De zomer staat voor genieten van de zon! Lekker op terrasjes of op het strand. We koesteren ons in de warme zonnestralen en krijgen als vanzelf een goed humeur. Een mooi kleurtje staat gezond, maar pas op met de zon!

Zonlicht is in principe gezond. Onze huid maakt onder invloed van de zon vitamine D aan. Naast zichtbare straling produceert de zon ook onzichtbare straling. Onder invloed van het onzichtbare UV-straling produceert de huid pigment dat ervoor zorgt dat de huid verdikt en dat we een kleurtje krijgen. Dit is een natuurlijke beschermingsreactie van onze huid tegen UV-straling. Teveel UV-straling werkt echter vroegtijdige huidveroudering in de hand en op termijn zelfs huidkanker. Een goede bescherming is dus noodzakelijk als je veel buiten bent. Je bent je gelukkig steeds meer bewust van de gevaren van de zon.

Bescherming
Anti-zonnebrandmiddelen beschermen de huid tegen UV-straling. UV-straling waaraan we worden blootgesteld bestaat voor 95 procent uit UV-A straling en 5 procent UV-B straling. UV-A straling zorgt voor snelle veroudering, UV-B straling verkleurt en verbrandt de huid. Beide vormen van straling dragen bij aan de vorming van huidkanker. Lang niet iedereen is hiervan op de hoogte. Goede producten bevatten zowel een UV-A als een UV-B filter. Bescherming tegen UV-B straling wordt op het etiket vermeld met de beschermingsfactor SPF. Biedt het product ook bescherming tegen UV-A straling, dan staat het nieuwe UV-A logo op het etiket. Goede voorlichting over veilig zonnen kan er voor zorgen dat je jezelf beter beschermt tegen de zon.

Nieuwe etiketten
Om de keus van het juiste anti-zonnebrandmiddel makkelijker te maken, zijn er sinds 2008 geleidelijk nieuwe etiketten ingevoerd. Op de nieuwe etiketten staat naast de vermelding van het UV-A filter ook verschillende categorieën en de de daarbij behorende zonbeschermingsfactoren (SPF). De categorie Lage bescherming is SPF 6 tot 15. Gemiddelde bescherming is SPF 15 tot 30. Hoge bescherming is SPF 30 tot 50. Zeer hoge bescherming is SPF 50+. Om geen vals gevoel van veiligheid te creëren zullen termen als ‘totale bescherming’ en ‘sunblock’ niet meer worden gebruikt.

Vitamine D
Teveel zon is niet goed, maar te weinig zon ook niet. Zonlicht is de belangrijkste bron voor vitamine D in ons lichaam. Vitamine D krijgen we ook – zij het in beperkte mate – binnen via dierlijke voedingsmiddelen zoals vlees, vette vis en zuivel. Vitamine D hebben we nodig voor sterke botten en tanden en speelt een belangrijke rol in het op peil houden van de weerstand. Vitamine D voorkomt verdere botontkalking en verkleint vermoedelijk ook de kans op bepaalde vormen van kanker.

Innovaties
Zonnecosmetica wordt sterk gedreven door innovaties. De laatste trends zijn transparante spray’s die niet plakken, producten voor specifieke lichaamszones zoals sticks voor de gevoelige huid rondom de ogen en lippen, aftersun die het bruin verdiept en uiteraard producten met een hogere beschermingsfactor. De producten bevatten vaak ingrediënten die vroegtijdige huidveroudering moeten tegengaan.

Wil jij weten hoe je jouw huid optimaal kunt beschermen? Kom dan eens langs voor een gratis Sun Skincheck.

Nancy Peter

Nancy van Derma Clinic Vlodrop is schoonheidsspecialiste, permanente make-up specialist, visagiste en gewichtsconsulente. Nancy is dé Huidexpert van Limburg in innovatieve huidverbetering en huidverjonging. Met haar 3 pijlers van behandelingen, cosmetica en voeding maakt zij een speciaal op maat gemaakt plan op basis van jouw DNA.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

De 4 gevaren van zonschade aan je huid

Een mooi gebruind huidje straalt gezondheid uit. Maar wist je dat bruin worden het...

Lees meer

Dit zijn mijn favoriete zonneproducten

Pure protection, all day, everyday Dit zijn mijn en binnenkort ook jouw nieuwe favoriete...

Lees meer

6 Tips voor een Sunproof Skin in elk seizoen

Warmte, UV-straling, wind, vochtigheid, sneeuw. Dit zijn de weersinvloeden waar je huid door het...

Lees meer