Er gaat nog wel eens wat mis bij permanente make-up . Of de kleur is verkeerd gekozen , de vorm van de wenkbrauwen past niet bij het gezicht … Vaak zijn dergelijke fouten het gevolg van onwetendheid en gebrek aan ervaring van de specialist . Ze hebben te maken met te weinig training waardoor de specialist vorm – en kleurfouten maakt. Vaak krijg ik klanten die niet tevreden zijn door de permanente make-up die is gezet door een andere specialist. Gelukkig is hier nog iets aan te doen.

Wat is pmu ?
Met permanente make-up breng je met een naald pigmenten in de dermis . Daarmee kun je de wenkbrauwen , de ogen of de mond verfraaien. De mogelijkheden zijn legio , zoals onder meer het zetten van een eyeliner , lipliner , het inkleuren van de lippen , maar ook medische pigmentatie zoals het inkleuren van pigmentloze plekken ( vitiligo ) , camoufleren van littekens , een schisis ( hazenlip ) , of het reconstrueren van tepels.

Op het gebied van medische pigmentatie zijn steeds meer mogelijkheden en de vraag naar dit soort behandelingen neemt toe. Bij medische pigmentatie werk je in een huid die min of meer littekenweefsel vertoont of anderzins verschilt van de normale huid. De huidstructuren en – tinten zijn steeds verschillend . De ene huid vertoont een dikke , witte collageenverdikking terwijl de andere huid juist heel dun kan zijn

Gewone littekens zijn over het algemeen goed te behandelen met pmu. Striae en atrofische littekens zijn moeilijk te behandelen . Het bepalen van de huidskleur en het kiezen van de daarbij behorende pigmenten is een van de moeilijkste aspecten bij medische pigmentatie. Er zijn drie factoren waarop gelet dient te worden: Welk Fitzpatrick-huidtype is het ? Wat is de ondertoon van de huid ? En hoe is de doorbloeding van de huid ? Het herstellen is een verfijnde techniek en lastiger dan camoufleren.

Tijd & training
Er zijn bij pmu verschillende naaldmodules voor verschillende doeleinden. Het goed kunnen zetten van pmu kost veel tijd en training , maar het is vaak zeer dankbaar werk. Het zetten van een goede pmu kost ongeveer twee tot drie behandelingen . De pigmenten blijven een tot drie jaar zitten.

De pigmentatie komen als het goed is vooral terecht in de papillaire laag. Na verloop van tijd groeit het pigment met de huid mee naar boven en verdwijnt de pmu gedeeltelijk . Tatoeages worden dieper gezet ( onderhuidse bindweefsel ), en daarom zijn deze ook definitief .

Kleur of vorm
Het corrigeren van een foutieve permanente make-up is een lastig klusje . Het veranderen van een kleur of vorm neemt meer tijd in beslag dan het zetten 24A703E3FFEB46C4AE9EE156883E3D98060van een goede pmu. De allereerste vraag die ik me dan moet stellen is : kan ik dit en wil ik dit herstellen ? Veel is afhankelijk van hoe ingrijpend de verbetering is .Is het een kleur – of vormverbetering of zit een deel van de foutieve pmu op de verkeerde plaats ? Wanneer de vormcorrectie de oude pigmentatie overlapt is de behandeling makkelijk uit te voeren dan wanneer de oude pigmentatie deels buiten de gewenste vorm zit. Ik adviseer dan om dat deel weg te laten laseren of te behandelen met pigmentverwijderaars. Kleurcorrecties vragen veel tijd ( meerdere behandelingen ) , maar zijn meestal goed uit te voeren .

Intake
Het herstellen van een foutieve pmu begint altijd met een intakegesprek . Hoe komt het dat de pmu verkeerd is gegaan ? Vond u de vorm vroeger mooi maar nu niet meer ? Wat is er al aan gedaan om het te verbeteren ? Het is van groot belang ik helder ben over wat u kunt verwachten. Soms is het herstel maar beperkt mogelijk en moet ik voorkomen dat ik dan met een probleem zit wat een ander heeft veroorzaakt . Ik zet alle afspraken op papier en laat u dat ondertekenen.

