Berglucht is droog, heeft een geringe dichtheid en een verlaagd zuurstofgehalte. De combinatie van deze drie factoren (en dus niet het feit dat we in de bergen dichter tot de zon genaderd zijn), leidt ertoe dat de lucht de uv-stralen van de zon minder goed kan filteren. Op zich heeft een geringe uv-straling een gezonde invloed op het lichaam. Vooral tijdens de wintermaanden, want door middel van zonlicht maakt ons lichaam vitamine D aan. Een onbeschermde huid wordt door de uva en uvb-stralen echter aangetast.

Wintersport: een aanslag op de huid
Wanneer zonlicht door de sneeuw gereflecteerd wordt, neemt de uv-straling nog eens met 25 procent toe. Bij lichte mist kan het uv-gehalte in extreme gevallen zelfs verhonderdvoudigen. De oorzaak hiervan ligt in de sterke weerkaatsing van de minuscule waterdruppeltjes in de atmosfeer. Een beschermende zonnebrandcrème met zeer hoge protectiefactor en een sunblock om strategische punten zoals de neusbrug en wangen te beschermen, zijn onmisbare elementen voor de wintersport. Ik waarschuw je dat je jezelf vooral niet onbeschermd op de skipistes moet wagen wanneer de zon zich achter de wolken lijkt te verstoppen. De uv-stralen zijn namelijk wel degelijk in de atmosfeer aanwezig, zonder dat je ze voelt of ziet.

Koudeschade
Felle koude is pijnlijk en kan voor de huid even schadelijk uitvallen als te veel zon. Wanneer de temperatuur daalt, vernauwen de porie-uitgangen en werken de talgkliertjes op spaartarief, waardoor de huid onvoldoende huidvet aanmaakt. De talg houdt de huid soepel en beschermt tegen invloeden van buitenaf. Zo heeft iedereen al eens in de wintermaanden ondervonden dat handen en voeten ruw en droog zijn. Winterkloven of koubulten zijn paarsrode vlekken op een bobbelige huid. Kloven zijn pijnlijk en kunnen infecteren wanneer ze niet verzorgd worden. De behandeling ervan bestaat uit een aangepaste handen- of voetencrème of andere overvette crème. Ook een vochttekort is een reëel probleem in de wintermaanden. Het gevaar zit niet alleen in de vrieskoude, maar ook in de schrale wind en de droge lucht in de kantoren. Hierdoor trekt de gezichtshuid en schilfert de huid op de armen en de benen. Vooral vrouwen met een droge huid krijgen bij weer en wind, ijs en sneeuw last van een oncomfortabel aanvoelende huid. Het ontbreekt de huid aan de nodige bescherming en die heeft ze juist dan het meest dringend nodig. Er ontstaan vlekken, barstjes, schilfers en pijnlijke roodheid. Het ganse dilemma wordt nog erger door de wisselende temperatuurschommelingen: ijskoud buiten en bloedheet binnen. De huid reageert op koude met vaatvernauwing. Dat wil zeggen dat de haarvaatjes samentrekken om te beletten dat het bloed te veel zou afkoelen. Zodoende blijft het lichaam warm. Dezelfde reactie, maar dan in omgekeerde zin, gebeurt wanneer men van de koude vrieslucht in de warmte van het haardvuur gaat zitten. De bloedvaten zullen uitzetten, zodat de hitte via de huid het lichaam verlaat. Het voortdurend wisselen van de temperaturen vergt echter veel van de elasticiteit van de bloedvaten. Een gevoelige huid reageert dan vaak met rode vlekken en, nog erger, met gesprongen haarvaatjes.

Couperose & co
Koudeschade treedt vooral op in het aangezicht. In de winter lopen nog te veel mensen met gesprongen lippen, schilferige neusvleugels en gesprongen adertjes rond: het bewijs van een onvoldoende verzorgde huid. Die gesprongen adertjes worden in de volksmond ook wel couperose genoemd. Wanneer couperose zich eenmaal heeft geïnstalleerd, kan slechts het dichtbranden van de gesprongen aders (met elektrische stroom door mij of een medische laserbehandeling) uitkomst bieden. Wel kunnen roodheid en couperose verminderen door middel van aangepaste crèmes. Couperose en rode vlekken kan men voorkomen door de huid tijdens de wintermaanden met een manteltje crème te beschermen. Wie daarboven nog make-up en poeder aanbrengt, is dubbel beschermd. Ik adviseer je dus om in de winterperiode regelmatig het crèmepotje te gebruiken. Ik raad een hoogwaardige beschermende crème aan die niet te licht is en niet alleen vochtverzorgend, maar ook voedend werkt. Bij het aanbrengen van een beschermende crème, dien je voor ogen te houden dat twee dunne, over elkaar aangebrachte laagjes meer effect geven dan één dikke laag.

Ogen en lippen
Vooral de huid rondom de ogen verdient dit seizoen onze bijzondere aandacht, want ze is door haar schaarse talgkliertjes en gebrek aan onderhuids vetweefsel onderhevig aan voortijdige veroudering. Hierbij komt dat wij bij wind en koude de neiging hebben de ogen dicht te knijpen, waardoor uitdrukkingsrimpeltjes worden geaccentueerd. Een speciale oogcrème is dus beslist geen overbodige luxe, zeker niet op skivakantie. Erg praktisch zijn de beschermende crèmes in stiftvorm, ideaal voor op de skipistes en tijdens het langlaufen. Denk ook aan een goede skibril om het samentrekken van de ogen tegen te gaan en uitdrukkingsrimpeltjes te voorkomen. Heb je prikkelende, tranende ogen, dan kan je ervan op aan dat je ogen erg gevoelig zijn voor de verhoogde uv-straling. Door de weerkaatsing van de zon, is sneeuwblindheid geen verzinsel. Wanneer de ogen rood kleuren en zwellen, moet je onmiddellijk een oogarts consulteren. Lippenzalf is een must. Een speciale beschermende lipstick beschermt de lippen tegen koude, droogte en verbranding. Om het trekkende gevoel van de lippen te verzachten, hebben mensen vaak de neiging om aan de lippen te likken. Dit resulteert juist in een tegengesteld resultaat: het vocht droogt op en droogt de lippen nog meer uit. Wie aan de lippen likt, krijgt gegarandeerd gesprongen lippen. Dit is niet enkel pijnlijk, maar ook onesthetisch.

Ga jij op wintersport vakantie en wil je graag een persoonlijk advies? Kom dan eens vrijblijvend langs voor een adviesgesprek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nancy Peter

Nancy Peter

Nancy van Derma Clinic Vlodrop is schoonheidsspecialiste, permanente make-up specialist, visagiste en gewichtsconsulente.Nancy is dé Huidexpert van Limburg in innovatieve huidverbetering en huidverjonging.Met haar 3 pijlers van behandelingen, cosmetica en voeding maakt zij een speciaal op maat gemaakt plan op basis van jouw DNA.

Gerelateerde berichten

Waarom is scrubben zo belangrijk

Als meest zichtbare deel van ons lichaam, geniet ons gezicht graag van allerlei kleine...

Lees meer

5 Tips om je huid te reinigen

Is schoonmaken niet jouw grootste hobby? Voor je gezicht is het toch echt superbelangrijk....

Lees meer

Hoe krijg ik een stralende en gezonde huid

Je huid weerspiegelt hoe je lichaam er van binnen voor staat. Oftewel, innerlijke gezondheid...

Lees meer
cenzaa-logo-wit
partner-logo01
huidproffecional
bemineral-logo-60
skin-vignet-diap