Leed Mozart aan een vitamine D tekort? En zou hij langer geleefd hebben wanneer hij minder binnenhuis had  zitten componeren? Als wonderkind werd hij door zijn vader Leopold door heel europa langs alle hoven gesleept. Hij kreeg prompt de ziekte in een stad die ze bezochten heerste, zoals de griep, tyfus of pokken.

We kunnen alleen maar gissen naar wat hem zo’n zwakke gezondheid bezorgde. Niemand zal het ooit weten, maar hij stierf midden in de winter als gevolg van verschillende infectieziekten. Uit  onderzoek is bekend dat zomerse dagen beschermen tegen griep. Griepepidemieën komen vooral voor in seizoenen met wisselvallig weer. Vaak volgt een tweede griepgolf in de daaropvolgende winter. Het maakt niet uit waar men op aarde woont. Het seizoen met meer en minder uvb-straling is de bepalende factor.

Aanmaak in de huid

Uvb-straling uit het zonlicht leidt via de aanmaak in de huid tot een verhoging van de vitamine D-concentratie in het bloed en daarmee tot een betere weerstand. Recente onderzoeken laten zien dat een hoge vitamine D- bloedspiegel zelfs beschermt tegen een beduchte infectieziekte als TBC en dat suppletie het herstel versnelt. Kijken we terug in de geschiedenis, dan zien we dat proefondervindelijk is vastgesteld dat TBC-patiënten uit West-Europa opknapten door te kuren in het Zwitserse hooggebergte. In 1897 opende in Davos het Nederlands sanatorium haar deuren voor TBC- patiënten. Niemand had toen bedacht aan de mogelijkheid dat het de vitamine D zou kunnen zijn die de patiënten hielp. Bekende persoonlijkheden die zo  genezing zochten, waren bijvoorbeeld ook de componisten Chopin, die Mallorca opzocht, en Paganini, die naar Sicilië trok.

Lage rugpijn

Vitamine D is een bijzondere veelzijdige vitamine, die veel functies in het menselijk lichaam vervult. Vitamine D is niet alleen effectief tegen botontkalking, maar ook bij alle mogelijke vormen van spierpijn en spierzwakte. Neem het veel voorkomende lage rugpijn. Dan kunnen we leren van onderzoek uit nota bene Saoedi- Arabië. Het heeft laten zien dat 80% van de proefpersonen  met chronische lage rugpijn een abnormaal lage vitamine D spiegel in het bloed hadden. Na suppletie verdween de rugpijn bij vrijwel alle deelnemers. Blijkbaar had de hoogsluitende kleding de aanmaak van de vitamine verhinderd. Het is zeer de vraag of een Nederlandse arts in geval van lage rugpijn denkt aan de mogelijkheid van een vitamine D tekort. Een bepaling van de vitamine D bloedspiegel is eenvoudig en goedkoop. Maar dit is niet per se nodig. De volgende factoren dragen absoluut bij aan een sterk verhoogde kans op een vitamine D tekort: persoon krijgt onvoldoende zonlicht. Bovendien moet deze voldoende zonkracht hebben. Dat is alleen het geval in de zomer bij onbewolkte hemel tussen 11.00 en 15.00 uur. In de maanden september  tot en met april is de zon te zwak om van enige betekenis te zijn voor vitamine D aanmaak in de huid;

  • Persoon heeft donkere huid
  • Persoon heeft overgewicht
  • Persoon eet te weinig vette vis.

Internationale vitamine D experts bevelen 2000 IE per dag aan als voedingssupplement, in een land als Nederland ook in de zomer. Of u moet elke dag voldoende haring eten. Haring is ter vergelijking: twee sneetjes besmeerd met margarine leveren 25 IE.

Kleine ongemakken

Vitamines en mineralen hebben de meest uiteenlopende functies in het lichaam. Dat hebben we gezien voor vitamine D. Bovendien werken vitamines en mineralen samen zoals vitamine D met calcium en magnesium, waardoor de afzonderlijke werking  van een voedingsstof wordt versterkt. Deze samenwerking is de grootste kracht van voedingsstoffen. Daarom geef ik altijd de voorkeur aan een Multi- voedingssupplement, eventueel aangevuld met een enkele vitamine, zoals we gezien hebben voor vitamine D.  Maak bij kleine dagelijkse of periodiek terugkerende ongemakken gebruik van een Multi. Kleine ongemakken kunnen voor ieder verschillend zijn: broze nagels of dof haar, menstruatie klachten, snel verkouden, dikwijls last van hoofdpijn, geen energie meer hebben na het avondeten of juist moeilijk uit bed kunnen komen, onderhevig zijn aan stemmingswisselingen of af en toe een dipje. En moeheid in het algemeen kan hieronder vallen, een probleem waar veel Nederlanders mee kampen. Vitamines en mineralen kunnen hier uitkomst bieden, omdat deze ongemakken het gevolg kunnen zijn van al  of niet kleine voedingstekorten. Neem bijvoorbeeld opvliegers, een verschijnsel dat bijzonderlijk hinderlijk kan zijn. Medicijnen zijn een optie, maar hebben bijwerkingen. Een mildere therapie is fyto- oestrogenen of het kruid zilverkaars. Maar waarom voor deze middelen kiezen, terwijl opvliegers kunnen optreden als gevolg van al die of niet marginale voedingstekorten? Mijn aanbeveling is daarom goed te letten op uw voeding en daarnaast gedurende een maand een hooggedoseerde Multi- supplement te gebruiken. De kans is groot dat de opvliegers verdwijnen of minder hinderlijk worden. Als het opheffen van voedingstekorten niet het gewenste effect heeft gegeven, kunt u altijd nog zoeken naar een andere oplossing.

Juist huid- haar en nagelproblemen

Velen zullen huid, haar en nagelproblemen tot genoemde ongemakken rekenen. Het is zeer waarschijnlijk dat bij de dagelijkse toevoer van voedingsstoffen naar de verschillende organen prioriteiten worden gesteld. Zo lijkt de huid te behoren tot de organen die het laagst in de rangorde staan. Eventuele voedingstekorten zijn daarom het eerst waar te nemen in de huid. Dit sluit aan bij het ervaringsfeit dat de eerste verschijnselen zijn, zoals een droge of schilferige huid, een rode huid enzovoort. Hetzelfde geldt voor nagels en haar. Niet voor niets wordt de gezondheid van dieren vaak afgemeten aan de conditie van de vacht. Deze huidverschijnselen zijn daarom voorbeelden van de kleine ongemakken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nancy Peter

Nancy Peter

Nancy van Derma Clinic Vlodrop is schoonheidsspecialiste, permanente make-up specialist, visagiste en gewichtsconsulente.Nancy is dé Huidexpert van Limburg in innovatieve huidverbetering en huidverjonging.Met haar 3 pijlers van behandelingen, cosmetica en voeding maakt zij een speciaal op maat gemaakt plan op basis van jouw DNA.

Gerelateerde berichten

Dit zijn mijn favoriete zonneproducten

Pure protection, all day, everyday Dit zijn mijn en binnenkort ook jouw nieuwe favoriete...

Lees meer

Derma Clinic Vlodrop geeft verwenmomenten aan vrouwen met kanker

Onderdeel van landelijke actie ‘Geef een glimlach cadeau’ van stichting Look Good Feel Better...

Lees meer

8 Misverstanden over vet

Jarenlang is er gepleit over dat we minder vet moeten eten, omdat te veel...

Lees meer
cenzaa-logo-wit
partner-logo01
huidproffecional
bemineral-logo-60
skin-vignet-diap