Voor veel mensen is de winter niet het prettigste seizoen. Zon en licht, twee belangrijke factoren om je lekker in je vel te voelen, laten het nogal eens afweten. Veel mensen hebben in deze tijd klachten over hun huid. Die is geïrriteerd of voelt droog en trekkerig aan. De huid kan zelfs hinderlijk gaan jeuken.

 

Één van de oorzaken van de klachten is het vernauwen van de bloedvaten door winterse temperaturen, harde regen en wind. Het lichaam probeert door het vernauwen van de bloedvaten warmte vast te houden, maar de uitwisseling van voedings- en afvalstoffen wordt daardoor een stuk minder. We gaan ons ook dikker kleden. Lekker warm, maar als we onszelf zo goed inpakken kan de huid minder goed ademen. Daarnaast is de winter een tijd van extremen: van een vaak (te) warm gestookte ruimte gaan we zo de kou, wind en regen in en vice versa. Dat wordt overwerk voor de haarvaatjes in de huid; die moeten snel samentrekken of verwijden. Ook is de lucht in centraal gestookte ruimten veelal te droog. Veel huidtypen zijn tegen dit alles niet goed opgewassen en extra verzorging kan dan ook geen kwaad. Een gouden regel in de winter is: beschermen en verzachten.

Goede verzorging
Ik raad je aan zachte producten te gebruiken. De reiniging moet mild zijn en met lauw water worden afgenomen, bij voorkeur met een speciaal doekje. De de huid droog deppen, nooit wrijven, want dat irriteert. Geparfumeerde producten en producten met alcohol zijn uit den boze, want zij drogen de huid alleen maar verder uit. En scrubben kun je beter even uitstellen. In de winter is een wat vette crème voor de dag boven een emulsie te verkiezen. Als je die niet hebt is een voedende nachtcrème ook goed. Een vettere crème vormt als het ware een buffertje, waardoor vocht minder goed uit de huid kan ontsnappen. Crèmes met jojoba-, avocado-, teunisbloemolie, glycerine, hyaluronzuur, panthenol en vitamine E en A (de huidvitamine) zijn prima. Zo’n crème kan gerust meerdere malen per dag worden gebruikt. Als het minder koud wordt komt een serum voor een gevoelige huid met daaroverheen een moisturizer voor een gevoelige huid in aanmerking. Een aanrader om de huid snel in een betere conditie te krijgen is een crèmemasker. Bijna ieder merk heeft er wel een. Lekker dik aanbrengen en een kwartier in laten werken. Het eventuele restant kan zachtjes worden ingemasseerd. Denk ook aan de handen. Ik adviseer, het liefst voor het gaat vriezen, de handen dagelijks regelmatig en vooral voor het naar bed gaan in te smeren met een handcrème. Ook voor de lippen is het goed een speciaal beschermend product te gebruiken. Verder is het aan te raden om te warm en te koud te vermijden.

Behandelingen
Als huidexpert kan ik mensen helpen die last hebben van een door externe factoren gevoelig geworden huid.

Thuisverzorging
Met een massagehandschoen of borstel kan je thuis je huid een ‘droogmassage’ geven. Uiteraard niet te stevig. De doorbloeding verbetert daardoor en dode huidcellen verdwijnen. Begin bij de voeten en masseer met ronddraaiende bewegingen met de klok mee het hele lichaam, naar het hart toe. Daarna douchen, vooral niet te warm en geen douchegel gebruiken. Douchegels zijn in de regel geparfumeerd en bevatten synthetische tensides (stoffen die vet en vuil verwijderen) die de huid uitdrogen. Vervolgens het lichaam inmasseren met een bij voorkeur niet-synthetische geparfumeerde bodycrème of body olie en bij droge voeten een speciaal product voor de huid van de voeten gebruiken. Een huid die gaat jeuken is vaak het gevolg van te warm douchen. Maak verder iedere dag een flinke wandeling; dat stimuleert de doorbloeding. Eet voldoende groenten en fruit (vitaminen), pinda’s, walnoten en avocado’s, want daar zitten essentiële onverzadigde vetzuren (vitamine F) in. Die zijn onmisbaar voor de opbouw van de cellen, het transporteren van voedingsstoffen en een goed functioneren van de huid. Zorg voor voldoende slaap, want ‘s nachts herstelt de huid zich, zodat zij beter is uitgerust om de aanvallen van de volgende dag aan te kunnen.

 

Afspraak maken

Contact opnemen

Naar de webshop

Nancy Peter

Nancy Peter

Nancy van Derma Clinic Vlodrop is schoonheidsspecialiste, permanente make-up specialist, visagiste en gewichtsconsulente.
cenzaa-logo-wit
partner-logo01
huidproffecional
bemineral-logo-60