Zoals een schilder een keuze heeft uit vele penselen, zo heeft een PMU-specialist zijn of haar naaldconfiguraties. Moet het resultaat een schaduw worden of een heel fijn strak lijntje? Of wil je een echt haartje nabootsen? Belangrijk is dus te weten welke effecten een bepaalde naald geeft en dat je je daarin bekwaamt.

Als je ergens bekwaamt in wilt worden, vergt dit veel oefening. Vooral in het begin van een PMU-carrière is het daarom belangrijk niet met te veel naaldconfiguraties te willen werken. Een basis set kan bestaan uit de 3-liner, 5-shader, 4-flat en de 9-magnum.

De 3-liner is wellicht de meest gebruikte naald.
Met deze naalden kunnen alle cosmetische pigmentaties worden uitgevoerd. Door veel met dezelfde soort naald te werken, leer je deze goed kennen. Welk effect geeft de naald bij meer druk of een hogere stand van je machine? Of hoe ziet de pigmentatie eruit als ik mijn handsnelheid verander? Wat is het verschil in resultaat bij een jongere of oudere huid?

De 3-liner is wellicht de meest gebruikte naald. Het is een ronde groepering en, de naam doet het al vermoeden, het maakt een fijn lijntje. Ideaal voor een eyeliner. Ook wordt de 3-liner gebruikt voor de liplijn, let er echter op dat de pigmentatie niet te donker wordt. Juist omdat er weinig naaldjes zijn (3) is er dus minder weerstand in de huid. De naald gaat makkelijker dieper de huid in. Een pigmentatie die té diep zit, zal koeler en donkerder tonen dan wellicht de bedoeling is. Bij een eyeliner is dat natuurlijk geen probleem, maar bij een liplijn ligt dit anders. Ook kan er een schoonheidsvlekje gepigmenteerd worden met deze naald. Voor wenkbrauwen is het geen geschikte naald, of de klant wenst een strakke dunne wenkbrauwlijn.

De 5-shader naald heeft al iets meer weerstand in de huid, waardoor deze minder diep komt.
De 5-shader naald heeft al iets meer weerstand in de huid, waardoor deze minder diep komt. Het resultaat is meer een schaduwlijntje. Uiteraard is het ook bij deze naald heel belangrijk hoe de snelheid is van werken en de druk. Indien de handsnelheid iets sneller is, de stand van de machine lager (110-120) en de handdruk ook minder, zal er een mooie schaduw ontstaan die bijvoorbeeld erg mooi is als ondersteuning van een wenkbrauw die voldoende haartjes heeft, maar alleen wat meer ‘body’ wil. Werk met het handvat loodrecht op de huid (90 graden), zodat alle 5 de naaldjes in de huid komen.

Deze naald is ook zeer geschikt voor een zacht potlood effect bij wat oudere, dunnere en droge huid. Vanwege de leeftijd is het dan ook raadzaam om de kleur aan te passen, in plaats van zwart kan het heel mooi zijn om bijvoorbeeld donker grijs te kiezen of een andere zachte kleur.

De 5-shader is tevens een goede keuze voor een zachtere liplijn.
Wil je een mooi dun uitlopertje in de binnenooghoek maken, is deze naald wat moeilijker; het wordt snel iets te grof. Wil je toch met deze naald een dunner einde aan een lijn geven, verklein dan de hoek van het handvat naar 45 graden, zo komen er slechts 2-3 naaldjes in de huid. De 5-shader is tevens een goede keuze voor een zachtere liplijn.

Als je nog niet lang pigmenteert, is het aan te raden per klant te noteren wat je precies hebt gedaan. Noteer je druk, de snelheid van je machine en snelheid van werken. Hoeveel herhalingen heb je gedaan? Omschrijf de huid en haar conditie: dik, dun, vet of droog. Concludeer elke keer als een klant terugkomt voor een nabehandeling wat je ziet in de huid. Zo leer je patronen herkennen en kan je in de toekomst beter het resultaat voorspellen.

 

 

Bepalend voor het resultaat:

  • Druk die je uitoefent op de huid.
  • Snelheid van je werkhand.
  • Snelheid van de naald: stand op je machine.
  • Aantal herhalingen.

Nancy Peter

Nancy van Derma Clinic Vlodrop is schoonheidsspecialiste, permanente make-up specialist, visagiste en gewichtsconsulente. Nancy is dé Huidexpert van Limburg in innovatieve huidverbetering en huidverjonging. Met haar 3 pijlers van behandelingen, cosmetica en voeding maakt zij een speciaal op maat gemaakt plan op basis van jouw DNA.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Dit zijn mijn favoriete zonneproducten

Pure protection, all day, everyday Dit zijn mijn en binnenkort ook jouw nieuwe favoriete...

Lees meer

Derma Clinic Vlodrop geeft verwenmomenten aan vrouwen met kanker

Onderdeel van landelijke actie ‘Geef een glimlach cadeau’ van stichting Look Good Feel Better...

Lees meer

8 Misverstanden over vet

Jarenlang is er gepleit over dat we minder vet moeten eten, omdat te veel...

Lees meer