shutterstock_557121883

In de loop der jaren zijn er al diverse mogelijkheden ontwikkeld om permanente make-up en tatoeages uit de huid te verwijderen. De vorige keer heb ik al enkele verwijderingtechnieken besproken.

Om gezette pigmentatie te verwijderen, bestaan er een aantal opties:

operatie: hierbij plaats men expanders of ballonnen onder de huid, zodat er minder littekens zijn wanneer de tatoeage weggesneden wordt.
dermabrasie: de huid wordt met een metalen borstel geschuurd, waardoor de opper- en lederhuid verwijderd worden. De tatoeage zal verbleken maar niet in zijn geheel verdwijnen.
zoutoplossing: de getatoeëerde huid wordt met een zoutoplossing behandeld om pigmenten te verbleken. Ook hier zal de tatoeage niet in zijn geheel verdwijnen.
laser: voorbeelden hiervan zijn de yag- en de robijnlaser.
removal producten: deze zijn geschikt om kleine correcties uit te voeren.
Pigment Removal

Een andere methode om permanente make-up en tatoeages te verwijderen is door middel van nouveau contour permanente make-up en tattoo pigment removal. Het product is sinds kort op de Nederlandse en Belgische markt geïntroduceerd. Vooral in Azië wordt deze methode al tien jaar met succes toegepast. De pigment removal wordt op bijna de zelfde manier toegepast als waarop normaal een pigmentatie word gezet. In dit geval wordt er echter geen inkt gebruikt, maar speciale vloeistof die aanwezige pigmentatie absorbeert en naar de oppervlakte van de huid trekt. De pigment removal bestaat uit een vloeistof van diverse niet gekleurde anorganische stoffen, waaronder zink-, magnesium-, en calciumoxide. Deze stoffen hebben een groot affiniteit met de tatoeagepigmenten en vermengen zich daarom met de te verwijderen pigmenten.

Toepassing

Het gebruik van de pigment removal bestaat uit een aantal stappen, de te behandelen plaats kan vooraf worden geschoren en gedesinfecteerd. Met het pigmenteerapparaat worden puncties aangebracht in de gezette pigmentatie in de huid. Regelmatig doopt met de pigmenteernaald in de pigment remval om ieder puntje te kunnen bereiken en aan te stippen. Belangrijk in deze fase is om de juiste diepte te bereiken en secuur te werken. De vloeistof moet ieder pigmentdeeltje bereiken om een optimale verwijdering te kunnen garanderen. Vervolgens veegt men met een watje de tatoeagepigmenten weg. Zodra de vloeistof in contact komt met de tatoeagepigmenten, vermengen deze beide substanties zich en komen ze uit de huid. Om de tatoeage pigmenten grondig uit de huid te verwijderen, moet dit proces een aantal malen herhaald worden. De laatste stap is het verwijderen van de vloeistof en het genezen van de huid. Na de vorige stap blijft er altijd wat vloeistof achter in de punctiegaatjes van de huid. De overgebleven vloeistof wordt door de huid afgestoten en er ontstaat een witachtige korst. Deze verdwijnt binnen twee weken. De roodheid die bij de behandeling is opgetreden, zal geleidelijk verminderen en de huid zal uiteindelijk zijn eigen kleur terugkrijgen, zonder zichtbare littekens. Aan het eind van de behandeling wordt er soms nog een dun laagje van de vloeistof op de huid aangebracht. Dit zorgt ervoor dat ook de laatste pigmentdeeltjes zich gaan binden aan het korstje dat ontstaat. Aangeraden wordt om gedurende het proces van de genezing – zo’n zes weken – een genezende en verzachtende crème te gebruiken. Bevindt de behandelde plek, zich onder de kleding dan moet deze worden afgedekt met een steriel gaasje. Belangrijk is om de wond droog te houden. Wanneer er ontstekingen ontstaan, is het contact met water vaak de oorzaak van de problemen.

Contra-indicatie

Het gebied rond de ogen is te gevoelig en kwetsbaar en mag niet behandeld worden. Een eyeliner die in het buitenooghoekje ver van het oog ‘wegloopt’ mag echter wel behandeld worden. Het grote voordeel van deze methode is dat de pigmenten (zichtbaar) uit de huid komen en niet in het lichaam worden opgelost om daar door het metabolisme te worden afgebroken. Een veilige methode volgens mij.

cenzaa-logo-wit
partner-logo01
huidproffecional
bgn_logo_rgb-2