonen en er kunnen onregelmatigeheden en verkleuringen ontstaan. Behalve het natuurlijke verouderingsproces bestaat ook de extra snelle veroudering door overmatige blootstelling aan zonlicht, ook wel “photo-aging” genoemd.

 

Natuurlijk verouderingsproces
Vanaf het 25ste levensjaar begint de huid de eerste tekenen van huidveroudering te vertonen. In de loop der jaren nemen de kenmerken van huidveroudering steeds meer toe. De huid wordt dunner, kwetsbaar, droger en verliest elasticiteit.

  • De opperhuid wordt steeds dunner
  • De meeste veranderingen vinden in de lederhuid plaats

De huid wordt minder dik. De fibroblasten, de cellen die verantwoordelijk zijn voor de aanmaak van collageen en elastine, worden minder actief waardoor er minder productie van nieuwe proteïnen plaats vindt.

Vanaf 40 jaar vermindert ook de hoeveelheid hyaluronzuur in de dermis. Hierdoor wordt de huid droger. De vermindering van hyaluronzuur leidt tot een gebrek aan bindingen met de elastine en collagene vezels en vermindert het vermogen om vocht vast te houden. Verder ontstaat er een vermindering van bloedvaten in de huid, vermindering van collageen en elastine vezels en een vermindering en afname van talgklieren welke een droge huid veroorzaken.

Rimpels
Rimpels worden ingedeeld in:

  • Fijne rimpels
  • Diepe rimpels
  • Mimische rimpels

Fijne rimpels ontstaan door vermindering van elastine vezels in de huid, ze verdwijnen wanneer je de huid licht aanspant. Diepe rimpels hebben meer groeven en plooien.

De mimische rimpels ontstaan niet door huidveroudering, maar door het continu bewust of onbewust aanspannen van de huidspieren in ons gelaat.

Photo-aging
Ultraviolette straling kan schade aanbrengen aan ons DNA. DNA is de afkorting van desoxyribonucleïnezuur. In het DNA is de erfelijke aanleg van het organisme vastgelegd. In de celkern bevinden zich chromosomen. Dit zijn de dragers van de erfelijke eigenschappen. Mensen hebben per cel 23 paar chromosomen. Bij de voorplanting en de celdeling worden de chromosomen gedeeld. Zo krijgt iedere cel een deel van de erfelijke eigenschappen mee. DNA is dus de drager van het erfelijke materiaal en de codes voor alle processen in de cel. Naarmate we ouder worden stapelt de schade zich op in het DNA van ons weefsel. Wanneer ons DNA beschadigd raakt wordt weefseldegeneratie (verouderingsproces) zichtbaar.

Zone rondom de ogen
De huid rondom de ogen is erg dun en teer. De opperhuid is wel tot 10 keer dunner en teerder dan de rest van het gelaat en is constant in beweging. De hydrolipidefilm in het gebied rondom de ogen is vooral arm aan vocht en vetzuren. De barrièrefunctie wordt daardoor verminderd en de bescherming is minimaal. Vandaar dat de ogen extra verzorging vereisen. De huid rondom de ogen heeft over het algemeen een trage celstofwisseling en de bloeddoorstroming is minder. Het lymfesysteem rondom de ogen is zwak. Hierdoor zal een oogcontour snel verouderen. Lijntjes worden sneller zichtbaar. De huid rondom de ogen wordt ook constant blootgesteld aan externe invloeden en is steeds in beweging. Door blootstelling aan de wind, kou, vervuiling, rook en temperatuurschommelingen worden de ogen overgevoelig.

Wil jij huidveroudering aanpakken? Dat kan met:

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nancy Peter

Nancy Peter

Nancy van Derma Clinic Vlodrop is schoonheidsspecialiste, permanente make-up specialist, visagiste en gewichtsconsulente.Nancy is dé Huidexpert van Limburg in innovatieve huidverbetering en huidverjonging.Met haar 3 pijlers van behandelingen, cosmetica en voeding maakt zij een speciaal op maat gemaakt plan op basis van jouw DNA.

Gerelateerde berichten

Zonbeschadiging

Iedereen weet tegenwoordig wel dat de zon heel schadelijk kan zijn voor de huid....

Lees meer

Wallen

Wallen of kringen onder je ogen geven vaak een vermoeide uitstraling. Veel mensen storen...

Lees meer

Volle lippen

Mooie volle lippen, zoals Angelina Jolie, zouden we allemaal wel willen. Maar dan wel...

Lees meer
cenzaa-logo-wit
partner-logo01
huidproffecional
bemineral-logo-60
skin-vignet-diap