Voedsel allergieën kunnen zich uiten in allerlei klachten, maar meestal manifesteren deze zich in de huid. Bovendien neemt het aantal allergieën toe. Kan men de boosdoener uit het keukenkastje zelf opsporen? Zo ja? Hoe doe je dat?

Dat het aantal allergieën in ons land toeneemt, is geen oprisping van het onderbuikgevoel. Het is een feit. Een op de 3 nederlanders is nu ergens allergisch voor en dit aantal stijgt.

 

Speld in de hooiberg
Voor allerlei stoffen waarmee de mens in aanraking komt kan hij/zij een allergie ontwikkelen. Berucht zijn de pollen en de huisstofmijt. Maar ook een overgevoeligheid voor een voedingsmiddel kan leiden tot gezondheidsproblemen. Doorgaans uit een voedselovergevoeligheid zich in huidklachten. Netelroos komt procentueel het meest voor, gevolgd door vochtophoping, eczeem, en jeuk. Daarnaast kunnen onder meer astma, darmproblemen, vermoeidheid, hoofdpijn, gewrichtsklachten en bijvoorbeeld een depressie optreden door verkeerde voeding. Wie bij zichzelf een voedsel overgevoeligheid vermoedt, wil graag weten waaraan de ellende te danken is.

Voedsel dagboek
Er bestaat gelukkig een breed palet aan opsporingsinstrumenten. De voordeligste route loopt via het voedsel dagboek. Het voedseldagboek vereist zelfwerkzaamheid en discipline, maar de inzet wordt vaak beloond in de vorm van een concreet dader profiel. De aanpak word begonnen met gedurende 8 dagen op te schrijven wat men eet en hoe laat. Daarnaast word tot in detail genoteerd welke klachten opkomen. Geen enkel voedingsmiddel hoeft te worden geschrapt uit het eetpatroon, behalve producten waarvan degene weet dat het hem/haar ziek maakt. Na 8 dagen worden de kant en klare producten weggelaten en gaat men door met het bijhouden van het dagboek. Als er in deze periode geen klachten optreden word deze met 14 dagen verlengt.

Nancy Peter

Nancy Peter

Nancy van Derma Clinic Vlodrop is schoonheidsspecialiste, permanente make-up specialist, visagiste en gewichtsconsulente.
cenzaa-logo-wit
partner-logo01
huidproffecional
bemineral-logo-60