Een mooi gebruind huidje straalt gezondheid uit. Maar wist je dat bruin worden het eerste verdedigingsmechanisme is van de huid?

Pigmentverstoringen: Het huidprobleem van vandaag de dag!

Geen vlekje dat zoveel namen heeft: pigmentvlek, ouderdomsvlek, levervlek, zwangerschapsvlek, zonnevlek. Ze duiden allemaal op hetzelfde, namelijk een verkleuring van de huid door een ophoping van pigment. Veel van deze pigmentvlekken komen door overmatige blootstelling aan de zon, zoals hyperpigmentatie: er ontstaat een grote hoeveelheid melanine in de huid waardoor er zich donkere vlekken vormen.

Huidveroudering liever niet!

85% van de mensen weet niet dat de zon huidveroudering veroorzaakt. Deze is de hoofdoorzaak van het ontstaan van vroegtijdige tekenen van huidveroudering. Deze beschadiging van je huid noemen we zonneschade. Onder deze verzamelnaam vallen tekenen van huidveroudering die zichtbaar worden door (onbeschermde) blootstelling aan de zon.

Wist je dat:

  • De zon verantwoordelijk is voor een groot deel van de zichtbare gezichtsveroudering?
  • UV-straling meer dan 80% van de rimpels, pigmentvlekken en verminderde huidelasticiteit veroorzaakt?
  • Zonproducten niet alleen tegen huidveroudering beschermen, maar ook het risico op huidkanker verlagen?

Vochtverlies

Een huid die regelmatig aan de zon wordt blootgesteld voelt snel droog aan. De vochtbalans van de huid wordt namelijk verstoord, doordat er teveel vocht in de huid kan verdampen. Dit maakt de huid nog kwetsbaarder voor irritaties zoals een gebarsten, zeer trekkerige of schilferige huid. Drink voldoende water om je huid te hydrateren, zodat je huid eraan kan werken om zichzelf te repareren.

Huidkanker

Als je huid verbrandt, is dat een zonneklaar signaal dat er teveel UVB-straling is binnengekomen. De natuurlijke beschermingsmechanismen hebben het niet gered. Hoe vaker je in je leven verbrandt, hoe groter de kans is om huidkanker te krijgen.

Check jezelf op:

  1. Het groeien of uit het niets ontstaan van een moedervlek
  2. Meerdere kleuren in een moedervlek of een verdikking
  3. Herhaaldelijk bloeden van een moedervlek
  4. Regelmatig jeuken van een moedervlek
  5. Het ontstaan van een onregelmatige begrenzing van een moedervlek

Indien je het vermoeden hebt dat er ergens op je huid een afwijkende plek zit, twijfel dan niet om een huisarts te raadplegen. Je kan het vlekje ook aan Nancy laten zien. Zij is opgeleid door dermatologen om huidkanker te herkennen en kan je indien nodig doorverwijzen naar een dermatoloog.

Melanomen vormen de meest erge vorm van kanker. Vaak merk je het op na het verschijnen van een nieuwe moedervlek of een verandering in het uiterlijk van een al aanwezige moedervlek. Ken jij de signalen van een melanoom?

Sun Fact

De kans op het ontstaan van een melanoom neemt met 75% toe bij mensen die voor hun dertigste regelmatig onder de zonnebank gaan.

Nancy Peter

Nancy Peter

Nancy van Derma Clinic Vlodrop is schoonheidsspecialiste, permanente make-up specialist, visagiste en gewichtsconsulente.
cenzaa-logo-wit
partner-logo01
huidproffecional
bemineral-logo-60