Kleurcorrectie
De juiste kleur kiezen is vaal het moeilijkst van de permanente make-up. Kleur verandert in de huid , afhankelijk van onder meer licht en hoe diep het pigment ingebracht wordt. De verandering van kleur heeft ook te maken met het huidtype en de ondertoon van de huid waarop je werkt. Alle kleuren zijn opgebouwd uit primaire kleuren geel, blauw en rood. Om een neutraal bruin te krijgen heb je een deel blauw, en twee delen rood en drie delen geel nodig . Blauw is dus de sterkste kleur, geel de zwakste . Geel wordt ook snel afgebroken onder invloed van UV-licht. Meng je twee primaire kleuren die in de kleurencirkel naast elkaar liggen, dan krijg je een secundaire kleur: oranje, groen of violet. Alleen de secundaire kleuren oranje en groen zijn correctiekleuren. Zijn corrigerende kleur complementeert de tegenoverliggende kleur: zij worden samen in de huid weer bruin.

Groen is de secundaire kleur van geel en blauw , en de complementaire kleur van rood .

Oranje is de secundaire kleur van rood en geel , en de complementaire kleur van blauw.

Geel wordt ingezet als in de huid een gelijke hoeveelheid rood en blauw is achtergebleven.

De correctiekleuren zijn dus groen , oranje en geel , per kleur heb je donkere en lichte varianten.

Wenkbrauwen
De wenkbrauwen zijn heel bepalend voor de gezichtuitdrukking . Een verkeerd gekozen vorm wenkbrauwen kan een ongewenste uitstraling geven. Bij een verkeerde vorm wenkbrauw kan het pigment dat zich buiten de gewenste vorm bevindt , het beste verwijderd worden met een laser of behandeld worden met een pigmentverwijderaar . Rood is een moelijke kleur voor pigmentatieverwijderaar , een laser werkt dan mogelijk beter. Ik waarschuw om het pigment nooit met een correctiepigment te camoufleren , omdat je dit op de lang termijn gaat zien als een witte waas. Zijn de wenkbrauwen te rond, dan krijg je vaak een wat vragende gezichtsuitdrukking . Het hoogste punt ligt dan te veel naar het midden. Dit kan ik corrigeren door de wenkbrauw aan de onderkant van de boog platter te maken en op het hoogste punt meer naar buiten te plaatsen . Het verloop van breed naar dun moet ook duidelijk gemaakt worden. Zijn de wenkbrauwen te dun , dan is dat vaak makkelijk te verbeteren. Zit de oude pigmentatie op de juiste plaats en is de kleur licht en niet te koel , dan kan ik dat direct corrigeren. De oude lijn valt dan weg in de nieuwe pigmentatie . Is de oude kleur te donker en koel, dan kan deze lichter en warmer gemaakt worden met een correctiekleur.

Wat kan ik voor u betekenen?
Heeft u ergens permanente make-up laten zetten waar u niet tevreden over bent? Dan help ik u graag. Maak eens vrijblijvend een afspraak voor een advies gesprek.

Hygiene en veiligheid
Sinds 2007 is er in Nederland nieuwe wetgeving die eisen stelt aan hygiëne en veiligheid van pmu . Pmu-specialisten moeten een vergunning heben om de behandeling te mogen uitvoeren . Deze vergunning wordt – indien de specialist voldoet aan de richtlijnen – verleend door de GGD . Controle op de wet geschiedt door de Nederlandse Keuringsdienst van Waren. Opleidingen tot pmu-specialist worden aangeboden door verschillende leveranciers . Maar er is maar één officieel , onafhankelijk diploma en dat is de Specialisatie Permanente Make-up die door ANBOS erkend en geregistreerd wordt.

Let dus goed op bij je keuze dat de pmu-specialist zowel een GGD-vergunning heeft als een diploma geregistreerd bij Anbos. Dit laatste zijn er slechts 65 in heel Nederland. Gelukkig ben ik daar 1 van.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nancy Peter

Nancy Peter

Nancy van Derma Clinic Vlodrop is schoonheidsspecialiste, permanente make-up specialist, visagiste en gewichtsconsulente.Nancy is dé Huidexpert van Limburg in innovatieve huidverbetering en huidverjonging.Met haar 3 pijlers van behandelingen, cosmetica en voeding maakt zij een speciaal op maat gemaakt plan op basis van jouw DNA.

Gerelateerde berichten

Dit zijn mijn favoriete zonneproducten

Pure protection, all day, everyday Dit zijn mijn en binnenkort ook jouw nieuwe favoriete...

Lees meer

Derma Clinic Vlodrop geeft verwenmomenten aan vrouwen met kanker

Onderdeel van landelijke actie ‘Geef een glimlach cadeau’ van stichting Look Good Feel Better...

Lees meer

8 Misverstanden over vet

Jarenlang is er gepleit over dat we minder vet moeten eten, omdat te veel...

Lees meer
cenzaa-logo-wit
partner-logo01
huidproffecional
bemineral-logo-60
skin-vignet-diap