10 vragen over permanente make up beantwoord
Ik krijg van mijn klanten heel veel vragen over permanente make-up. Om het wat makkelijker te maken heb ik hier de meest gestelde vragen over permanente make up voor je beantwoord.

 

 

 

 

1. Wat is permanente make-up?
Permanente make-up (PMU) is het oppervlakkig in de huid brengen van pigmenten. Je kunt daarmee bijvoorbeeld nabootsen hoe je met een potlood je wenkbrauwen tekent, eyeliner maakt, of een lipliner zet. Dus dat wat je met een potloodje doet, doe je nu met pigment. Dat gebeurt met kleine naaldjes, net in de huid.

2. Wie maakt er gebruik van?
Heel uiteenlopend: zowel jonge meiden als dertig plussers. Maar ook ouderen die niet meer goed genoeg kunnen zien. Dat doen ze om een cosmetisch en ook om een medische reden. Steeds meer mensen die door een ziekte geen make-up bij zichzelf kunnen aanbrengen willen PMU; denk aan spasme bijvoorbeeld. Maar ook bij onder andere borstkanker, vitiligo of brandwonden kan het een uitkomst zijn om wenkbrauwen, eyeliner en zelfs tepels te tekenen.

3. Wat wordt het meeste gedaan?
Wenkbrauwen staan met stip op een. Als je geen wenkbrauwen hebt, dan mis je de uitdrukking in je gezicht. Ze zijn daarvoor veel belangrijker dan wimpers of een eyeliner.

4. En lippen?
Vroeger had je vooral donkere liplijnen tegenwoordig komen vrouwen veel vaker voor een ‘zachte tint’ permanente make up. Het is nu mogelijk heel natuurlijke tinten te realiseren. Juist dat softe geeft een mooi effect.

Flesjes in een groep

5. Mag je onder een bepaalde leeftijd geen PMU?
Beneden de achttien jaar heb je toestemming van een ouder/verzorger nodig. Maar als een kind door een bepaalde ziekte geen haar meer in het gezicht heeft, dan is dit wel een uitkomst. Kinderen onder de 12 jaar mogen volgens de wet geen PMU. Is het in verband met een ziekte toch nodig, dan gaat dat in overleg met de behandelend arts.

6. Is het raadzaam om als je wat ouder bent, niet voor PMU te kiezen?
Nee, er zijn veel mensen van boven de tachtig die ook PMU hebben. Word je ouder, dan word je haar grijs en je huid en ogen worden lichter. Met donkerdere wenkbrauwen krijg je een wat pittiger uitstraling. Het geeft de mensen ook veel zelfvertrouwen.

7. Wat is het verschil tussen permanente make-up en een tattoo?
Sommigen verstaan onder tatoeëren ook het aanbrengen van permanente make-up. Er is echter wel een onderscheid te maken:
bij PMU gaan de naaldjes heel oppervlakkig de huid in. Want hoe dieper, hoe valer de kleuren worden. Bij een tattoo worden de kleuren veel dieper gezet en gaat het ook om fellere kleuren. Een tattoo is blijvend en PMU niet. Eigenlijk zou je PMU een semi-permanente make-up moeten noemen. Want het gaat weer weg, het vervaagt. Als je het mooi wilt houden, dan moet je eens per jaar of anderhalf jaar voor een nabehandeling komen. De meeste make-up is na een jaar of vier, vijf helemaal vervaagd.

8. Mag je altijd PMU?
Eerst doen we een extra check. Ik zal altijd een formulier overhandigen met uitgebreide richtlijnen, en deze komen overeen met die van de GGD. Hierin staat bij welke gezondheidsklachten afgeraden wordt permanente make-up te laten zetten. We noemen: diabetes, hemofilie, chronische huidziekte, contactallergie, immuunstoornis, hart- en vaatafwijkingen, bij het gebruik van antistollingsmiddelen en op plaatsen waar plastische chirurgie of radiotherapie is ondergaan en op plaatsen waar zich bulten, donkere moedervlekken, zwellingen of andere vormen van irritaties bevinden.

9. Is het pijnlijk?
Het is goed te doen. Maar de meeste mensen vragen bij hun huisarts wel om een recept voor een verdovende crème. Die smeer je dik op het te behandelen gebied en dan voel je het haast niet meer.

10. Hoe vind je een goede PMU-specialist?
Op de site www.anbos.nl vind je alle ANBOS-schoonheidsspecialisten met een specialisatie permanente make-up. Alleen zij beschikken over een officieel diploma permanente make-up. Helaas zijn er dit tot op heden slechts 75 in heel Nederland. Daarnaast zijn er sites als www.veiligtatoeerenenpiercen.nl met alle PMU-specialisten die de verplichte GGD-vergunning hebben. Let daarnaast op de portfolio: kijk of je de resultaten van de foto’s op de site van de PMU-specialist waar je heen wilt, wel mooi vindt. Er worden verschillende technieken gebruikt. Het is eigenlijk net als met schilderen: je hebt heel veel soorten kwasten, met elk hun eigen effect. Dat is met naaldjes precies hetzelfde.

Heb je zelf nog een andere vraag? Of wil je graag een persoonlijk gesprek. Schroom dan niet en stel je vragen gerust. Dat kan bijvoorbeeld hieronder. Je mag mij natuurlijk ook altijd bellen of mailen.

Nancy Peter

Nancy van Derma Clinic Vlodrop is schoonheidsspecialiste, permanente make-up specialist, visagiste en gewichtsconsulente. Nancy is dé Huidexpert van Limburg in innovatieve huidverbetering en huidverjonging. Met haar 3 pijlers van behandelingen, cosmetica en voeding maakt zij een speciaal op maat gemaakt plan op basis van jouw DNA.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Dit zijn mijn favoriete zonneproducten

Pure protection, all day, everyday Dit zijn mijn en binnenkort ook jouw nieuwe favoriete...

Lees meer

Derma Clinic Vlodrop geeft verwenmomenten aan vrouwen met kanker

Onderdeel van landelijke actie ‘Geef een glimlach cadeau’ van stichting Look Good Feel Better...

Lees meer

8 Misverstanden over vet

Jarenlang is er gepleit over dat we minder vet moeten eten, omdat te veel...

Lees meer