Steeds meer mensen hebben last van huidproblemen of allergieën. Een deel van de oorzaak is toe te schrijven aan toenemende luchtvervuiling, teveel hygiëne of slechte leefgewoontes. Maar ook bepaalde ingrediënten in cosmetica kunnen – soms pas na jaren – huidklachten en allergieën veroorzaken. Maar hoe kom ik van mijn allergie af is een veelgestelde vraag.

In toenemende mate stellen klanten vragen over ingrediënten in cosmetica. Vergeleken met twintig jaar geleden hebben meer mensen last van een reactieve huid . De roep om hoogwaardige ingrediënten, die aansluiten bij de fysiologie van de huid, wordt daarom groter. Desondanks worden er nog steeds ingrediënten in cosmetica gebruikt waarvan bekend is dat ze een allergische huidreactie kunnen veroorzaken.

PH-waarde

Cosmeticaproducten moeten aansluiten op de huid en mogen niet de gezondheid ervan aantasten. Dat lijkt een open deur , maar is het zeker niet. Wie alleen al naar de pH–waarde van cosmetica kijkt, ziet dat veel producten de zuurmantel van de huid aantasten . De pH- waarde van de huid ligt tussen de 4,5 en 5,5. Daarmee is de huid zuur en niet pH- neutraal (waarde 7) of alkalisch (boven 7). Deze zuurmantel beschermt de huid tegen bacteriën, schimmels, uitdroging en pigmentatie. Producten die een andere pH-waarde hebben dan tussen 4,5 en 5,5 zullen de zuurmantel aantasten en de huid kwetsbaar maken. Het duurt ongeveer 8 uur voordat de huid de eigen zuurmantel heeft hersteld. In die tijd kan veel schade worden aangericht .

Hoe kom ik van mijn allergie af

De meest voorkomende huidproblemen die ik in de salon tegenkom zijn acne, allergieën en vroegtijdige veroudering. Vandaag wil ik het hebben over allergieën. Voor het artikel over acne, klik hier. Volgende week komt de vroegtijdige veroudering aan bod.Hoe kom ik van mijn allergie af

Het aantal mensen met een allergie is de laatste jaren enorm toegenomen. Veel mensen kunnen lange tijd een bepaald cosmeticaproduct gebruiken en dan ineens allergisch worden of andere huidklachten krijgen. Van een aantal ingredienten is bekend dat ze allergieën kunnen verergeren of veroorzaken.

Sodium hydroxide Dit ingrediënt wordt gebruikt bij de fabricage van zeep, cuticle removers en haarstylingsproducten. Sodium hydroxide is extreem basisch, onttrekt vet en vocht aan de huid en kan huidontstekingen veroorzaken.

Kunstmatige geurstoffen Geurstoffen worden in cosmetica gebruikt om vervelende geurtjes te verbergen en om een specifiek kenmerk aan de lijn te geven. Geurstoffen zijn echter de grootste veroorzakers van allergische reacties en ontstekingen. Deze stoffen kunnen, net als sommige aromatische oliën, bovendien onder invloed van zonlicht voor pigmentatie zorgen.

Lanoline is wolvet afkomstig van schapen. Het wordt in de cosmetica gebruikt als emoilliënt. Lanoline is echter comedogeen, irriterend en kan zelfs kankerverwekkende stoffen bevatten. Momenteel wordt er onderzoek gedaan naar de effecten van lanoline op de huid.

Formaldehyde is een veelgebruikt conserveermiddel in cosmetica. Het irriteert de slijmvliezen en is in een aantal landen, waaronde japan en zweden, verboden omdat het huidkanker kan veroorzaken. Een beter alternatief om cosmetica te conserveren zijn parabenen. Parabenen veroorzaken minder iritaties.

Hoe kom ik van mijn allergie af

Door externe schadelijke factoren (luchtvervuiling, zon, chemicaliën in de omgeving) is er een huidtype onstaan dat zeer gevoelig reageert op omgevingsfactoren. Dit is een ander huidtype dan de genetisch gevoelige huid.

Dit huidtype heeft behoefte aan producten die roodheid, trekkeigheid en irritatie van de huid verzachten. Deze huid heeft baat bij de volgende ingrediënten:

Bio flavonoïden zitten voornamelijk in rood fruit en bepaalde planten. Deze anti-oxidanten versterken de capillaire wanden. Ze werken preventief en corrigerend op verwijde haarvaten, zijn ontstekingsremmend en antiallergisch. Bio flavonoïden kunnen roodheid van de huid reduceren.

Panthenol (provitamine B5) Dit bijzondere ingrediënt wordt al langer gebruikt bij wondgenezing. Phanthenol stimuleert de fibroblasten (cellen die collageen aanmaken), werkt kalmerend, genezend en vochtinbrengend.

Betaglucan (haver) Deze antioxidant is zeer ontstekingsremmend en beschermt de huid tegen vrije radicalen. Het helpt de huid bovendien om vocht vast te houden en versterkt het immuunsysteem. Betaglucan wordt veel toegepast bij de behandeling van de aandoening dermatitis. Het kalmeert, verlicht jeuk en voedt de droge huid.

Zoethout Ook zoethout-extract is een sterke antioxidant. Het reduceert ontstekingen, roodheid en gaat hyperpigmentatie tegen. Zoethout wordt in cosmetica gebruikt om de gevoelige huid te kalmeren, maar wordt ook toegepast bij de behandeling van eczeem, psoriasis en dermatitis.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nancy Peter

Nancy Peter

Nancy van Derma Clinic Vlodrop is schoonheidsspecialiste, permanente make-up specialist, visagiste en gewichtsconsulente.Nancy is dé Huidexpert van Limburg in innovatieve huidverbetering en huidverjonging.Met haar 3 pijlers van behandelingen, cosmetica en voeding maakt zij een speciaal op maat gemaakt plan op basis van jouw DNA.

Gerelateerde berichten

Dit zijn mijn favoriete zonneproducten

Pure protection, all day, everyday Dit zijn mijn en binnenkort ook jouw nieuwe favoriete...

Lees meer

Derma Clinic Vlodrop geeft verwenmomenten aan vrouwen met kanker

Onderdeel van landelijke actie ‘Geef een glimlach cadeau’ van stichting Look Good Feel Better...

Lees meer

8 Misverstanden over vet

Jarenlang is er gepleit over dat we minder vet moeten eten, omdat te veel...

Lees meer
cenzaa-logo-wit
partner-logo01
huidproffecional
bemineral-logo-60
skin-vignet-diap